Шокирани от антируските санкции, държавите по света масово обръщат активите си в злато

Все повече страни започнаха да възстановяват златните си резерви, след като западните държави наложиха санкции на Русия. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на данни от проучване на американската инвестиционна компания Invesco, извършено на база на данни от централни банки и държавни инвестиционни фондове от целия свят, пише Gazeta.ru.

В проучването се посочва, че 86% от 85-те държавни инвестиционни фонда и 57-те централни банки смятат, че през следващото десетилетие инфлацията ще бъде по-висока, отколкото в миналото. Замразяването от страна на Запада на почти половината от руските валутни резерви в размер на 640 млрд. долара през миналата година създаде прецедент, който силно е обезпокоил значителна част от централните банки.

60% от анкетираните банкери смятат, че прецедентът, създаден от Запада, само е направил златото много по-привлекателно от световната резервна валута долар. Освен това 68% от анкетираните са заявили, че събират и съхраняват злато. За сравнение през 2020 г. делът на финансовите институции, които са притежавали златни резерви е бил 50 %.

Все по-влошаващата се геополитическа обстановка провокира някои централни банки да върнат златните запаси от банките на Запад в страната си, за да ги държат, като сигурен актив. Освен това 80% от анкетираните смятат, че геополитическото напрежение ще бъде основният риск през следващото десетилетие.

На 22 април The Epoch Times писа, че през последните пет месеца Китайската централна банка е увеличила златните си резерви с нови 10 %, като същевременно силно е намалила притежаваните от нея американски облигации.

По-рано този месец беше съобщено, че в края на първото тримесечие на тази година световните централни банки са изкупили рекордно количество злато.

Източник: Gazeta.ru

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

10 коментара

  1. Еми обръщат ги!
    Придобиха трета мина за добив на злато в бг!
    Докато българите-юнаци си мерят пишките с мен!
    И наклона на потентността си- да ги поживи Бог!
    Все пак не е полезно да се разправяш с такива потентни българи- юнаци!

  2. Мина,не сменяй темата и не я вулгаризирай.България все още държи златния си резерв в Англия,защо не в някоя друга държава бе.Колко ум се иска за да си оставиш златото в Англия и винаги да си ощастливен от присвояване, каквото направиха с парите на Венецуела. Знае ли нашият национален ТЪПАК Борисов, колко милиарди бяха ограбени от Либия след „демократичното“ убийство на Кадафи.А това злато, което се изнася от БГ даже по-необяснимо отколкото от коя да е африканска колония.“Ето къде БНБ държи своите 41 тона злато“-Факти И това се е държало в тайна. Не народ, а МЪРША, МЪРША доказана.

    • Еми аз съм виновна, г-н Колев!
      Вие не разбрахте ли?
      Каквото и да става- Мина ви е виновна!
      Щото Мина всяка вечер плаче и се моли за България, за българите и дечицата!
      Важното е да има виновен- Мина!

    • И ИЗНЕСЕНИ В САЩ ОЩЕ 800 ТОНА.ТОВА БЕШЕ ЗЛАТНИЯТ ЛЕВ-КОВЕНТЕРУЕМ-СВЕТОВНА ВАЛУТА.

  3. За да ползват националната ти валута в обмена, останалите участници трябва да са сигурни, че тя има покритие. Времето е показало, че златото е гарантирано покритие. В противен случай оставаш при вълците, а там телетата не ги ползват за приятели.

  4. Целият свят се ОСЕФЕРИ от бандитската демокрация на САЩ и на васалите му, само ние позволихме едно правителство,което по заповед на хаитянският дерибей реши набързо да ни приключи.Не ни беше достатъчен банкянския хитрец, не ни стигна досегашната съсипия,тези много се разбързаха и легнаха в краката на комика. ГНУС и ПОЗОР.

  5. ЦЕЛИЯТ СВЯТ? АМА НИЕ-НЕ! ТОВАБПОКАЗВАБНИВОТО НА ПАПЛАЧТА,НЕ НАРОД,А ПАПЛАЧ!ТИВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО! АМИ ВИЕ,ДРАГИ СЪФОРУМНИЦИ,СИ ТЕГЛЕТЕ ПАРИТЕ,ОБРЪЩАЙТЕ ГИ В ЗЛАТО!И НЕ СЕ КОСЕТЕ!ВСИЧКОНЩЕ СИ ДОЙДЕ НА МЯСТОТО!Е,…ЩЕ СЕ ПОРАЗРЕДИМ,НО ТОВА Е ЦЕНАТА!!!

  6. И не Плюйте Мина! Това е Жена със страхотен капацитет! Ама няма много като Нея?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.