Ердоган: С Путин се договорихме да търгуваме в рубли

Турският президент Реджеп Таип Ердоган заяви, че на срещата с руския му колега Владимир Путин в Сочи на 5 август е било постигнато споразумение търговията между двете страни вече да се осъществява в рубли. Изявленията на турския лидер пред журналисти от президентския пул при завръщането му от Сочи бяха цитирани от телевизионния канал TRT.

„На срещата в Сочи с уважаемия Путин се договорихме за рублата като парична единица в търговията. Тъй като ще търгуваме в рубли, това, ще бъде сериозен и допълнителен източник на приходи за Турция и Русия. Освен това въвеждаме и руската система за международни разплащания „Мир“. Понастоящем пет от нашите банки работят с нея и приемат нейните дебитни карти. Това ще облекчи условията за туристите, идващи от Русия. Те ще могат да пазаруват, да плащат за хотели със своите руски дебитни карти. Ръководителите на централните банки на нашите страни разговаряха по време на посещението“, каза Ердоган, без да уточнява дневния ред на срещата.

Ердоган заяви, че Турция и Русия са потвърдили плановете си да увеличат двустранната си търговия до 100 млрд. долара годишно. 

„Потвърдихме целта си търговията между нашите две страни да достигне 100 млрд. долара. Ще я постигнем като увеличим сътрудничеството си във всички области, включително енергетика, търговия, туризъм и селско стопанство. Искаме търговията ни да бъде по-балансирана. В Сочи нашият министър на търговията Мехмет Муш подписа меморандум с руския вицепремиер Александър Новак – своеобразна пътна карта за търговско-икономическите отношения между двете страни“, заяви Ердоган.

Новак заяви пред репортери след разговорите между президентите на Турция и Русия, че те са обсъдили доставките на газ за Турция и са се договорили за разплащане в рубли. От този момент, заяви Новак, Русия и Турция вече търгуват помежду си чрез разплащания в националните валути на двете държави.

Новак добави, че президентите на Русия и Турция са обсъдили и развитието на валутните отношения. „За да могат нашите търговски дружества, нашите граждани да плащат по време на туристически пътувания и да обменят пари в рамките на търговския оборот, обсъдихме финансовия банков блок, по който също бяха постигнати големи споразумения“, каза Новак.

Руският президент Владимир Путин заяви на среща с турския лидер в Сочи, че взаимният търговски оборот през първото тримесечие на 2022 г. се е удвоил в сравнение с година по-рано. Обемът на взаимната търговия между Русия и Турция през 2021 г. възлиза на около 35 млрд. долара. Тази година, според прогнозите на експертите, търговският оборот ще нарасне до 50-60 млрд. долара.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Точно така Вова!Ебавайте им майките!РОССИЯ,ВПЕРЬОД!!!!

  2. Братя,не помествайте такива материали. Те показват колко са далновидни Турците и Ердоган и колко сме тъпи и продажни ние българите, начело с еднокнижника цели 12 години. И сега ако питаме едно дете, ако Турция реши да си ВЪРНЕ част от България с турско население, ще си мръдне ли пръста Русия.Кой обича и уважава подлеците,кой уважава тези, които ти забиват нож в гърба не веднъж, тогав когато имаш нужда от подкрепа, макар и само морална.Нашият тъпак прочел само една книга през живота си и който обвини Путин като агресор, пак ли ще реве, че Големият брат трявало да прощава.Е ако в този период нашият народ не се вземе в ръце, не разкара цялата соросоидна гмеж, която се е залепила за американската кесия като пиявици, бъдеще просто няма да има. Кажи ни бе Христо, идиоти ли сме все още през 21 век????

  3. Не апелирам нито към омраза, нито към отмъщение за 30годишното ни съсипване, нито за лустрация. Тези продажни хора са генетично увредени и към трябва да се отнасяме със снисхождение, но да бъдат изхвърлени от командните постове. Или както спомена Костадинов, трябва да си реорганизираме държавата. Бойко си е един посредствен добряк, безобиден хитрец ако си живее около магнолиите.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.