5000 лева глоба, ако се топнете в морето през уикенда

Силно мъртво вълнение се появи по цялата плажна ивица на България, алармираха спасителните служби. Невижданите досега горещини са нагрели повече от допустимото горните слоеве на водата и тя буквално се върти, за да се охлади.

 Силният горещ вятър допълнително спомага за образуването на високи вълни. Абсолютно е забранено влизането в морето с лодки, моторници, джетове, водни колела и всякакви развлекателни съдове. Забранено е ползването на дюшеци, пояси и надуваеми играчки при жълто знаме, а в момента то е ярко червено. Затова е забранено и влизането в морето изобщо. Може да с натопите краката на брега и да излезете.

 5000 лева е тази година глобата за неподчинение на заповед на спасител. Който има пари, може и да рискува да се потопи. Стари морски вълци разказват, че реакцията на спасителите и надуването на свирката не е презастраховане, а реална опасност. При мъртво вълнение вълните те събарят, въртят те в кръг и ако не можеш да се изправиш, е възможно да се удавиш дори на брега. Тласъците на водата издълбават дупки на дъното, в които човек просто изчезва и не може да излезе. Самата вода е мътна, въртят се пясък, водорасли, няма никаква видимост и дори добър плувец е застрашен да се пресели направо при Нептун. Особено опасно е за деца, които морето буквално засмуква навътре.

Не се препоръчва на по-изобретателните туристи да палуват на неохраняеми плажове, защото там няма дори кой да им помогне, ако започват да се дават. Според Морска администрация мъртвото вълнение ще продължи няколко дни и със сигурност през целия уикенд. Времето е опасно горещо и не е подходящо само за печене на плажа, така че ако можете да отложите лятната си отпуска, направете го.
.
ВИЖ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/4kn9-6-V4ZY

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.