Ядрен шантаж и ултиматум към Русия е целта на украинското настъпление в Курска област

На пръв поглед допускането на подобен ядрен шантаж е невероятно, дори малко наивно. Но, ако днешното ръководство на Украйна беше способно да прояви здрав разум, още през пролетта на 2022 г. конфликтът щеше да бъде разрешен. Редица негови действия, като провокацията в Буча, постоянният обстрел на Запорожката АЕЦ, планираният ядрен шантаж и германската заповед за арест на украинец, участвал в екипа, взривил трите тръби на „Северен поток“, показват точно обратното. Вече три години САЩ и ЕС отглеждат днешното ръководство на Украйна. Ако те действително са изненадани от действията му, значи е време да закрият проекта.

Към средата на 2024 г. Украйна започна да губи нова територия, а само безвъзвратните загуби на хора надминават 700 хиляди. По данни на руското Министерство на отбраната към първи август т.г. са унищожени над 85 хил. единици бойна техника. Огромните загуби на бойното поле създават условия за започване на преговори за мирно разрешаване на конфликта в Украйна. Това става необходимо не само заради постепенното напредване на руската армия и унищожаване на военния и промишлен потенциал на Украйна, но и поради политическото, икономическото и финансовото състояние на САЩ и на ЕС. Важни фактори са и противоречията в ЕС и предизборната обстановка в САЩ.

Кандидатът за президент Доналд Тръмп обяви, че ще прекрати конфликта в Украйна само за 24 часа. Твърди се, че ако Украйна не се съгласи на преговори, той ще прекрати всякаква помощ за нея, а ако Русия не го направи, помощта за Украйна ще нарасне многократно. Не е ясно дали този начин на действие ще има резултат, но позицията на Доналд Тръмп заплашва изборния резултат на кандидата на Демократическата партия. Затова ако нейната днешна администрация успее да наложи спиране на огъня и започване на преговори, аргументът на Тръмп отпада и нараства авторитетът на техния кандидат.

Напоследък администрацията на президента Джо Байдън, макар и плахо, но демонстрира временно смекчаване на някои аспекти от политиката си спрямо Русия. Наскоро беше осъществена безпрецедентна обмяна на кадрови руски разузнавачи и компютърни специалисти с не особено известни с качествата си политически противници на руската държава, което е явна неравностойна замяна. След разговор на руския министър на отбраната с американския си колега САЩ помагат за предотвратяване на терористичен акт по време на парада на ВМФ в Санкт Петербург на 28 юли, организиран от украинските специални служби. Дори основната цел да не е бил руският президент, евентуален терористичен акт би довел до ескалация със САЩ с непредсказуеми последици. САЩ обаче въздействат на Украйна и ескалацията е предотвратена. На 2 август Министерството на финансите на САЩ, а по-късно и Великобритания, спират временно санкциите срещу Московската борса, която възстановява търговията с енергоносители. Същевременно САЩ тихомълком не създават пречки на ЕС да купува руски газ, доставките на който значително се увеличават в последно време.

Напоследък вмедийни публикации се прокрадват два интересни момента. След разговора на руския министър на отбраната с Лойд Остин излезе информация, че той бил „крайно изненадан“ от това, че Киев подготвя терористичен акт по време на парада на руския ВМФ, но я е възприел „достатъчно сериозно“. В 5.30 ч. на 6 август украински бойци с бронемашини, артилерия и средства за ПВО преминават границата с руската Курска област, охранявана само от срочнослужещи граничари и доброволчески отряди. В първия ден тактическата настъпателна операция се провежда с две батальонни бойни групи в състав около 1000 бойци, а само след три-четири дни в района вече воюват около 12 хиляди. Някои в САЩ определят нахлуването в Курска област като „суверенно решение на Украйна“, други се изненадват, че е осъществено, а трети го оправдават. Официалната позиция беше изразена от прессекретаря на Белия дом Карин Жан-Пиер – „САЩ не са участвали в нито един аспект от планирането или подготовката на нападението на украинските въоръжени сили срещу Курска област“. Според Михаил Подоляк, съветник на началника на кабинета на президента Зеленски, това не е така. В интервю за британския в. „Индипендънт“ той твърди, че е „имало обсъждания между партньорските сили, само че не на публично ниво“, т.е. с представители на институции в САЩ и Великобритания нападението е обсъждано, но те не са от правителствата на двете страни.

Излиза, че в САЩ и Великобритания има сили, които активно работят за продължаване на войната, без знанието на правителствата на тези страни, но има и други, които са за нейното прекратяване и започване на преговори. Според недоказано, но и неопровергано твърдение, вече се провеждат неофициални преговори между Русия, САЩ, Китай и страни от Глобалния юг за мирно уреждане на конфликта. Във връзка с това президентът Зеленски бил поел задължение да не ескалира войната, всъщност да не удължава фронтовата линия извън съществуващата и с това да улесни преговорите. Той обаче не спазва поетото задължение и започва настъпателна операция в Курска област. Това означава, че украинското ръководство и една част от неговите западни покровители провеждат политика, имаща за  цел срив на водените преговори.

Според украинския политолог Константин Бондаренко на 16 юни е сменен началникът на Генералния щаб на Великобритания, а на 23 юни командването на ВСУ получава пакет документи, въз основа на който започва подготовка на Курската операция. САЩ и ЕС не са запознати с нея, което означава, че действията на Великобритания са или изцяло самостоятелни, или са съгласувани само с определена институция в САЩ, но не и с правителствата. Той твърди, че след началото на операцията се е очаквало Русия да обяви война на Украйна, за което има пълно основание. Тя обаче не постъпва според очакванията, защото обявяването на война ще направи невъзможно продължаване на водените преговори.

