Шанхайската организация за сътрудничество ускорява дедоларизацията 

Използването на национални валути в разплащанията на Русия с други членове на ШОС е надхвърлило 92%.

Членовете на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) засилват сетълментите в национални валути, заяви руският президент Владимир Путин в четвъртък на срещата на върха на ШОС в Астана, Казахстан.

Основана през 2001 г., ШОС е блок за икономика и сигурност, обхващащ по-голямата част от Евразия и представляващ повече от 20% от световния БВП. Организацията включва Индия, Иран, Казахстан, Китай, Киргизстан, Русия, Пакистан, Таджикистан, Узбекистан, а вече и Беларус.

В момента 14 държави, включително Египет като единствената африканска държава, имат статут на партньор в диалога на ШОС, което им позволява да участват в специализирани събития на организацията по покана на нейните членове.

Говорейки на заседание на Съвета на държавните ръководители, Путин отбеляза, че членовете на ШОС са увеличили използването на национални валути при взаимни разплащания.

„Например техният дял в търговските сделки на Русия с членове на организацията вече надхвърли 92% през първите четири месеца на тази година“, каза президентът.

Путин също повтори предложението на Русия за създаване на независим механизъм за уреждане на плащания в рамките на ШОС, добавяйки, че срещите между финансовите министри и управителите на централните банки помагат за засилване на търговските и инвестиционните връзки в организацията.

По време на среща на върха в Астана, Казахстан, лидерите на десетте държави от ШОС подписаха десетки споразумения за сигурност и търговия.

След срещата ШОС публикува заключителна декларация, в която актуализира позицията си по въпросите на глобалното управление и околната среда.

Многополярност

Членовете на ШОС имат „близки или съвпадащи оценки“ по регионални и международни въпроси и се стремят към създаването на „нов демократичен, справедлив, политически и икономически международен ред“, се казва в документа.
Този преход се сблъсква със съпротива под формата на „засилено използване на сила, системно нарушаване на международното право, геополитическа конфронтация и конфликти“, които представляват риск за членовете на ШОС, се допълва в документа.

Ненамеса

Лидерите на ШОС се ангажираха, че техните правителства няма да участват в  никакви решения, насочени към намеса“ във вътрешните работи на други държави или такива, които „противоречат на международното право“.

Като пример за неправомерни действия в декларацията се посочва намесата под прикритието на защитата на правата на човека. Държавите членки смятат, че тези права са универсални, неделими и взаимосвързани, и вярват, че суверенните държави са отговорни да ги защитават в съответните си юрисдикции.

Неделима сигурност

ООН трябва да остане основният международен форум за координиране на отношенията между държавите. За да може това да се прави ефективно, е необходима реформа, „която да осигури представителство на развиващите се страни“, се казва в изявлението.Въпреки че ШОС е азиатски ориентирана, подходът на нейните членове към изграждането на неконфронтационни отношения „може да послужи като основа за създаването на архитектура на равноправна и неделима сигурност в Евразия“.

Фактори за нестабилност

Лидерите на ШОС посочиха няколко фактора за глобалната нестабилност, включително опитите на някои държави да разработят глобални системи за противоракетна отбрана. Това е равносилно на „създаване на сигурност за себе си за сметка на сигурността на други държави“, се казва в декларацията.Документът подкрепя международните споразумения за намаляване и контрол на оръжията за масово унищожение. Светът се нуждае от по-добри механизми за наблюдение и прилагане, които да имат правно обвързваща сила над всички подписали ги държави, за да се контролират ядрените, химическите и биологичните оръжия, се добавя в документа.ШОС също така изразява ангажираност с мирното използване на космическото пространство, което „трябва да остане свободно от всякакъв вид оръжия“.

Тероризъм

В декларацията от Астана тероризмът се посочва като един от най-значимите глобални проблеми. Членовете на ШОС смятат за неприемливо използването на „терористични, сепаратистки и екстремистки групи за користни цели“ и призовават всички държави да избягват двойните стандарти в борбата с тероризма.

Тероризмът не може да бъде оправдан под никаква форма. Цялата международна общност трябва решително да осъди всякаква подкрепа или приютяване на терористи“, се казва в документа. Такива държави трябва да бъдат „изолирани и разобличени“.
ШОС настоява да се предприемат мерки за потискане на екстремистките послания онлайн и за ограничаване на идеологиите, които насърчават „религиозната нетърпимост, ксенофобията, агресивния национализъм, етническата и расовата дискриминация“.
Декларацията цитира конфликта в Газа, като осъжда големия брой цивилни жертви, причинени от военните действия между Израел и палестинските бойни групировки. В нея се настоява за „пълно и трайно прекратяване на огъня“ и се заявява, че само справедливо и цялостно решение на палестинския въпрос може да донесе траен мир в Близкия изток.

Справедлива търговия

Декларацията от Астана призовава за „отворена, прозрачна, справедлива, приобщаваща, недискриминационна и многостранна“ международна търговска система. Членовете на ШОС не одобряват протекционизма, едностранните санкции и други търговски ограничения.
По-специално едностранните санкции „са несъвместими с принципите на международното право“ и нанасят вреди на трети страни и на международната търговия като цяло, се подчертава в документа.

Лидерите на ШОС призовават за по-широко използване на националните валути и за разработване на иновативни платежни системи за улесняване на търговията.
Членовете на ШОС се стремят също така да хармонизират и интегрират инфраструктурата си за електронна търговия и други части на цифровата икономика, като същевременно си сътрудничат за противодействие на икономическия монопол.

Устойчиво развитие

Документът включва дълъг списък от области – от атомна енергия до туризъм и от здравеопазване до управление на отпадъците, в които държавите от ШОС си сътрудничат. В него са изброени конкретни инициативи и документи, които уреждат съвместните им усилия.
Понастоящем организацията се фокусира върху насърчаването на устойчивото развитие, което ще осигури икономически растеж и опазване на околната среда. В декларацията се призовава за трансфер на съответните зелени технологии към развиващите се страни.
В нея се подчертава, че преходът от изкопаеми горива трябва да бъде балансиран и да отчита интересите на производителите и потребителите на енергия.

Източник – RT

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.