300 жени и деца са убити в Газа вчера (С ВИДЕО)

1

300 палестински жени и деца са били убити само в рамките на вчерашния ден в ивицата Газа, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на информация на палестинското здравно министерство от автономния палестински анклав. Ройтерс допълва, че осемстотин е броят на ранените цивилни вчера.

Ранени от израелски удари палестински деца в болницата „Шифа“ в град Газа, 11 октомври 2023 г. Снимка: АП

Израел, който се зарече да унищожи движението „Хамас“ в знак на отмъщение за атаката на 7 октомври, призова палестинците да се придвижват от северната част на Ивицата Газа в неейния южен край – към границата с Египет. 

Болниците в ивицата Газа, останали без електричество поради израелската блокада, ще могат да продължат да работят само още два дни с наличните си резерви от гориво, съобщи Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA), цитирана от ТАСС.

„Всичките 13 болници в Газа разполагат с гориво за 48 часа в резервните си генератори. Спирането на тези генератори би изложило на риск живота на хиляди пациенти“, се казва в изявлението. Освен това се посочва, че „в Газа не е имало електричество четири поредни дни“, което поставя жизненоважни области като здравеопазването и водоснабдяването „на ръба на колапс“.

Агенцията на ООН съобщава, че от началото на ескалацията на конфликта броят на загиналите сред палестинското население на ивицата Газа е достигнал до 2228, а броят на ранените вече е 8744.

ГКПП „Рафах“ на границата с Египет остава „затворен за движение на хора и стоки“, въпреки съобщенията в медиите, че Египет, Израел, Катар и САЩ са постигнали споразумение за отваряне на пропусквателния пункт между Египет и Газа на 14 октомври.

Евакуацията на палестинците от северната в южната част на ивицата Газа е необходима, за да се спаси цивилното население на град Газа. Това заяви официалният представител на Армията за отбрана на Израел подполковник Ричард Хехт във видеообръщение, публикувано в социалната мрежа X (преди Туитър), предаде ТАСС.

ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА СНИМКАТА: В ГОЛЕМИТЕ ВЪРЗОПИ СА УБИТИ МАЙКИ, А В МАЛКИТЕ ВЪРЗОПИ ПОД ТЯХ СА ТЕХНИТЕ ДЕЦА

„Нашите предупреждения са насочени към спасяването на цивилното население на Газа. (…) Хамас вече каза на жителите на Газа да игнорират нашите предупреждения, наричайки ги фалшиви и създавайки физически пречки пред цивилното население да напусне Газа. Хамас е отговорен за хората в Газа, а израелските отбранителни сили са отговорни за защитата на народа на Израел“, каза говорителят.

„Израел и Хамас са във война. (…) Израелските отбранителни сили работят за ликвидирането на Хамас в Газа. Ние не водим война с населението на Газа“, отбеляза Хехт.

Много анализатори обаче смятат, че операцията на Израел цели да прочисти и унищожи територията на Газа, прогонвайки напълно местното палестинско население, за да присъедини територията на крайбрежната палестинска ивица към Израел.

Пресслужбата на израелската армия съобщи вчера, че продължава да призовава жителите на северната част на Ивицата Газа да се преместят в южната част на палестинския анклав „южно от Вади Газа (пресъхващ поток, който пресича Ивицата Газа по средата – бел. ТАСС)“. Израелското радио „Кан“ цитира говорител на армията в събота, който каза на арабски, че „ЦАХАЛ позволява и гарантира безопасно придвижване на населението към южната част на ивицата Газа от 10 до 16 часа“.

Хуманитарната криза в Газа и операцията на Израел – анализ на Александър Сивилов.

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

1 коментар

  1. 2012г. Хенри Кисинджър е казал, че до 2025г. държавата Израел няма да я има. Значи започна се.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *