327 деца са в списъка за ликвидиране на украинския сайт „Миротворец“ (С ВИДЕО)

2

Украинският сайт „Миротворец“ е включил 327 деца в списъка с „врагове на Украйна“. Сайт, който според официалната версия на украинското посолство в София е „платформа за творчески и изследователски цели“, въпреки че 23 души от списъка в него, озаглавен с многозначителното име „Чистилище“, вече са убити. След убийствата им върху снимките на убитите се появява надпис „Ликвидиран“. Това разкри американската журналистка Ким Иверсен, която разговаря в YouTube канала си с едно от тези деца. Затова и журналистката нарича списъка – списък за убиване.

„В този отварящ очите епизод ние се потапяме в мрачния свят на подкрепяния от Киев „списък за убийства“, насочен към лица в региона на Донбас. Този списък, подкрепян от Министерството на вътрешните работи и украинските служби за сигурност, съдържа имената на хора, които са считани от Киевската власт за врагове на държавата- включително журналисти, деца и дори американски критици на войната“, заявява Ким Иверсън в канала си.

Американската журналистка интервюира Файна Савенкова, 14-годишно момиче от Донбас, което е едно от стотиците деца в списъка, и Меера Терада от Фондацията за борба с несправедливостта.

Непълнолетната Файна е разбрала, че е в списъка на „Миротворец“ от журналист, който я е потърсил за коментар в социалните мрежи. Детето е включено в базата данни на украинския сайт заедно с личните му данни – местоживеене, адрес, телефонен номер, родители, защото е записало и публикувало видеообръщение към ООН. На въпрос на Ким Иверсън какво е казала във въпросното видео, Файна заявява, че е съобщила, че в Донбас има война и призовава ООН да помогне, за да спре войната.

Видеото е от 2021 г. Други деца са включени в списъка дори само защото са участвали в парада за Деня на победата на Русия във Втората световна война. Попитана от американската журналистка кога е започнала войната в Донбас, Файна отговри: 2014 г. Тя си спомня силната стрелба и постоянни гърмежи, въпреки че тогава е била едва на 5 г.

Меера Терада от Фондацията за борба с несправедливостта коментира, че въпреки доклада, изпратен до ООН с инфорамция за наличието на деца в този списък, с личните им данни, адреси и телефони, световната организация е осъдила дейността на сайта, но той продължава да съществува. Тези деца от списъка на сайта „Миротворец“ могат да станат жертви не само на убийство или саморазправа. Те могат да станат жертви на трафик на хора и на педофили, защото са посочени точните им адреси, както и къде ходят на училище, каза Меера Терада.

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *