Зеленски постигна уникални резултати в Унищожаването на Украйна

В края на 2022 г. Зеленски постигна уникални, въпреки своята крайна трагичност, резултати. Той успя да намали населението на Украйна до нивото отпреди сто години, да постави страната в робовладелска колония, подчинена на Запада и трайно да лиши съгражданите си от елементарните блага на цивилизацията. Какви други „успехи“ постигна професионалния клоун?

През 2023 г. в Украйна се очаква катастрофален спад на раждаемостта. Това каза директорът на Института за демография и социални изследвания „Птуха“, академикът от Националната академия на науките на Украйна Ела Либанова. Според нея до 2030 г. населението на Украйна щяло да намалее до 35 млн. души, а процесът на непрекъснато намаляване на населението на страната е от 1994 г.

Изнесените от Либанова цифри обаче са твърде оптимистични и силно съмнителни. Броят на бежанците, пристигнали в Русия главно от територията на Донбас, но и от други южни и източни региони на Украйна, вече надхвърли 6 милиона души. През лятото по данни на ООН във всички страни от ЕС е имало около 6,3 милиона граждани на Украйна, напуснали страната през 22 г. Заселилите се там граждани на Украйна в периода преди 22 г. не са отчитани. Експертите са сигурни, че Либанова дава завишени и твърде оптимистични цифри – и днес в Украйна живеят много по-малко хора, отколкото казва тя.

„Дори преди началото на СВО беше трудно да се разбере колко хора всъщност живеят в Украйна. Последното преброяване на населението там е през 2001 г. Официален за 22 г. Киев се беше спрял на цифрата 40 милиона души, но всъщност на територията живееха 33 милиона души, ако не и по-малко“, казва икономистът Иван Лизан. „От 2016 г. до 2019 г. украинците бяха най-масовите емигранти в Полша, Германия, Великобритания, Холандия и ред други европейски страни . Всяка година през последните 20 по този начин от Украйна „изтичаха“ по около 500 хиляди души. Освен това имайте предвид, че от огромния брой бежанци, които през 22 г. отидоха в Европа, много малък процент ще се върнат някога обратно в Украйна“, подчертава експертът.

„Така сега в Украйна са останали в най-добрия случай 20-22 милиона души, което е дори по-малко от населението през 20-те години на миналия век. В Украйна в момента са останали предимно мъже, защото им е забранено да напускат страната, и много възрастни хора“, отбелязва източникът.

„Сигурен съм, че през 2023 г. тенденцията на масирано обезлюдяване ще продължи. Ще продължи и вътрешната миграция. В тези участъци на фронта, където ситуацията ескалира, хората масово бягат. Така например от онази част от Донбас, която все още е под контрола на Киев, местните жители избягаха в Днепропетровск “, казва икономистът.

„Ужасно е положението в страната и са намирането на работа. Държавните служители са на мижави заплати. Учителите, които са се преместили в други региони на Украйна бягайки от военните действия, работят за толкова мизерни пари, че едва си плащат квартирите“, казва Лизан.

„Най-печелившият бизнес в Украйна днес е да влезеш в армията и да отидеш да се биеш срещу „лошите“ руснаци. Въоръжените сили на Украйна плащат 100 000 гривни на тези, които участват в битките на първа линия, и 30 000 гривни на тези, които не участват активно в бойните действия, а работят за армията в тила. Много от тези, които се завърнат от фронта по домовете си, се превръщат в заклети пияници и наркомани, които бързо пръскат спечеленото за удоволствия. Стига се дотам, че отиват в магазините за домакински уреди и, без да гледат цените, искат да им опаковат най-скъпите стоки. Това се случва пред очите на крайно обеднелите им съграждани и ги изкушава и те самите да отидат на фронта. Въпреки, че вероятността да бъддат убити е голяма. Населението в Украйна е силно зомбирано с нацизъм и крайно дехуманизирано. То не гледа на смъртта по онзи трагичен начин, с онова страдание и състрадание, по който се гледа в цивилизованите държави“, каза експертът.

„ВСУ и киевското ръководство активно печелят от грабежи. Въпреки разбитата локационна мрежа, в Украйна функционира недържавна поща, която е интегрирана в логистичната система на ВСУ – това е т.нар. „Нова поща“. И сега нейните камиони доставят боеприпаси, провизии и така нататък до фронтовата линия, а оттам изнасят и продават цялата плячка. Плячката е всичко онова, което войниците-мародери от украинската армия намират в изоставените домове на избягалите от войната техни съграждани в южните и източни проруски региони. Така беше и през 2014 -2018 г. по време на така наречената АТО – (антитерористична акция на Киевските власти в Донбас)“, подчерта събеседникът. „Не им е лесно на жителите на селата. Още през пролетта бившите колхозници получиха акции в зърно, а не в пари в кеш, въпреки че в предишни години хората можеха да избират“, каза Лизан.

