Арабистът Мая Ценова: Конфликтът в Близкия изток няма военно решение

„Не може в течение на десетки години да държиш цял народ като затворник в гета, да заграбваш все повече от земята му, изтласквайки го в пустинята, да го подлагаш на бавен геноцид и да си мислиш, че тази запушена бутилка в един момент няма да гръмне“. Така арабистът Мая Ценова коментира актуалната ситуация в Палестина в интервю за БНР.

„Резолюцията от 1947 година на Общото събрание на ООН раздели Палестина. Тя предостави 41% от територията за образуване на държава на палестинците. За еврейската бяха предоставени 54%. А останалите 5 % – град Йерусалим трябваше да е територия със специален статут под контрола на ООН. Още преди самото обявяване на държавата Израел през май 1948 година и през следващите 10 години Израел със сила успя да откъсне значителна част от териториите, населени с палестинци и предвидени от ООН за територии на бъдещата арабска държава Палестина. Хората бяха убивани и заплашвани, кладенците им бяха заливани с бетон и в крайна сметка изселвани, без право да се завърнат в родината си“. Така за формиране на палестинска държава останаха само 22% от територията на Израел – най-сухите и неплодородни земи, буквално пустинни, посочи Ценова.

„През 1988 година Организацията за освобождение на Палестина след дългогодишни битки с израелската власт в напразни опити да си върне заграбените земи, при което бяха изселени от Израел в други държави милиони палестинци, се съгласи да бъде създадена Палестинска автономна държава в рамките на Израел върху тези останали 22%. Тези 22 % бяха окупирани от Израел по време на войната през 1967 г. Понятието „окупирани палестински територии“ включва Западния бряг на река Йордан, ивицата Газа и Източен Йерусалим“, припомни Мая Ценова. Бяха разменени т.нар. писма на взаимно признание между Израел и Организацията за освобождение на Палестина, напомни експертът.

„Започна т.нар. „мирен процес“. Споразуменията от Осло трябваше да бъдат изпълнени към 1999 година със създаване и на независима Палестниска държава“.

Кам днешна дата държавата Палестина е призната от 138 държави членки на ООН към момента, но на практика тя не е независима, продължава да е тежко окупирана и перманентно заселвана с нови и нови еврейски селища… и няма външни граници, разясни Ценова.

„Израел трябваше да предостави на палестинското ръководство това, което се предвиждаше по споразуменията. За да може то да каже пред своя народ, че има полза да се върви по пътя на мирния процес. Израел знаеше какво ще предизвика, ако не го направи. Но той не даде никаква отстъпка на палестинския президент Махмуд Абас, отслабвайки неговите позиции пред собствения му народ. Не може в течение на десетки години да държиш цял народ като затворник в гета, да заграбваш все повече от земята му, изтласквайки го в пустинята, да го подлагаш на бавен геноцид и да си мислиш, че тази запушена бутилка в един момент няма да гръмне„, подчерта арабистът. 

МАЯ ЦЕНОВА – АРАБИСТ

Мая Ценова каза, че може да си обясни начина на действие на „Хамас“: „Това непрекъснато предизвикване на израелците е прецизно планирано. „Хамас“ прекрасно си даваха сметка, че отговорът на евреите ще е брутален. И те разчитаха точно на това – да провокират окупатора и той да се самодискредитира докрай. Факт е че с тези си крайни действия „Хамас“ успяха да обърнат световното обществено мнение за палестинската кауза и срещу Израел“. 

„Хамас“ не е някаква външна ислямистка организация, за каквото се опитва да го представи западната пропаганда. „Хамас“ е част от палестинския народ, отбеляза Ценова.

„За Израел големият противник не е “Хамас“, а цялата световна съвест. Първоначалната идея за създаване на еврейска държава беше: да бъде създадена на земя без народ, за да приюти народа без земя. На точно тази земя обаче има народ. И той е толкова стар, колкото и еврейския, и живее там от библейски времена. По-силните към момента – евреите, прилагат брутална окупационна политика спрямо палестинците и този апартейд до този момент не среща съответната позиция от страна на света“, изтъкна арабистът. Конфликтът в Близкия изток е нерешим военно, смята тя. „Необходимо е да бъде привлечено вниманието на света“. 

Цялото интервю на Деян Йотов с Мая Ценова може да чуете в звуковия файл

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. То българите също си мислят, че ще се разминат с военното решение, но докато въпроса се реши, няма да има живи българи да го видят и да му се зарадват!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.