Швейцарска медия: На Запад се разпространяват тотални лъжи за руската икономика (С ВИДЕО)

Западен анализатор: При Путин икономиката на Русия претърпя забележителен стопански растеж

Насажданата на Запад представа, че при Путин руската икономика е в упадък, е напълно невярна, но тя продължава да е изключително устойчива в американското и европейските общества. Главният редактор на седмичника „Die Weltwoche“ Роджър Кьопел недоумява защо дори сред иначе просветени икономисти все още се срещат такива, които споделят тези лъжливи и безумни твърдения. Всички обективни показатели сочат, че през всяка от 25-те години управление на Путин руската икономика е укрепвала все повече и е вървяла само нагоре: за този период БВП и личните доходи на руснаците са нараснали цели 10 пъти, а инфлацията пък е намаляла с 10 пъти. Златните и валутните резерви на Русия са се увеличили 60 пъти, а външният дълг на страната е намалял 4 пъти.

РОДЖЪР КЬОПЕЛ: Много западни икономисти, които са отявлени пропагандисти, продължават да твърдят, че икономиката на Русия е в ужасяващо състояние, че под управлението на Путин тя буквално се е сринала или пък в най-добрия случай не е постигнала нищо особено, освен да циментира и бетонира авторитарното управление на руския лидер.

Не знам на какви данни се позовават тези хора. Но аз имам данни за икономиката на Русия при Путин. И това са данни на контролирани от Запада институции като МВФ, Световната банка и пр.

Нека да ги проследим от 1999 до 2023 г. Данните показват, че страната съвсем не е в упадък. Дори точно обратното.

Колективният икономически продукт на Русия през 1999 г. е бил едва $196 млрд., а през 2023 година е вече цели $2.850 млрд., т.е. над 10 пъти повече.

Вътрешният продукт на глава от населението на Русия през 1999 година е само $1.331, а през 2023 година е вече $14.400, което също е отбелязало ръст от над 10 пъти.

Инфлацията през 1999 година е била 36,56% – значителна, а през 2023 г. е само 3,51%, което значи, че е спаднала повече от 10 пъти.

По повод лъжите за икономиката на Русия при Путин, които продължават да се разпространяват усилено на Запад, въпреки реалностите, привеждам още няколко примера, на базата на които може да се твърди точно обратното.

Руската икономика при Путин постоянно е укрепвала и нараствала през всяка една от 25-те години на неговото управление, а през последните 3 години тя буквално избухва нагоре.

Ето и примерите: Златните и валутните резерви на Русия през 1999 г. бяха само 12,6 милиарда долара…

Икономиката на Съветският съюз, която на моменти беше номер 2 в света, отслабна след разпада му във всички страни-членки на съюза. И то до такава степен, че в края на 90-те руснаците останаха с празни джобове — през 98 г. страната им притежаваше само $12,6 милиарда резерви в злато и валута.

А през 2023 г. златните и валутни резерви на Русия вече са на стойност $600,8 млрд., което е увеличение от близо 60 пъти.

Дългът на Русия през 1999 г. е представлявал 92,1% от нейния БВП, а през 2023 г. е едва 23% от брутния вътрешен продукт на страната – нещо, на което днес може да завиди всяка западна държава.

От изложеното аз и моят редакторски екип правим следния извод – под ръководството на Путин Русия претърпя забележителна икономическа трансформация, отбеляза и отбелязва невероятен стопански растеж.

Със своите 3,5% годишен икономически ръст днес Русия е първа по икономически растеж в Европа и на 5–то място в света. Като същите водещи позиции тя вече заема и по показателя за общата покупателна способност на БВП според най–новите данни на Световната банка от пролетта на тази година. МВФ пък посочи, че по показателя БВП на покупателната способност Русия вече е четвърта икономика в света, изпреварвайки Япония. И това във времена, когато Западът стремглаво се деиндустриализира и обеднява.

Ето какво още каза главния редактор на седмичника „Die Weltwoche“ Роджър Кьопел:

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.