Алчо, последната мутра мохикан

Последният мохикан на мутренските години Алеидин Алиев, по-известен като Алчо от Ловеч, скоро ще се изправи пред специализирания съд. Очаква се в началото на годината делото срещу него и бандата му най-после да тръгне, потвърдиха магистрати пред журналисти. В Ловеч обаче хората са скептични, че ще се стигне до присъди, защото добре познават мощта и връзките на висаджията.

Алейдин Алиев - Алчо на младини трупа мускули като борец, които му помагат да отвее конкуренцията в хлебния бизнес
Алейдин Алиев – Алчо на младини трупа мускули като борец, които му помагат да отвее конкуренцията в хлебния бизнес

Разследването срещу възпитаника на местното спортно училище и виден спонсор на МВР в Ловеч се точи от 2010 г. Той изкара една година в ареста и след това бе освободен срещу парична гаранция от 10 хил. лева.

Обвиненията срещу наследника на Стефан Мирославов – Крушата са шест. Освен баналните за рекет, участие и ръководство на организирана престъпна група, той е обвинен и в прахосване на европейски пари.

Алчо е щедър спонсор на МВР
Алчо е щедър спонсор на МВР

Алчо и братовчед му Аделин Дермански, с когото са съдружници, усвоили над 1 милион евро по европейски програми. Тяхната фирма „Мелиса“ получава последния транш от брюкселските пари през 2009 г. Алчо и Аделин се класирали с европроектите си в икономическото и в социалното министерство по времето, когато управлява царят.

Също както в онова прословуто дело САПАРД, в което се подвизаваше и беше оправдан друг известен висаджия – Людмил Стойков, Алчо и Аделин вместо да харчат евро за нови машини, поизтупали от прахта вехта техника. Те извадили от фурната си в с. Казачево тунелна пещ, пребоядисали я и я монтирали уж като нова в хлебозавода си в Ловеч. В същото време поръчали и няколко нови машини, но не при утвърдени производители, а при занаятчии от Стара Загора и Кубрат, обясняват източници от прокуратурата. По друг проект Алчо и Аделин взели пари, за да обучават безработни за хлебари и сладкари. Как са минали квалификационните курсове, ще стане ясно от показанията на свидетели в съдебната зала на специализирания съд.

До ареста си през 2010 г. Алчо е царят на хляба в Ловеч.

Той влиза в този бизнес, след като приключва с висаджийското си минало в края на 90-те години. Първата му фурна е в с. Казачево. Получава я според отлично осведомени на доста занижени цени от кметството в Ловеч. През годините той я ипотекира няколко пъти. След това тя спира да пече хляб и се ползва главно като склад.

Дори като хлебар Алчо не захвърля бухалката, а продължава да раздава шамари. Благодарение на тях става монополист в хлебния бизнес в Ловеч. Всеки, които се опита да докара хляб от друго място, яде бой. Производители и търговци сега ще бъдат свидетели в съда за рекета и насилието, на които са били подложени. След заплахи доста от тях са оттеглили жалбите си, но има и по-корави, които не са се отказали и ще обяснят как са опожарявани колите им. Колкото и невероятно да звучи, но до ареста на Алчо в Ловеч не се продава хляб от други райони.

Европейският шампион по борба Стефан Мирославов - Крушата беше застрелян преди 20 години и делото за убийството му беше прекратено по давност през септември 2013 г.
Европейският шампион по борба Стефан Мирославов – Крушата беше застрелян преди 20 години и делото за убийството му беше прекратено по давност през септември 2013 г.

Магазините са пълни само с неговата продукция която се слави като една от най-скъпите в България.

При такъв монопол не е изненада, че богатствата на Алчо растат главоломно. В с. Изворец е основната му резиденция. В съседство е чифликът на братовчед му Аделин.

Като истински Кръстник, в бизнеса си Алчо се обгражда само с роднини като Аделин и Огнян Дермански. Освен в „Мелиса“ той е съдружник с тях в търговската фирма „Алкс-А“, в „Емакс 2000″, която е за таксита и в „Алдекс“ – за дърводобив. Алчо минава за грубата сила, а братовчедите вървят из Ловеч и се окайват, че са почтени бизнесмени, несправедливо оклеветени от конкуренцията.

От години е публична тайна, че местната полиция козирува пред наследника на Стефан Мирославов – Крушата. В Ловеч МВР е под чехъла на Алчо до такава степен, че когато идват да го арестуват, той е изчезнал. Твърди се, че лично тогавашният шеф на РПУ-то го е извел от града. Въпросното ченге след това набързо излиза в пенсия. Доста впечатляващо е, че около месец по-късно обявеният за издирване Алчо е докаран с крайслер, а зад волана му е Борислав Българинов, който беше депутат от листата на Български народен съюз.

Връзките на Алчо с властта са много дебели и финансово добре подплатени. Като преуспяващ хлебар той купува коли на полицията, а тя затваря очи пред побоите и палежите на колите на непослушната конкуренция. Дори и от следствената килия висаджията продължава да спонсорира с легла и дюшеци следствения арест в Ловеч.

След ареста на Алчовата банда комисията, която разследва незаконно забогателите, е наложила запор върху негови имоти за 6,5 млн. лв., като освен апартамента в Ловеч, фурни и магазини, в това число са и множество имоти, гори и парцели в Кирчево, Априлци, Лисец и Ловеч. Аделин Дермански е със запори над имоти за над 3,5 млн.

Въпреки изключително бурната си биография Алчо е с чисто съдебно минало и дори не се води като криминално проявен.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.