Лавров: Когато Западът отново поиска да си сътрудничи с Русия, ще имаме едно наум

Руската специална операция в Украйна провали всички планове на Запада, понеже те бяха и антируски. Това заяви на публична проява в Москва външният министър на Русия Сергей Лавров, предаде ТАСС. „Ако американците не държаха Украйна за ръка, вече щяхме да сме се договорим с Киев.“

„Когато Западът отново поиска да си сътрудничи с Русия, ние ще разгледаме предложените проекти, но ще ги разгледаме с едно наум. Ако вбъдеще решим пак да си сътрудничим с тях, то ще е с едно на ум, че те не са нито надеждни, нито дългосрочни партньори и съюзници“, заяви той.

„От всички европейски лидери само Макрон не полегна на САЩ.“

С операцията в Украйна президентът Владимир Путин целеше „първо, да се гарантира сигурността на хората в Донбас; и второ – да се премахнат заплахите за Руската федерация, трупани под формата на милитаризация и нацификация на Украйна не в придължение на 8, а на 30 години. Щом разбраха, че мълниеносните ни действия в Украйна напълно ще провалят техния пъклен план, виждате – в момента сякаш са пощръклели“, каза Лавров.

Първият дипломат на Москва изрази надежда, че военните действия срещу Киев ще приключат с подписването на всеобхватни документи по въпросите на сигурността, които вече са изготвени от руска страна и предвиждат за Украйна статут на неутрална страна, отбелязват ТАСС и РИА Новости. „Тези искания на Русия са абсолютно легитимни и разбираеми. Те нямат алтернатива“, заяви висшият дипломат.

Според него обаче по време на двустранните преговори се усеща как САЩ „държат за ръка“ Украйна. „Постоянно се усеща, че някой „държи за ръка“ украинската делегация, най-вероятно американците, като не й позволяват да скланя на искания, които смятам за абсолютно минимални. При все това процесът на преговори върви – най-малкото защото украинската армия, притисната от руските сили, е в задънена улица и няма полезни ходове“, посочи Лавров.

Украинската криза бе предизвикана от агресивната и милитаристична политика, която Западът започна да води спрямо Русия, щом разбра, че Руската федерация „няма да бъде послушна“, заяви руският външен министър. Русия иска равноправен мир без войни и американски проекти, целящи „да насъскват“ едни държави срещу други, добави той.

Последните предложения на полското правителство да бъдат изпратени в Украйна мироопазващи сили на НАТО най-вероятно са продиктувани от стремежа на Варшава да поеме контрола над Западна Украйна чрез полски контингент, който да е гръбнакът на тези сили, предположи Лавров и добави, че Полша има исторически претенции към част от украинската област Галичина.

Взаимодействието между Москва и Пекин ще укрепва все повече на фона на действията на Запада, който грубо подкопава основите на международната система, увери руският държавник. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Руснаци, не ставайте глупаци. Не вярвайте на зеления фашист. Колкото американците и зеленият спазваха минските споразумения, толкова ше спазват и новите такива. Направихте голяма грешка, когато войските на ДНР и ЛНР% бяха сгащили бандеровците и Путин клекна пред САЩ и Швейцарците и подписаха тези споразумения, след което фапистите се въоръжиха до зъби и за 8 години избиха 30 000 мирни жители-деца и жени, които трябва да тежат на съвестта на Путин!!!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.