Руските войски Обкръжиха Угледар и превзеха източните и западните квартали на града

Руските военни са се окопали в източните и западните квартали на Угледар и продължават да се бият с въоръжените сили на Украйна там, каза Игор Кимаковски, съветник на изпълняващия длъжността ръководител на ДНР.

Те пробиха града едновременно от изток и запад, влязоха вътре и се укрепиха, като по този начин сковаха вражеските сили в центъра на Угледар и на север. Нашата артилерия работи по врага, който се опитва да контраатакува с улични сражения“, каза той в ефира на телевизионния канал Solovyov Live.

Кимаковски уточни, че сега основната задача на руските сили е не да атакуват челно добре укрепения център на Угледар, а да овладеят града като го хванат в клещи, „както успешно го направихме в района на Соледар и сега го правим в района на Артемовск“.

Тази тактика е много сериозно оправдана“, добави съветникът на действащия ръководител на ДНР.

Угледар вече е в оперативно обкръжение. Руските войски превзеха стария полицейски участък и стария акведукт на града и поставиха под свой контрол пътя Угледар-Покровск, с което прекъснаха възможността за снабдяване на града от Покровск и Велика Новосельовка. Единственият все още достъпен за ВСУ маршрут за снабдяване на угледарската групировка е пътят от Курахово. Но руските войски контролират 90 % от съседната Маринка, откъдето са подложили под своя огневи контрол и тази последна артерия за снабдяване на добре укрепения Угледар – пътя Угледар-Курахово. Може да се каже, че града е в оперативно обкръжение.

В Угледар се бият руските морски пехотинци от 155-та бригада на Тихоокеанския флот, сили на парашутните войски на ВДВ, както и сили на донецкия батальон „Сомалия“, воден навремето от легендарния донбаски командир Гиви.

Вижда се, че за светкавичната и много успешна офанзива по овладяването на стратегическия Угледар руснаците са събрали групировка от свои елитни сили.

Превземането на града е ключово за боевете в Донбас минимум по две причини:

Угледар е разположен на господстваща височина над степен район в периметър от 20-25 км. С превземането му руснаците отдалечават фронта от Крим далече на север.

Градът е силно укрепен район, ключова крепост за ВСУ, защитаваща фланговете на украинската отбранителна линия Маринка-Курахово от юг. Ето защо овладяването му от руснаците ще има огромни тежки последствия за Киев. Падането му неизбежно ще доведе до падането на Маринка и Курахово и до изтегляне на украинските сили в агломерацията Славянск-Краматорск-Константиновка далече на север.

Тежки боеве се водят и в Бахмут

Украинският президент Владимир Зеленски съобщи, че в момента се водят тежки боеве за Угледар (на югозапад от регионалната столица Донецк) и Бахмут (на североизток) като последният „до голяма степен е унищожен от многократните руски атаки“.

„Ситуацията на фронта, и особено в Донецка област – близо до Бахмут и Угледар – остава изключително тежка. Окупаторите не само атакуват нашите позиции – те нарочно и методично унищожават градовете и селата около тях в опит да ги обградят. Артилерия, авиация, ракети. Руската армия няма недостиг на средства за унищожение. И може да бъде спряна само с жива сила.“

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

15 коментара

  1. Малко Ви остава мръсни фашисти и американски подлоги.
    Но възмездието неумолимо наближава. Руските войски ще
    ви очистят всичките веднъж завинаги. Няма да могат да
    ви помогнат дори и западните ви куратори и подстрекатели
    начело със САЩ.

  2. Бях дете, когато посетих като турист Полша и Освиенцим.
    Не помня голяма част от детските си спомени- но посещението ми там така се е запечатало в детското ми съзнание, че продължавам да сънувам кошмари.
    Задължително евроатлантиците, мечтаещи си за прекрасния запад- идете. И вижте. На какво са способни тези- няма да ги нарека зверове, защото ще обидя зверовете.

  3. България ще я има не заради мършите, описани от дядо Славейков.
    Ще я има заради опълченците на Шипка.
    Така е било, така е и така ще бъде!
    Амин.

    • IYI,пропускаш най важното!България я има на Европейската карта,заради Руските войски,които с Българските опълченци освобождават България!Без Руската армия нямаше да има Свобода!Най голяма е заслугата на Русия,за което сме и благодарни! И от благодарност,сега ИДИОТИТЕ-ПОЛИТИЦИ ПРАЩАТ ОРЪЖИЯ НА УКРАЙНА.

