Джими Картър: Тръмп е в паника, Китайската икономика ни изпревари!

„Икономическите модели показват, че Китай вече е най-силната икономика в света. В началото на тази година Китай изпревари САЩ. Експертите казват, че вече живеем в период, който може да бъде наречен „Китайският век“. Това заяви бившият американски президент Джими Картър. Той сподели още, че е говорил по телефона с президента Доналд Тръмп относно Китай. Според Картър, Тръмп бил силно притеснен от стремителния възход на Китай, който с „яростна скорост“ изпреварвал своите глобални съперници. Бившият US-президент добавя, че разбирал на какво се дължи това притеснение: „С Китай сме като скачени съдове и техният напредък значи спад за нас“, добави Картър.

Според Ема Хърт, репортер на Националното обществено радио в Атланта, Картър е разказал за разговора си с настоящия президент по време на редовното съботно събиране в баптистката църква Мараната близо до дома му в Плейнс, Джордия. 

94-годишният Картър споделя, че Тръмп бил силно притеснен, защото „Китай тази година ни изпревари“, и отбелязва, че президентът е прав. Картър споделил пред своята конгрегация, че Тръмп е обезпокоен от прогресивно и яростно нарастващата икономическа сила на Китай.

Икономическите модели показват, че Китай вече е най-силната икономика в света. В началото на тази година Китай изпревари САЩ. Експертите казват, че вече живеем в период, който може да бъде наречен „Китайският век“, заяви Джими Картър. И добави, че този факт силно притеснявал президента Доналд Тръмп, защото според Картър „Америка и Китай са като скачени съдове и напредъкът на Пекин значи спад за САЩ“.

Картър, който по време на управлението си през 1979 г. нормализира дипломатическите отношения между Вашингтон и Пекин, смята, че китайският главоломен напредък се дължи на разумните им инвестиции и трайният мир.

„Знаете ли колко пъти Китай е воювал от 1979 г. насам? Нито веднъж. А ние сме в нескончаема война“, казва Джими Картър. Той допълва, че в цялата си 242-годишна история, САЩ са се радвали на едва 16 мирни години. Нещо, което превръща американците в „най-войнолюбивата нация в историята на света“. И това се дължи на дълбоко вкоренената американска вяра, че „САЩ е призван да налага на всички държави по планетата своите принципи“, допълва Картър.

„Междувременно, преимуществата на живота в Китай без войни са просто очевидни – докато в Китай има близо 30 хил. км скоростни ж.п линии, САЩ нямат нито една, но пък похарчиха 3 трилиона долара за въоръжаване. Китай не е похарчил нито  цент за война, затова те вече ни превъзхождат в почти всяко едно  отношение. Мисля, че ако бяхме вложили тези 3 трилиона в инфраструктура, сега щяха да ни се върнат поне два. Щяхме да имаме високоскоростна железница, щяхме да ползваме мостове, които не се срутват, и добре поддържани пътища. А образователната и здравната ни система щеше да е толкова добра, колкото тези на Южна Корея и Хонконг. Вместо това страната ни върви стремглаво надолу“, казва още Картър пред своята конгрегация и завършва:

„Не сравнявам нашата страна с Китай в изцяло отрицателен контекст. Отбелязах всички тези неща, само защото проведох телефонен разговор с Доналд Тръмп по темата миналата вечер.“

Администрацията на Тръмп продължава да е заложник на скъпа търговска война с Китай, макар че финансовият министър Стив Манучин съобщи преди няколко дни, че краят е близо: „Обнадеждени сме, че приближаваме финалното разрешение на темите, които обсъждаме“, заяви той. Дали? Skandalno.net

източник: newsweek.com

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.