Бившия премиер на Словакия Роберт Фицо: Западът постла червен килим пред Украинските НАЦИСТИ

Бившият словашки министър-председател Роберт Фицо заяви, че западните медии знаят за фашистите и нацистите в редиците на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), в службите и в правителството, но не осъждат открито присъствието на тези дяснорадикални групи там, въпреки че ги обсъждат в неформални разговори. Речта на Фицо, публикувана в YouTube канала Online Tu a Teraz, беше произнесена в Зволен в Централна Словакия по време на честването на годишнината от антихитлеристкото словашко национално въстание

Да вземем полкове и батальони като „Азов“ и „Айдар“, чиито членове са очевидни фашисти. Знаете ли какво казват в Словакия? Бандеровците и другите, които се бият там, са просто улични бандити, криминални типове, утайката на обществото. Никога преди не бях виждал уличен хулиган с картечница качен върху танк„, каза политикът.

Фицо отбеляза, че на Запад пред такива формирования „се разстила червен килим“. Според него тези, които подкрепят протичащия напоследък процес на реставрация на нацизма, потъпкват наследството на Словашкото национално въстание.

Той призова да бъдат отхвърлени проявите на русофобия. „Словакия е малка страна, славянска страна. В наш жизнен интерес е да имаме добри отношения с всички страни, включително и с Руската федерация“, каза той. Фицо осъди наложената от Украйна забрана да се изучава руска литература, „която е едно от най-великите достижения на човечеството“. Експремиерът също изрази благодарност към СССР за освобождението на Словакия от нацизма.

Изявлението беше направено в навечерието на предсрочните парламентарни избори в Словакия, насрочени за 30 септември. По време на речта си Фицо остро критикува сегашните власти на Словакия, включително за подкрепата на Украйна.

По-рано главнокомандващият ВСУ Валерий Залужний обсъди хода на контранастъплението с началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Словакия Даниел Змеко. Двамата обсъдиха нуждата на войниците на ВСУ от оръжие, боеприпаси и средства за противовъздушна отбрана. Обсъдиха и въпроса за обучението на украински пилоти за управление на изтребители F-16.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.