Навлизането в Курска област създава нова обстановка, за която на 12 август руският президент каза следното : „За какви преговори може да става дума с хора, които безразборно нанасят удари по мирни жители, по гражданска инфраструктура и се опитват да създават заплаха за обекти от ядрената енергетика? За какво въобще може да се говори с тях?“. Следователно на САЩ еднозначно се казва, че преговори с днешното Киевско ръководство са изключени, т.е. преговори могат да се водят с друго украинско ръководство. Но възниква въпрос – нима космическото, въздушното, войсковото и агентурното разузнаване не са открили съсредоточената войскова групировка на Курския участък от руската граница? Не мога да допусна, че не са я открили. Напротив, убеден съм, че са я открили и че е докладвано където трябва. По всяка вероятност укрепване на границата не е направено, защото се водят преговори, а Киев, макар и  неофициално, е дал съгласие да не се ескалира войната. Става обаче точно обратното. При нахлуването на ВСУ в Курска област Русия, вместо да обяви война на Украйна, обявява контратерористична операция. Прави го, за да има възможност преговорите да продължат и да се предприеме необходимото за възстановяване на държавната граница.

На 13 август, ден след казаното от руския президент, началникът на Войските за радиационна и химическа защита генерал-полковник Игор Кирилов заяви, че „в Украйна, вероятно, имат най-малко една „мръсна“ ядрена бомба“. Той допълни, че „ВСУ вече използва отровни вещества на фронта, които единствено могат да се синтезират от американската промишленост“. Това е завоалирана заплаха за разобличаване на средите в САЩ, които знаят за „мръсната“ ядрена бомба, за използването на отровни вещества и за психотропните хапчета, с които се повдига бойният дух на украинските бойци.   

Думите на руския президент и на генерал-полковник Кирилов са казани неслучайно. Според заместник-началника на Главното военно-политическо управление на ВС на РФ генерал-майор Апти Алаудинов и командир на чеченския спецназ „Ахмат“, основната цел на Курската операция на ВСУ е завземане на ядрената електроцентрала, построена в района на град Курчатов и отстояща на 65 км от границата.

За какво е на Киев Курчатовската АЕЦ? Може би да я размени със Запорожката?

В смисъл „ние ще отстъпим от Кучатовската, а вие ще се изтеглите от Запоржката“. Възможно, но главното е друго и именно за него е планирана Курската операция. Замисълът е превземане на Курчатовската АЕЦ до 11 август и предявяване на ултиматум към Русия. С него е възможно да се иска изтегляне от Донбас или започване на преговори при украинските условия, или удовлетворяване и на двете условия. Ако Русия не се съгласи, ще бъде заплашена с възникване на  „Чернобил 2“ за нея, а, ако вятърът духа на запад, и за някои страни от Европа. Няма значение, че ЕС взема от залъка на европейците, за да помага на Украйна.

Ако този замисъл не успее, резервен вариант е ядрена заплаха с използване на „мръсна“ ядрена бомба. Според „Правда.ру“ от 17 август идеята е тя да се взриви над Курчатовската или Запорожката АЕЦ и да се предизвика радиоактивно заразяване на обширна област. Твърди се, че бомба вече е транспортирана до град Жълти води, Днепропетровска област. За тази възможност Министерството на външните работи предупреди САЩ и по всяка вероятност разговорът между председателя на началник-щабовете на ВС на САЩ с главнокомандващия ВСУ генерал Сирски е проведен и по този повод. Може би ненапразно вече са евакуирани около 700 хил. жители от трите области, в които е обявена контратерористичната операция. Едва ли евакуацията е извършена само заради обстрела на населените места, макар че това е много важно за хората, или за да облекчи залавянето на преоблечени в цивилни дрехи и руска военна униформа украински диверсанти.

На пръв поглед допускането на подобен ядрен шантаж е невероятно, дори малко наивно. Но, ако днешното ръководство на Украйна беше способно да прояви здрав разум, още през пролетта на 2022 г. конфликтът щеше да бъде разрешен. Редица негови действия, като провокацията в Буча, постоянният обстрел на Запорожката АЕЦ, планираният ядрен шантаж и германската заповед за арест на украинец, участвал в екипа, взривил трите тръби на „Северен поток“, показват точно обратното.

Вече три години САЩ и ЕС отглеждат днешното ръководство на Украйна. Ако те действително са изненадани от действията му, значи е време да закрият проекта. Най-малкото поради това, че с него няма да се водят преговори, а противоборството с Русия ще продължи с тероризъм и шантаж. Ако не го направят, като минимум ще се взриви Европа, а като максимум стрелките на „Часовника на Страшния съд“ на Чикагския университет ще преодолеят оставащата 1 мин и 30 сек и този съд ще започне.

Автор: полк. Гергин Гергинов

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Постепенно постянно украинската армия бе интегрирана в нато и в момента най добрата му армия по стандарти, въоръжение, логистика, сателитно насочване. Практически нато влезе в Русия, и преговори Доха са мираж. Възможния ядрен взрив ще означана Еф самолетите струпани наоколо да окачат на платформите си А бомби и

  2. нато операция тип Army Multi Domain Operation, за разредена неешалонира отбрана, с маневриране на групи, невъзможна без старлинк, угаснал в зоната на нахлуването. Насетне класическа война и нахлулите се окопават, в последния си дом

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.