Путин се е срещнал с Пригожин след бунта на „Вагнер“

Кремъл съобщи, че руският президент Владимир Путин се е срещнал с шефа на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин на 29 юни, само пет дни след краткотрайния бунт на наемниците, предаде Ройтерс.

Говорителят на руския президентст Дмитрий Песков съобщи пред репортери, че Путин е поканил 35 души, сред които всички командири на отряди във „Вагнер“, включително самия Пригожин, на среща, която е продължила три часа. Командирите на „Вагнер“ са заявили пред Путин, че са руски войници и желанието им е да продължат да се сражават за Русия под ръководството на Владимир Путин, допълни Песков.

Говорителят на Кремъл не издаде повече подробности от съдържанието на разговорите, но посочи, че Путин е дал оценка на действията на „Вагнер“ в Украйна, както и на случилото се на 24 юни (денят на бунта на Пригожин – бел. ред.).

Припомняме, че оглавеният от Пригожин кратък бунт, при който бойците на „Вагнер“ влязоха в южния град Ростов, изправи Путин пред най-сериозното предизвикателство за властта си, откакто застана начело на Русия през 1999 г. Краят на метежа, по официални данни, дойде със споразумение, сключено с посредничеството на президента на Беларус Александър Лукашенко. След това руският президент благодари на своята армия и службите за сигурност за предотвратяването на хаоса и гражданската война.

Пригожин пък неколкократно заяви, че бунтът не е имал за цел свалянето на правителството, а да „изправи пред съда“ някои от командващите армията и шефове в министерство на отбраната за, по думите му, техни грешки и непрофесионални действия в Украйна.

Шефът на „Вагнер“ трябваше да замине за Беларус съгласно условията на сделката, но Лукашенко заяви миналата седмица, че той се е върнал в Русия и че бойците на частната военна компания все още не са приели предложението му да отидат в Беларус – нещо, което повдига въпроси относно истинността на метежа и какво реално се е случило, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.