Любомир Христов: Влизането в еврозоната е капан, ще спечелят единствено финансовите елити

Мнозинството в парламента даде мандат на Министерския съвет и на БНБ за ускоряване на техническата подготовка по приемането на еврото. Вчерашният дебат по темата в НС, ако въобще може да се говори за такъв, беше срамен. Това отбеляза пред БНР Любомир Христов, който е финансист, както и бивш главен икономист и член на УС на БНБ.

„Българският план за присъединяване към еврото няма автор и дата. Политиците трябва да ни убедят, че България ще спечели от въвеждането на еврото, но те не са запознати с анализите. Вчера си служеха с манипулативни и неверни аргументи“.

България ще пострада от приемането на еврото, убеден е финансистът.

„Бързането да влезем в еврозоната е за да се отклони вниманието от по-важните въпроси. Най-същественият е за бюджета. Разумно е, че служебното правителство отказва да внесе такъв, защото ако липсва политическа подкрепа, ще донесе повече вреди, отколкото ползи. Но ако остане изпълнението на действащия сега бюджет, това означава драстично затягане на разходите и на коланите.

Реалистична ли е датата 1-ви януари 2024 г. за влизане на България в еврозоната

Експертът коментира и думите на управителя на БНБ, според когото, ако изпуснем възможността да се присъединим през януари 2024 година, нов прозорец ще се отвори след 10 години.

„Това е манипулативно. Той говори не като финансов експерт, а като политик. Не изпускаме влака, а възможността да се хвърлим на релсите, преди той да мине“.

Един от големите въпроси е за стабилността на еврото, заяви Любомир Христов.

„Влизането в еврозоната е капан. От него полза ще извадят единствено финансовите елити, а сметката, както обикновено, ще плаща обикновеният данъкоплатец“.

Цялото интервю на Даниела Големинова с Любомир Христов може да чуете в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. какво евро,какви 5лв,към края на 2024 няма нито ес,нито евро..

    • Prav si. Tochno zatova BARZAT da ni vkarat v evroto za da potaneme zaedno s tiah. Tova e tselta. A nie SPIME I sledime deistviiata na voinata v Ukraina, za da si otkloniavame vnimanieto ot tova, koeto ni se podgotvia tuka.

  2. Левон Хампарцумян : „Не е работа на полуграмотното простолюдие да решава за еврото“ !

    Българският лев ни прави „принадлежащи“ към азиатски орди ?

    afera.bg/СПОРЕД-ЕВРОАТЛАНТИЦИТЕ-БЪЛГАРСКИЯТ/

  3. Of corset. Когато тарикат играе с балама ВИНАГИ печели. Само арменци, евреи, цигани и национални предатели.. Тука няма нищо за крадене вече, запалете декорите..

  4. Има едни 20 милиарда, които обезпечават валутния борд и трябва да бъдат окрадени и похарчени.
    Щом се въведе еврото/дано да не стане/ до установяването на електронния концлагер са само няколко стъпки.Парите сами по себе си са зло, но това което се готви след въвеждане на единна европейска валута, е още по-зло.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.