Руски сайт Разкри броя на българските С-300 по регистрационните им номера! Броил ги е преглеждайки стари кадри от всички български военни паради!

Специализираният руски военен Телеграм канал „Рыбарь“, който нашумя с топ разследвания свързани с войната в Украйна (каналът има над един милион последователи) публикува интересен анализ за възможностите на България да помогне на Украйна с ПВО. Оригиналното заглавие на статията е „Трябва ли Украйна да чака системи за противовъздушна отбрана от България или как да определим броя на С-300 в една страна по регистрационните номера на системите й“. Публикуваме превод на статията.

Миналата седмица един от нашите читатели засне пускови установки С-300, които се движат по пътя от поделението си в Банкя към София. В заснетия конвой се виждаха три ПВО-системи, придружени от автомобили УАЗ.

Можеше да сметнем това придвижване на тежките ПВО за подготовка за предаването им на Украйна, но случаят не е такъв. В действителност системите пътуваха към столицата София, за да участват в парад в чест на Деня на храбростта, който в България се отбелязва на 6 май.

И все пак обаче, въпреки рутинността на ситуацията, вниманието ни привлече регистрационния номер BA-105930 на една от попадналите в кадър системи С-300.

Какво толкова специално има в него? Тази малка подробност ни помогна по неочакван начин да си отговорим на въпроса колко С-300 всъщност има България и дали може да ги изпрати на въоръжените сили на Украйна, каквито молби Киев вече неколкократно отправи към малката балканска държава.

Какво показват официалните данни на българското Министерство на отбраната:

В момента българската армия разполага с два дивизиона С-300П с по пет единици всяка. И десетте ПВО системи са получени от СССР през 1988 г. и все още са на въоръжение. Няма информация за препродажбата на тези комплекси.

Изглежда, че 10 ЗРК с далечен обсег на действие са прекалено много за държава с малка територия като България и затова тя преспокойно би могла да предостави част от тях на трета страна, без да загуби отбранителните си способности. България спокойно би могла да ги предостави на Украйна, която вече неведнъж е молила българските власти за тези средства за противовъздушна отбрана.

Официалните данни на българското и не само МО обаче може да не отговарят на действителността: твърде е вероятно някои системи отдавна да са излезли от употреба и да стоят в статистиката само номинално – на хартия. Отворените източници обаче могат да помогнат да се повдигне завесата на секретността и да се определи реалният брой на боеспособните единици С-300, с които разполага България.

Какво ни казват снимките и видеоклиповете

Решихме да проверим снимките и записите от военните паради на Българската армия през различните години, публикувани в интернет, на ПУ на българската система С-300. Всички превозни средства имат уникални регистрационни табели от военен тип VA-######, което улеснява тяхното идентифициране.

В интернет открихме следните снимки:

➖Парад в София през 2009 г. – единици с номер BA-105929 и номер BA-105930.
➖Парад 2016 г. – инсталация с номер BA-105931.
➖Репетиционен парад 2019 г. – инсталация с номер BA-105930.
➖Парад 2019 – инсталация с номер BA-105929.
➖Снимка от полигона – инсталация с номер BA-105931.

Търсенето доведе до любопитни резултати: всички български С-300, заснети на фотоси и видеоклипове от военните паради в продължение на 14 години, са носили само три уникални номера. Сред тях е и BA-105930 – единствения номер, който се вижда ясно в клипа, пратен ни от нашия читател вчера.

Ситуацията е подобна и във видеото: същите три превозни средства могат да се видят на парадите през 2018 и 2019 г. Интересното е, че преди това изобщо има записани две ПУ: както на демонстрационните мероприятия през 2009 и 2016 г., така и на учението „Шабла“ през 2015 г.

Въз основа на всички факти можем да кажем, че сега Българската армия разполага само с три пускови установки от системата С-300. А тази цифра съвпада и с оценките на някои български наблюдатели отпреди една година.

Какво казва това на Украйна

В момента България не разполага с излишни зенитно-ракетни системи от този тип, които би могла да предостави на друга държава, без да пострада собствената й противовъздушна отбрана.

Не изглежда страната да разполага и със запаси от машини или дори компоненти: без руско обслужване 7 от 10 ПУ се използват вече почти 30 години единствено за поддръжка на оперативните единици. Ситуацията вероятно е подобна и с боеприпасите.

Ето защо изявленията на правителството в София за невъзможността му да достави системи С-300 на Украйна изглежда са верни: българите просто нямат какво да дадат на ВСУ, освен единствените си три единици. Функционалността на които, впрочем, също е под въпрос.

Като се има предвид изчерпаните запаси от съветско оръжие и ракети в Европа, както и загубите от руски удари, единственият начин да се подкрепи системата за ПВО на Украйна е да й се доставят системи за ПВО от западен тип. В противен случай съвсем скоро украинските въоръжени сили наистина няма да имат с какво да защитават небето си.

Източник: Рыбарь

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

27 коментара

  1. Няма нужда от разследвания по снимки. На българската двукрака маймуна оръжия не и трябват, защото не и пука за родината. Маймуната с телефон е щастлива, че има демократични банани, че джендърхалифата скопява децата и ги превръща в роби, че им закриват заводите, лечебниците и училищата, щастлива да подарява историята си на враговете. Върховно щастие обаче за примата е да обслужва сексуално всеки НЕбългарин.

    • Не говорете глупости. Вече станахте банални с тези „джендъри “ и „банани“.
      България е член на НАТО и както се вижда все повече държави напояват да бъдат приети в НАТО.
      И…… има защо.
      Никой не иска в Евразийския райх по разбираеми причини, видни за всеки с критична мисъл.
      Историята ни се променя от 80 години насам, от мо ента в който имаше злощастието да бъде окупирана от Съюза.
      Русия изначално поддържа антибългарска политика, но тия в чиито глави дрънкат сърпове и чукове няма как да го схванат .

      • О неразумни юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин?

      • За 33 години „демокрация“ пораснаха поне 3 поколения жестоки, малоумни, функционално неграмотни изроди, които са бъдещето на България! Напълно в духа на краварските „ценности“ и морал!“

      • Марш бе,соросоид гнусен !!! Тука не е дир.бг или факти.бг ! Глобалистко-сатанинската пропаганда няма фенове тук !!! От 1989 година до сега в България са затворени около 3500 завода и фабрики,а са открити над 8000 неправителствени организации. И най-важното-с 4 американски военни бази – отдавна НЕ СМЕ дупе и гащи с братушките !!! А,за „окупацията“ от Съюза – тйхна военна база в България НЕ Е имало !!!!!!!!

    • А и още нещо. Олигарсите и властта са в симбиоза, често дори едни и същи лица. Изстискват икономиката на държавата чрез манипулираната приватизацията на държавните предприятия, сложили са ръка на природните ресурси, контрола върху обществените поръчки, назначават си удобни политици и прокурори, а народа кучета го яли. Така е в Русия, така е и в България, защото нали сме дупе и гащи с тях-„братушките“!
      След 45 години съветско-руска промивка,33 г. следваме мутренско – комуняшката схема на управление, копие на бандитската руска перестройка и всичко това умело прикрити зад уж евроатлантическите ценности.
      Та………. ПРИМАТИТЕ се виждате кои сте.
      Не познавате собствената си история, макар че днес са достъпни достатъчно архивни материали, които не са изчезнали в небитието.
      А, ако действително я познавате, ама не онази от 60-те, 70 – те години, която другарката в училище е преподавала и още сте русопоклонник, всъщност не сте русофил, а обиковен предател.

      • Дори не виждам смисъл да се отговаря смислено на подобен парапитек.
        Маймуняк предлагам ти евтаназия. България няма нужда от подобни малоумници, които чисто и проста са си едни машини за лайна (без извенение).

      • Олигарх се нарича човек, който поради това, че има много пари или връзки(обикновено и двете)оказва влияние върху политиката. Ако само е богат но не се меси в политиката той не се нарича олигарх. Това по въпроса, че олигарсите и властта били в симбиоза – то друг вариант няма.

  2. Нищо което „РАЗКРИВА“ руски сайт, не ме интересува. То не струва пукната пара

      • Напротив. Показва, че има акъл и обича България, за разлика от тебе.

      • Грешиш, глупако, идиот небългарски

  3. офффф…кат прочетох коментара на В ….а бе пич,или пи..ка,пишеш се интелигентен,като студент да си учил примерно труда на маркс,“мизерия на философията“..ами..знаем,че не си..маркс ще учиш..не си научил през първите 7г да разграничаваш добро и зло,..маркс ще ми четеш..ех тия пусти първи 7г..явно не си научен да различаваш от дете добри и лоши хора..е..няма кого да виним.. природата обикновенно и тя дава по късно своя принос в това отношение…за да затвърди неизменността на битието..разбира се,че не е виновна,че те е ощетила..ето защо нямаме право и не се сърдим за написаните простотии..

  4. Тази статия само показва, колко точно глупави са руснаците. Видели три москвича, мислят си, че москвичите са три. Не е случайно, че САЩ управляват света, а не те. За тая работа трябва малко повече акъл, не само мерак.

    • Управляват на майка ти детеродния орган и го предоставят в услуга на негри и цигани, а не света.

      • Ей, гюбре, ще се разчекнеш от злоба бе, ядач на руска сперма… Злобеенето не променя нещата. САЩ командват, руснаците пълзят. Ти можеш да се обесиш по тоя повод или ти харесва да ядеш спермичка от североизток, затова ще продължиш да смърдиш/живееш?

      • Командват само тъпи еначари и национални предатели като теб.
        Ти вЕрвай в каквото си решиш робче.
        Това че робите си робуват не ми пречи.
        Иначе мога да разчекна жена ти и дъщеря ти, но за съжаление след това ще те мислят за безполово създание, а не за мъж.

      • Гюбре е баща ти,че късно го е извадил… А,пълзи майка ти по Околовръстното с разцепен сфинктер от турските тираджии …!

  5. Всичко руско е пародия и фалш, включително и информацията от тази разпадаща се кочина!

  6. Тея номера се сменят бе Шерлок. Има машини в София, АЕЦ и още едно място. Независимо колко виждаш и снимаш по паради и учения.

  7. Ама, че сте тъпи!!! Това са комплексите около столицата! Тук е единият дивизион! Вадят три, а другите два стоят! Другият дивизион е около АЕ-а. Понеже вече са показани от време но тези трите и те се знаят и не са тайна, вадят само тях!!! Пълни неграмотници!!! Драскачи нещастни! Следователи…ха,ха,ха,ха!!!

    • Като западат ракетите умния недраскач да чака несъществуващите противоракетни комплекси да му пазят н@срадия задник.

  8. ВА105930 и ВА105931 бяха на парада вчера. И, съдейки по пушека вървяха на масло. Та продължавайте да ровите по телефоните…

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.