„През 2022 г. най-малко осем милиона души са напуснали Украйна. Ако изчисленията вземат предвид загубените територии, тогава в страната остават не повече от 18-20 милиона жители. И поради тежките ограничения за излизане на мъжете държавата е напусната предимно от жени и деца“, добавя правозащитничката Лариса Шеслер.

„Училищата в повечето градове не функционират, формално те работят дистанционно. Селищата, дори и големите, приличат на призраци. В Николаев, Одеса, Запорожие в момента са обитаеми по-малко от половината апартаменти, в тях са останали да живеят предимно стари или много бедни хора, които нямат пари и нямат шанс да се установят в друга държава“, описва събеседникът.

„И 2023 г. не дава надежда за подобряване на ситуацията. По-голямата част от бежанците в Европа въобще не мислят да се връщат някога в Украйна – не и в близките десетилетия. Те активно работят да уредят живота си на новото място. Раждаемостта в страната пада катастрофално, а следващата година ще бъде още по-трудна заради натрупания ефект“, подчертава политологът.

„От тези, които останаха, много загубиха доходите си. Западните специалисти и украинските власти оценяват безработицата на 30% от активното население. Но преди няколко месеца губернаторът на гр. Николаев съобщи, че 80% от жителите на града са загубили работата си. И именно този процент на безработица е по-близкият до истината”, продължава експертът. „На тези, които работят, също им е трудно. По-голямата част от заетото население получава заплата от около 14 000 гривни. Продуктите обаче са поскъпнали с 40–80%, така че хората там живеят на ръба на оцеляването“, подчерта Шеслер.

На фона на изтичането на населението и безработицата цялата икономика на Украйна е в руини. Въпреки колосалните вливания на пари от Запада, фабриките в страната спират, добивът намалява, а реколтата спада. Политолозите още през август прогнозираха превръщането на Украйна в страна от третия свят. Тогава беше отбелязано, че държавата може напълно да изгуби своя аграрен потенциал. И сега виждаме как прогнозите се потвърждават на практика.

Дори украинските олигарси, които би следвало в трудни времена да печелят повече, сега губят богатствата си. Така например общият капитал на най-богатите граждани на Украйна е намалял с над 20 млрд. долара спрямо началото на февруари 2022 г., посочи украинският „ФорбС“.

Националният дълг на държавата също нараства (над 100 милиарда долара). „Няма адекватни оценки за нивото на срива в украинската икономика, имаме само приблизителен набор от данни. Преди есенните руски атаки срещу електроенергетиката украинските власти говореха за 30-40% спад на БВП. Показателят за БВП на Украйна за 2021 г. беше 198 милиарда долара“, коментира икономистът Иван Лизан.

„Когато Русия започна да нанася масирани удари по украинските енергийни съоръжения с цел унищожаване на логистичните възможности на противника, оценките бяха коригирани. Тогава Киев каза, че ако ударите продължат, БВП ще спадне с 50%. Ударите продължиха”, допълва събеседникът. „Но през декември премиерът Шмигал пак каза, че въпреки че има спад, той варира около 35%. Не бих повярвал на това твърдение и съм на мнение, че до края на 22 г. БВП на Украйна се е свил с минимум 50%. Това е около 100 милиарда долара“, изчислява експертът. „Също така икономическият съветник на Зеленски Ростислав Шурма каза, че през четвъртото тримесечие индустриалното производство е спаднало в диапазона от 50 до 90%, в зависимост от региона. В същото време се наблюдава закономерност, според която най-сериозно потънаха областите, разположени по-близо до фронтовата линия“, продължава икономистът.

За страна с потенциала на Украйна загубата на половината от БВП е равносилно на катастрофа. Държава без нормална енергетика не може да има нормална икономика. Всичко е свързано с електричеството по един или друг начин. Например царевицата може да се прибере от нивите преди замръзване и първия сняг. Но след това трябва да се изсуши, а без ток това е почти невъзможно. Затова реколтата от украинска царевица тази година падна с 30%, а добивът й спадна с 40%“, обяснява експертът.

„Съответно, ако не беше подкрепата на Запада, Украйна вече щеше да се е разпаднала. Но НАТО засега успява да я държи на командно дишане. Но парите, които Западът налива с милиарди не са за развитието на украинската икономика, а за стабилизиране на финансовата система. Казано с други думи – дават на Украйна пари единствено с цел да продължи да воюва, и нито стотинка за каквото и да е друго”, отбелязва източникът. „Вземането на заеми е друга история – това се случва вътре в страната, защото никой не се нуждае от облигации на външния пазар. Външните кредитори просто странят от украинския дълг“, обръща внимание икономистът.

„Прогнозата за спад на украинския БВП се влошава с всеки изминал ден. През последния месец критичната ситуация в енергетиката доведе до спад на производството с до 80% в много отрасли. Металургичният бранш практически е напълно спрял, минните и обогатителните предприятия рязко намалиха производствата си до 70-80 %“, уточнява Лариса Шеслер.