  4. В цялата хамалогия, която се случва: въпреки, че бг предателите първи изпращаха оръжия срещу рашките- тяхните медии в много висока степен толерират този факт. Не само- статии на взгляд прокламираха пробългарско отношение. Забелязвате ли, че нас почти не ни споменават. Изкараха наяве отношението на българите към оня педал и хвърлянето на снежни топки срещу него.
    Още- от личния ми контакт с обикновени руснаци- разберете, те ни обичат искрено. Свързват ни с топло море, слънце, свързват ни с братя по съдба. Не само не ни мразят- обикновените руснаци ни обичат. Видях го и го усетих лично- само като чуят България- се усмихват и се разтапят. Ние ще ги продадем ли- те ни ценят и обичат бе хора, разберете го.

  5. Иве- точно така е. Заради опълченците на Шипка- дядо Славейков не е бил напълно прав. Заради братските руски войски.
    Пак казвам- за руснаците ние сме братя. Мен ме изпратиха със стихотворение, е как да не ги призная.
    Те ни обичат искрено.
    Затова сатанистите правят всичко възможно да ни разделят.
    Братушките ме разплакаха, човек. Една седмица ме водиха на концерти и балети в Санкт Петербург. В дачата им бяха извикали дед Мароз- дойде със Снежанка и фокуси- то не бяха зайци, не бяха чудеса.
    Накрая ме съпроводиха до летището като принцеса- дошла от топла слънчева страна. Приятелска.
    Няма как да го опиша- трябва да се преживее.
    Благодаря ви, братушки. С вас се озовах в приказка:)

  6. Обиколихме дворци в шейни, с впрегнати коне. Украсени по имперски с позлатени поводи и червени пискюли.
    Хора- тази зимна приказка няма как да бъде разказана. Тя е за преживяване.
    Това е Русия- единствено може да бъде преживяна.

  7. И ЗАТУЙ ЧЕ НИ КРАДОХА ЛЪГАХА И ПРЕДАВАХА НИТО ЕДИН КОЙТО Е БИЛ ВЪВ ВЛАСТА ПРЕЗ ТЕЗИ МРАЧНИ 33 ГОДИНИ ЗА БЪЛГАРСКИЯ НЯМАТ РАБОТА ВЪВ ВЛАСТА МРАЗИМ ВИ БЪЛГАРОУБИЙЦИ ! _ ДА ЖИВЕЕ БРАТСКА СВЯТА РУСИЯ !

    • Братко, Русия многократно заяви- че си е научила урока.
      Съжалявам, че ще те разочаровам.
      Русия повече няма да спасява никой- още по- малко неблагодарници.
      Раздели се с тази идея.
      Приключи даването на подаяния.
      Да не говоря за стотиците хиляди животи и руска кръв проляти.
      Забравете. Руснаците знаят, помнят и не забравят.
      Може само да станем още по- жалки! С измислените ни надежди за спасение- ни лук яли, ни лук мирисали.
      Явно не познавате русите- казвам ви, този път няма да ни спасяват.
      Честито!

      • Офф абе, пак ще ни спасяват, какво да ни правят като знаят, че сме най-близкият им народ. Братя сме по славянска и прабългарска кръв.

  8. Последна информация за цената на американските изтребители Ф-16, които Турците напират все още да закупят. Единична цена US$14.6 милиона (F-16A/B)Уикипедия. Хайде сега има ли друго правителство в Европа и света, което да е платило по 200 милиона за едн бройка Ф-16, блок на майната си.Толкова пари ли струваше оставането на Радев на президентския пост и на Шибаняка.

  9. БРАТСКА СВЯТА РУСИЯ НИКОГА НЯМА ДА НИ ИЗОСТАВИ БЪДЕТЕ С И Г У Р НИ !

  10. Ами,плюйте ме,че не сме народ,а мърша!Кой купува самолети на чертежи,стари и на космическа цена?Кой?! Ние,,мършарската колония,Предателите,ние!!!Нещо да кажете,че не е така?!Ивано Хаджипенчович,Кириак Стефчов,Иван Костов,Царя,Баце,Кирчо и Кокорчо,Корнела,и други знайни и незнайни герои на нашето време?!Всички те,са за ГИЛОТИНАТА!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.