„Файненшъл таймс“: Формира се нов световен ред в енергетиката – ражда се „петроюанът“

Готовността на Китай да започне да заплаща с китайски юани суровия петрол, който купува от страните от региона на Персийския залив, бележи формирането на нов световен ред в сферата на енергетиката, пише в. „Файненшъл таймс“, позовавайки се на експерти.

„Разплащанията в рамките на глобалната търговия с петрол бавно, но сигурно преминават от щатски долари в други валути“, отбелязва анализаторът към швейцарската банка „Креди сюис“ (Credit Suisse) Золтан Пожар в паметна бележка до клиенти на финансовата институция.

От известно време Китай с големи темпове увеличава покупките на суров петрол и втечнен природен газ от Иран, Венецуела, Русия и редица африкански страни, които покупки заплаща с националната си валута. Но именно срещата на председателя на Китайската народна република (КНР) Си Цзинпин с лидерите на страните от Съвета за сътрудничество на арабските държави от региона на Персийския залив през декември ознаменува „раждането на петроюана“, отбелязва експертът.

„Китай се е заел да пренапише правилата на глобалния енергиен пазар“ чрез стратегия, която предвижда спиране на плащанията в щатски долари, смята Пожар.

Сътрудничеството между Китай и страните от Съвета за сътрудничество на арабските държави от региона на Персийския залив, където са СА, ОАЕ, Ирак, Кувейт и пр. включва съвместното проучване и добив на петрол и природен газ в Южнокитайско море, а също и инвестиции в петролни рафинерии, както и в предприятия от сектора на химическата промишленост.

Договорката е всички тези проекти да бъдат финансирани с юани. Това ще доведе до огромна промяна на глобалния енергиен пазар, посочва анализаторът на „Креди сюис“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.