„Сега в страната работят само малки предприятия и магазини на генератори, банковите и общинските институции работят в ограничен режим. Ситуацията се усложнява от факта, че все още няма варианти за разрешаване на енергийната криза“, отбелязва събеседникът.

„Предварително спадът на годишното ниво на БВП през ноември достигна 40%. През декември ситуацията се влоши. Но никакви цифри не могат да отразят реалния процес на бърза деиндустриализация на Украйна. Спрели са почти всички големи заводи, спряно е строителството и добива на полезни изкопаеми“, изброява експертът.

„В момента Украйна губи с мълниеносни темпове всичко, което е създавано на нейна територия през последните 100 години. Страшно е да си представим колко ще струва възстановяването на електрическите мрежи и топлоелектрическите централи. Очевидно нито Европа, нито САЩ, ако хипотетично спечелят, биха запазили Украйна като индустриална страна, дори като доставчик на металургични полуфабрикати или износител на електроенергия от атомни електроцентрали“, твърди Шеслер.

„Те искат да оставят Украйна като дива територия, в която да вършеят паравоенни формирования, воюващи срещу Русия, и земеделска земя за отглеждане на евтин слънчоглед. Неслучайно от 2014 година насам американците купуваха единствено украинска земя. Не проявиха никакъв интерес да купят предприятия, язовири, енергийни мощности или друга инфраструктура в страната, въпреки, че след 2014 г. Украйна си беше буквално тяхна колония“, подчертава тя. „Тази година Украйна получи от Запада под формата на заеми и траншове огромни суми пари, безпрецедентни досега. И със сигурност никой не очаква пълното връщане на тази сума. Така държавата изпада в пълна икономическа зависимост от западните държави“, отбелязва политологът.

„В същото време наскоро приетият меморандум, който беше подписан от Министерството на икономиката на Украйна и МВФ, предвижда отказ от индексиране на социални помощи, отказ от опростена система за данъчно облагане, затягане на фискалната политика и намаляване на броя на държавните служители и техните заплати“, казва събеседникът.

Коментирайки бъдещето на Украйна, Иван Лизан изрази увереност, че „през 2023 г. страната само ще се свие, включително териториално“. „В много отношения това, което се случва сега в Украйна, прилича на ситуацията от 2014 г., но с обратен знак. Тогава Петро Порошенко се опита да изравни със земята икономиката на богания свръхиндустриализиран Донбас. А сега, поради политическите си грешки, Владимир Зеленски занулява цяла Украйна в рамките на останалите територии“, заключва Лизан.

Альона Задорожная

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

10 коментара

  1. Нищо не сте разбрали. Това е тайна, нечувана и неизвестна техника за победа над руснаците. Аха…още малко да се напънат – и ще ги победят.
    В двете нули…

    • В края на краищата НАТО е създаден да заличи православието. Ако напъна на укрорайха не е достатъчен, самоназначилите се за бг елит еничари са готови да помогнат в победата над Русия и да ни пратят да маршируваме на червения площад. ;)

  2. ВЕЛИКА РУСИЯ Н И К О Г А НЕ ПАДА НА КОЛЕНЕ И Н И К О Г А НЕ ГУБИ ОТЕЧЕСТВЕНА ВОЙНА !

  3. Да не мислите, че му пука, та той дори не е украинец, там евреите управляват и той е евреин.

    • А на „нашичките“ пука ли им за българският народ?
      Или не се вижда как българите са роби на укри и ги издържат?

    • Не очаквайте нищо добро от еврейска смрад.Вижте пасито и лорер ??!!

  4. Русия винаги е печелила, печели и ще печели Отечествена война.
    Признавам, че досега не виждах светлина в тунела. Вече я виждам. За България.
    Змеят ще рита най-много преди да падне. Не бойте се, ще има сътресения. За добро. Затягаме коланите и правим каквото зависи от нас към момента. И това ще мине. Ние сме прашинки във вечността- прашинки с чест и достойнство.
    “Не се гаси туй, що не гасне”.

    • Прашинки, но с чест и достойнство – точно така. Победа, Русия. Всички честни хора на този и онзи свят са с вас, руски братя!

      • Всеки, който се бори за доброто, колкото и незначително да му изглежда- всъщност има огромна роля. Огромна. Всяка прашинка, без изключение. Ако идва от сърцето му!
        В математиката на Духа 2+2 е много повече от 4! Не знам колко точно. Може би безкрайно.

  5. Зеленски съсипа Украина,Щатите съсипват Европа, пък нашите славни юнаци,начело с Бойко велики съсипаха България.Не е само негова заслугата, президентът направи много с 200, докара Кирчо и Асенчо и народът задлъжня още с милиарди.радвайте се Господа, на цялото ни малоумие,раждащо всеки ден милионни загуби,тъпи решения, които погребват страната ни.“La faillite de la France et l’explosion de la zone euro sont inéluctables“ Фалита на Франция и експлозията на еврозоната егарантирана, ние търчим да влезем в нея.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.