Лукашенко: Путин лично предупреди Пригожин за готвено покушение срещу него

В пространно интервю от вчера (25.08.23 г.) президентът на Беларус Александър Лукашенко каза, че по-рано през 23 г. е научил за подготовката на покушение срещу основателя на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин. Той незабавно предал информацията на Кремъл, а руският президент на свой ред е предупредил бизнесмена, съобщи РИА Новости.

„Въобще не вярвам в тезата, че Путин е замесен в самолетната катастрофа с Пригожин. Той не е такъв човек. Ще ви дам само един пример. Последния път, когато летяхме до Емирствата (през януари-февруари), получих много сериозна информация от източници за покушение срещу Евгений Пригожин. В рамките на два часа, по мое указание, намериха руския посланик в Емирствата и го извикаха при мен. Предадох му шифрограма до Кремъл – до Путин и Бортников (ръководител на ФСБ) за готвеното покушение срещу Пригожин“, казва Лукашенко.

По думите на беларуския президент след няколко дни той проверил дали информацията е стигнала до Пригожин. Основателят на „Вагнер“ му е потвърдил, че руският президент лично му звъннал да го предупреди за готвеното покушение, свидетелства Лукашенко.

По данни на руското министерство на извънредните ситуации в сряда частен самолет Embraer Legacy, изпълняващ полет от Москва за Санкт Петербург, се е разбил край село Куженкино в Тверска област. По предварителна информация всичкит десет души на борда са загинали. Според списъка на пътниците и първите експертизи на телата, сред тях е и Евгений Пригожин.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.