Патриарх Кирил: Заради озападняването Украйна може да загуби идентичността си

Озападняването на Украйна, стремежът ѝ да стане част от западния свят, заплашва страната със загуба на идентичност, дехристиянизация и затъване в „моралния релативизъм“, който отдавна вече е неизменна част от културата и политиката на Запада, заяви днес руският патриарх Кирил в рождественско интервю за телевизия „Русия 1“, предаде ТАСС.

Всички тези призиви за демократизация, озападняване на страната, разбира се, завъртат главите на онези, които свързват тези призиви с надежда за подобряване на материалния живот на населението на Украйна. „На Запад живеят добре и ако слушаме техните съвети и тръгнем по техния път, то и ние ще заживеем по-добре“. Това си казват западопоклонниците в Украйна. Такава е и пропагандата, която им набива Запада.Но нека тези хора се огледат и видят, че първо- Западът вече не живее толкова добре и ще живее все по-зле. Те трябва да разберат, че същият този Запад не ги кани в своя клуб, за да ги направи богати. А отделно, пътят към западнизацията на Украйна минава, както е известно, през това да приемеш смяната на пола, да придобиеш критично отношение към религията, а също и много от това, което днес съпътства дехристиянизацията на западното общество, каза патриархът, говорейки за положението в Украйна, отбелязва ТАСС.

Кирил каза, че ако украинците се примирят с „моралния релативизъм“, който е станал част от западната култура, ще загубят идентичността си.

Защитавайки на законодателно равнище традиционните ценности и морални принципи, руската държава днес играе специална роля в света и води борба за „бъдещето на цялото човечество“, каза патриархът в интервюто си.

Нашата борба за морални принципи, нашата борба за запазване на вярата – това е борба за бъдещето на цялото човечество, за живота на света. Ние се борим за живота на света, за това човешката цивилизация да остане жизнеспособна. И докато това дело и тази вяра бъдат запазени, ще се запази и надеждата за бъдещето. В тази днешна борба за запазване на хуманизма, на човешкото у човека, нашата страна има много специална роля, каза патриарх Кирил.

Той отбеляза, че днес Русия се превръща в „духовно силна общност“ и колкото по-негативен натиск се оказва върху страната отвън, толкова по-силни стават руснаците. Според патриарха той „се чувства като пастир“ и, срещайки се с хора с различен социален произход и положение в обществото, вижда, че трудностите не ги отслабват.

Предстоятелят на Руската православна църква оцени положително приетите наскоро в Русия закони за защитата на традиционните духовни ценности и забраната да се пропагандират хомосексуализма и педофилията.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Та те и нашата българска история манипулират, които уж сме съюзници, та камо ли украинската, която е руска де факто!
    Не знам как трябва да спрем това, но трябва да има някакъв начин да бъде спряно да се гаврят с историята, фактите и с православната църква!

  2. Не виждам нищо лошо в това да се загуби нещо несъществуващо, като окрайна или укронацистката идентичност.
    Анонимен, всеки се гаври с българската история. В момента са сорсоидните амеби, румъния, гърция, турция, македония, сърбия, дори молдова. А преди това бяха руските служби, които замениха българското със славянското ……..
    Общо взето, след като целия сват разбере че държавата се управлява от евтини к0рви, е нормално да те шибат.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.