Отбелязваме 34 години от полета на първия български космонавт

Днес отбелязваме 34 години от първия полет на българин в Космоса

Николай Рукавишников и Георги Иванов
Николай Рукавишников и Георги Иванов

Точно в 20: 34 часа московско време, на 10 април 1979 година в земна орбита е изстрелян междузвездният кораб Союз – 33. Част от неговия екипаж е българският космонавт – изследовател Георги Иванов, превърнал се в първия наш сънародник напуснал пределите на планетата.

Полетът е драматичен, тъй като в пространството настъпва инцидент, който едва не коства животът на целия екипаж. Вследствие на неизправност, космическият кораб не успява да се прикачи към орбиталната станция Салют – 6. Сближаването им преминава при доста по – висока от предвидената скорост и системите за управление активират автоматично коригиране на темпото.

Союз 33
Союз 33

Заради голямото натоварване изгаря едната страна на главния двигател и прикачването към станцията – майка става невъзможно. Нашият Георги Иванов се отличава със завидно хладнокръвие и през времето на животозастрашаващата драма пулсът му не се променя дори и един път!

Приземяват се в Централен Казахстан, след като Союз – 33 прави 31 пълни оборота около планетата Земя. 34 години след подвига си, генерал Георги Иванов споделя, че не обича да се отдава на „сълзливи спомени от миналото” и предпочита да гледа в настоящето.

Въпреки че самият той е материално задоволен споделя, че се вълнува заради съдбата на съвременния българин, който живее меко казано трудно. Категоричен е, че нацията „изнемогва” и на него не му е леко да наблюдава спокойно бедността и немотията, хвърлила черна сянка върху цялата държава.

След падането на комунистическия режим, първият български космонавт Георги Иванов захваща бизнес и натрупва сериозно състояние, което някои пресмятат на десетки милиони долари. Първо участва при създаването на българо – италианската авиокомпания авиокомпания „Сиджи Ер Карго“, а в последствие започва да строи игрища за голф.

Виж видео:

http://www.youtube.com/watch?v=vjHH6dXyT_8

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.