Турския театър в Кърджали – на хранилка при ДПС – с видео

turskiq teatarСкандалът около турския театър в Кърджали „Кадрие Лятифова” извади наяве дългогодишни безобразия, които са се вършели там. Управата се е занимавала по- скоро с бизнес и политическа дейност, отколкото с култура. ДПС осигурило на театъра нереално голям бюджет, който се използвал за лична облага от директорите и техните фамилии, вместо да се правят постановки.

Турският театър „Кадрие Лятифова” в Кърджали е основан през 2003 г, когато ДПС управляват заедно с НДСВ. 600 000 лв. е годишната държавна издръжка за учреждението. Сумата е прекалено завишена, като се вземе предвид, че театърът поставя не повече от четири постановки на сцена в

Театърът носи името на майката на Вежди Рашидов
Театърът носи името на майката на Вежди Рашидов

годината. За сравнение, Народният театър „Иван Вазов” има бюджет от 1млн и 200 хил. лева, но през сезона се играят по 350 пиеси. От „Кадрие Лятифова” се опитаха да се оправдаят, че повечето си постановки поставят в Турция. За да се играе в чужбина обаче, театърът трябва да е оставил заявка в Министерство на културата. Такива документи не съществуват.

Но всичко дотук е детска игра, в сравнение с далаверите на директора Орхан Таир и заместничката му Сабиха Местан. Зам.- директорката, която все пак не е роднина на Лютви Местан, основала фирма „К. Лятифова”, където осигурила работа на цялото си семейство. Сабиха Местан сключвала договори между театъра и собствената си фирма – като абсолютно винаги

Таир назначил и невръстния си син в театъра
Таир назначил и невръстния си син в театъра

парите се взимали от държавния бюджет и отивали в джоба на зам.- директорката.

Крещящ случай на конфликт на интереси е открит и при директора на турския театър – Орхан Таир. От средствата, отпуснати от държавата на театъра, Таир си плащал наема за жилището, където живее със семейството си. Всъщност, освен че живеели на разноски на данъкоплатците, жената, че даже и децата на директора, получавали заплати от театъра. Непълнолетният син на Орхан Таир получавал хонорари – уж, че участвал в пиеси – липсва обаче документация за подобно нещо. Съпругата на директора – Лариса,   получавала 3000 лв. заплата.

Липсва всякаква документация за бюджетния отчет на театъра през седемте години от съществуването му.

Вежди Рашидов – още за безобразията в Кърджали. ВИЖ ВИДЕОТО

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. тези пишат май, кой каквото си иска ?! орхан таир:
    1) няма деца, а 1 дете.
    2) и то не е непълнолетно, а на 18 г. и израстнал в театъра
    2) съпругата му пък е сценограф, за който не виждам нищо ненормално да работи в този театър
    Абе това е все едно да се чудите „Защо в един цирк играят цялото семейство?“ …защо, не ?!

  2. Вече след години in memorian на културата на българските турци. Машалах на баш мултака,плюя ти на камька вземам си ,, Телеграфьн телерини“ и тя ще те надживее.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.