Наришкин: Киев и ЮНЕСКО са се договорили да изнесат реликви от Киево-Печерската лавра в европейски музеи! Това е Кражба!

Киевските власти са се договорили с ЮНЕСКО да изнесат в музеи в Европа християнски ценности от Киево-Печерската лавра, включително и съхранявани там реликви. Това се посочва в изявление на ръководителя на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин, разпространено от пресслужбата на службата.

По-конкретно Наришкин посочи, че според постъпващата информация „глобалистките елити, известни със страстта си да присвояват чужди блага, увеличават усилията си за ограбване на Украйна“. „Но ако преди ставаше дума за финансови и материални ресурси, включително зърно и плодородна земя, сега те посягат към православни светилища, разположени на украинска територия„, заяви ръководителят на Службата за външно разузнаване.

По данни на Службата за външно разузнаване между киевските власти и представителите на ЮНЕСКО е постигнато споразумение за изнасяне на християнски ценности, включително свети мощи, от територията на Киево-Печерската лавра и последващото им прехвърляне в музеи в Италия, Франция, Германия и Ватикана под претекст за „спасяване от руски ракетни удари“, се казва в доклада. Към настоящия момент, отбелязват от пресслужбата, е направен опис на църковното имущество, отпуснати са финансови средства за транспортирането на стоките до Европа, подготвени са превозни средства, някои от които са оборудвани с хладилни агрегати.

Отбелязва се, че митрополит Онуфрий, глава на Украинската православна църква, е бил информиран, че иконите, реликвите и съдовете ще бъдат преместени временно, уж за съхранение, „докато ситуацията в Украйна се нормализира“.

„Няма съмнение, че връщането на мощите не влиза в плановете на Запада и контролираната от него киевска хунта. Покушението на еретиците срещу Киево-Печерската лавра е логично продължение на историята с тайното изнасяне от територията на Украйна на най-древните византийски икони, които от 14 юни 2023 г. са изложени във френския Лувър. Тази специална операция е организирана с посредничеството на швейцарска неправителствена организация, действаща в координация с ЮНЕСКО – Международния алианс за защита на културното наследство в конфликтни зони (оглавяван от американския частен колекционер Т. Каплан)“, заявиха от руската Служба за външно разузнаване.

Ръководителят на Службата за външно разузнаване заяви, че епископ Порфирий, ръководител на руската духовна мисия в Йерусалим, е получил тези икони като подарък от манастира „Света Екатерина“ в Синай в средата на XIX век. През 1940 г. съветските власти ги предават на Киевския музей на западното и източното изкуство, където се съхраняват след Великата отечествена война.

Ситуацията около православното наследство

„Очевидната ситуация около православното наследство е убедително доказателство, че западните елити се нуждаят от Украйна изключително като таран срещу Русия и средство за обогатяване. Според техните изчисления, колкото по-разрушителен и продължителен е украинският конфликт, толкова повече ценности ще могат, за да наречем нещата с истинските им имена, да откраднат“, подчертава СВР.

„Западните гробокопачи забравят, че за тях откраднатите реликви са просто скъпи „артефакти“, докато за руския свят те са безценни реликви, ние ще ги върнем и непременно ще ги върнем“, заявиха от службата.

„За нашата страна защитата на Киево-Печерската лавра има дълбоко духовно измерение, което означава, че решимостта ни да завършим специалната военна операция само се засилва“, заявиха от СВР.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Какво може да се очаква от хиени? Дано да ви ги върнат или поне на Украйна, защото това е и тяхна история! А кехлибарената стая, върнаха ли?

  2. Хора,Четете!?! 6,2 МИЛИРДА СА ПЛАТЕНИ НА ПРИГОЖИН ОТ ХАМЕРИКА! ВЗЕ ПАРИТЕ ,И ИМ КАЗА-ПАШЛИ НА ХУЙ! СЛАВА ВАМ,РУСКИ СИНОВЕ!! ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.