Как „Глобул“ ме ограби с 300 лева

Мобилният оператор „Глобул“ следва да бъде зачисляван към криминалните структури. И няма как да е другояче, след като похватите, с които боравят в телекомуникационната компания, си приличат като две капки вода с тези, приложими и от мошениците на дребно.

Внимание телекомът заробва абонати
Внимание телекомът заробва абонати

Пиша този текст от първо лице, като един от десетките хиляди, а кой знае дали не и стотици хиляди българи, ужилени от селските тарикатлъци на телекома, поет от скандинавци миналото лято. Макар и под техен контрол обаче компанията не се е и едва ли ще се оттърси от дребните трикове и подводни камъчета, типични за родината на бай Ганьо, по които, гаранция, ежедневно се подхлъзват ползвателите на „услугите“ им.

Последната дума умишлено е в кавички. Такава мечешка услуга „Глобул“ приложи и спрямо мен, като един от редовите свои потребители. През август миналата година, след няколкомесечна агитация колко ми е нужно да се възползвам от пакетната услуга „Globul Combo +“, за нещастие, се предадох. По простата причина, че ми беше втръснало при всяко навременно (!) посещение в офиса на компанията на бул. „Мария Луиза“ за погасяване на задълженията ми да ми губят времето с пропаганда.

Копие от сертификата, обещаващ отстъпки от 15% към месечните такси. Касаещата ги точка 1.2 е подчертана с жълт маркер, за да кълве абонатът, флумастерът липсва при другата, не no-малка по важност точка 2.1, указваща удължаване на договорите. Защо ли?
Копие от сертификата, обещаващ отстъпки от 15% към месечните такси. Касаещата ги точка 1.2 е подчертана с жълт маркер, за да кълве абонатът, флумастерът липсва при другата, не no-малка по важност точка 2.1, указваща удължаване на договорите. Защо ли?

Какво ми бе обяснено от представителя на телекома Лилия Доцова или Додова, фамилията не се чете добре:

„Компанията ни уважава своите коректни абонати и на вас, като на такъв, предлагаме 15% отстъпка от месечния абонамент на двата ви номера. Има и бонус – флашка с безплатен интернет!“. Тоест по 5,23 лв. от картата, която ежедневно ползвам с месечна такса от 34,90, и по 2,98 лв. от втората за 19,90, неизползвана от април същата година. На въпроса ми дали отстъпките ще важат и след края на декември 2013 г., когато изтича договорът на втората карта, тъй като планирам да подам молба за закриването й, последва убедителен отговор от госпожицата, че няма никакъв проблем да предприема това и да продължа да се възползвам от „великото“ намаление.

Къде е уловката? След последното уточнение и на юнашко доверие, моя милост подписва т. нар. „Сертификат за пакетни услуги“. Но се оказва, че или служителката плаче за уволнение, непознавайки в детайли услугите, предлагани от работодателя си, или заробва абонати, поднясайки им некоректна информация.

Много по-склонна съм да вярвам на второто, тъй като немаловажен детайл във въпросния сертификат впоследствие ще се окаже точка 2.1 (виж фансимилето). Няколко реда по-нагоре служителката си е послужила с маркетингов трик, подчертавайки с жълт маркер изреченията обещаващи на абоната 15-процентовата отстъпка! Същият прийом обаче не е приложен и за фаталната точка 2.1, в която всъщност пише, че с подписването на настоящия сертификат, всички номера се удължават в срок до 10.04.2015 г.!

Разбира се, за „Глобул“ това вероятно въобще не е важна подробност. Ама никак! Но чрез същата телекомът ще прибави към оборота си едни 300 лв. и точно с толкова ще се опразни моят джоб. И то за услуга, която реално абонатът, тоест аз, не използва.

Да, вярно е, под сертификата стои моят подпис като потвърждение, че се съгласявам с всичко, посочено в него. Но, да, вярно е и това, че той стои там след откровена лъжа. Ако не е била спестена истината, дали щях доброволно да удължа договор за неизползваема карта, за да си плащам като поп, ей така, от добри чувства към вече бившия ми любим оператор? Заради смешната отстъпка от 2,98?! Едва ли…

А колко са ужилените? Е това със сигурност и Господ не знае. Но със сигурност са много повече от стадо заблудени овце тържествено призна доскорошен служител на мобилния оператор. По същите подводни камъни били хързулнати N на брой абонати с по няколко карти на свое име и поне една от тях с изтичащ договор.

„Подобни номерца се прилагат, за да не бъде изгубен човек като абонат. Обещават отстъпки и бону-си и освен ако не прочете условията в сертификата за пакетната услуга преди сключването му, абонатът въобще не се усеща, че договорът му е удължен.

И разбира това едва когато отиде нa офис, за да подаде молба за спиране на картата. Компанията хем „връзва“ балъците за нов период, хем докато той е в сила, разбрали вече, че са преметнати, те не могат да поискат, например, прехвърляне на номера към друг оператор. Понеже това е възможно само след изтичането на договор и превръщането му в безсрочен“, разкри тънкостите в занаята на обирджиите от „Глобул“ бившият им човек.

Да ви е честито, балъци! И на мен също.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.