Всички мутри – доносници на ДС

Младен Михалев - Маджо
Младен Михалев – Маджо

Има един списък с агенти на Държавна сигурност, който никога няма да излезе на светло в целия си блясък и пълнота. Това е каталогът на доносниците от средите на мутрите и мутресите. Истината обаче е, че няма нашумяло име от криминалната хроника през последните десетилетия, което да не е донасяло на ДС или някогашната криминална милиция, твърди железен източник.

Красимир Маринов - Големия Маргин
Красимир Маринов – Големия Маргин

Видни идеолози на борческите бригади и силовото застраховане като Поли Пантев и Иво Карамански са били сътрудници на криминалната милиция в столицата. Други техни съратници като Красимир Маринов – Големия Маргин и Младен Михалев – Маджо са били старшини в отдел „Физкултура и спорт“ в някогашното МВР. На службите донасял и Васил Илиев.

Покойният Поли Пантев, който беше застрелян на остров Аруба през 2001 г., е бил таен сътрудник на Софийско градско управление на МВР от 1986 до 1992 г. Интересното е, че за него в архивите на Столичната дирекция на вътрешните работи днес се съхранява само номер, а цялата друга информация е заличена. Поли Пантев е записан в регистрационната тетрадка като нещатен оперативен работник. Това разкри пред журналисти отлично информиран източник от спецслужбите. Според него целта е била да се скрие фактът, че Поли е бил сътрудник на ченгетата. Вероятно някой, който се е ползвал приживе от услугите му, е направил така че максимално да се потули сътрудничеството на Пантев.

Иво Карамански
Иво Карамански

Покойният бос на СИК се оплита в криминални истории още в края на 70-те години. Тогава той се занимава с чейндж на валута, незаконен във времената на соца. През 80-те години Поли е регистриран за измама и за хазарт. Не е чудно, че покрай тези забавления са го склонили да порти аверите си.

Иво Карамански обаче сам става герой на доноси. Подвизите му са описани пред Държавна сигурност от Филип Александров – Парфюма, който беше назначен от ГЕРБ за шеф на митницата на аерогара София. В един от оцелелите досега доноси за ДС, написан от Парфюма, се описва, че на ул. „Граф Игнатиев“ в столицата, в стара кооперация, живее Васко Козата.

Той бил „40-годишен, едър, пълен, има видеокасетофон и кани приятели да гледат филми, включително еротични“ – описва богатствата му Парфюма. След това допълва, че „преди 10 дни Стефан Шкендов е спечелил 10 хил. лева на комар от Иво Карамански“.

Години по-късно обаче става известно, че и Карамански е бил сътрудник на криминалния отдел на Софийско градско управление на МВР през 1985-1992 г. Бивши ченгета си го спомнят като ценен сътрудник. Карамански обаче се опитал да надхитри и родната милиция, като вместо да предотврати измама с фалшиви долари, решил да изкара някой лев за себе си. Въпреки че донасял на милицията, той бил пратен в затвора с присъда. Казват, че още през 1988 г. легендарният шеф на 6-и отдел в 6-о управление на ДС Димитър Иванов вербува Карамански за свой доносник.

Поли Пантев
Поли Пантев

Работата на Карамански за МВР продължава и през първите години на прехода. След това обаче работата му пораства, той става Кръстник и минава на друго ниво.

От сътрудник се превръща в съдружник на известни ченгета, с които отваря казина, прекарва горива за ембаргова Югославия. Топлите му отношения с „топченгета“ стават публично известни покрай драмата в „Белите брези“. Тогава при „брилянтна“ акция се изпозастрелват барети и служители от „Борбата с масовите безредици“. Така става ясно, че Карамански е сред гостите на скандалната сбирка в дома на бившия шеф на издирването в МВР Иван Иванов.

Сред тайните сътрудници на МВР е бил и покойният вече наркотрафикант Евгени Стефанов – Женята. Роденият във видинските села мафиот е бил личен доносник на бивш главен секретар на МВР, днес вече покойник.

Николай Маринов – Малкия Маргин и Константин Димитров – Самоковеца обаче не са били доносници, вероятно защото са доста по-млади. Това обаче не им пречи да са първи дружки с цяла плеяда офицери от спецслужбите.

Оправданият от съда за контрабанда Николай Методиев – Пилето според запознати също е бил секретен сътрудник с псевдоним „Дългия“. Той помагал с информация на ГДБОП. Името му се свързва най-вече с бившия шеф на службата Иван Иванов (Иван Рилски), освободен след грандиозен корупционен скандал.

Затова пък шефовете на СИК Младен Михалев – Маджо и Красимир Маринов – Големия Маргин също са в списъка на кадрите на МВР. Те обаче не са били обикновени писачи на доноси, а са били старшини физкултурници. Маджо е бил борец в школата на ЦСКА. Щом става сътрудник на ченгетата през 1986 г., веднага го правят старшина. Красимир Маринов – Големия Маргин също се е наместил в МВР като състезател по борба и е назначен за старшина в милицията. На подобна позиция е бил и босът на ВИС-1 Васил Илиев. Той е щатен сътрудник на милицията за 19 Месеца – между 1987 и 1989 г.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.