ФБР нахлу в дома на Скот Ритър. Той: Опитват да ме сплашат заради позицията ми за Украйна

Агенти на Федералното бюро за разследване (ФБР) претърсиха дома на бившия офицер от американското разузнаване и бивш инспектор на ООН Скот Ритър.

Според информация от службите претърсването на дома на Ритър в Делмар (Ню Йорк) е част от „федерално разследване“. Не се предоставят повече подробности.

Скот Ритър смята, че претърсванията в дома му са свързани с предполагаемо нарушение на Закона за чуждестранните агенти. Той твърди, че не е нарушил закона, а е бил набелязан от службите заради позициите си относно политиката на САЩ спрямо Украйна.

Ритър каза, че заповедта за обиск позволява на агентите да търсят електронно оборудване в дома му. „Те явно се интересуваха от комуникацията, която имах с хора, свързани с работата, която върша“, каза Ритър. „Това е всичко, което мога да кажа. От тях зависи да го прегледат.“

Ритър поддържа активно онлайн присъствие, като пише статии, критични към външната политика на САЩ спрямо Русия.

Той каза, че няма какво да крие и че е съдействал на разследващите. 

„Няма съмнение, че съм набелязан заради изявленията и позицията ми относно политиката на САЩ в Украйна. Набелязан съм, защото полагам усилия да подобря отношенията между Съединените щати и Русия, за да се върне баланса във въоръжаването и мир“, каза Ритър.

Той каза, че няма забележки към агентите, извършили претърсването, но че „има оплаквания срещу шефовете им, които са издали тази репресивна заповед за претърсване. Това има смразяващ ефект върху свободата на словото. Подлото е, че на теория в Америка имате право на свобода на словото, но когато я осъществявате не по начин, който се харесва на правителството на САЩ, тогава те правят изключение и издават заповед за обиск, това си е сплашване.“

„Мога да кажа, че не съм уплашен и ще продължа да говоря открито, ще продължа да правя това, което правя, защото това е моя отговорност като американски гражданин“, каза Ритър. 

Служители на САЩ иззеха паспорта на Ритър през юни, за да не му позволят да отиде на Петербургския международен икономически форум в Русия.

Агентите на Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР) според Ритър са нахлули в дома му поради загриженост на правителството относно нарушения на Закона за регистрация на чуждестранните агенти на САЩ (FARA).

Повече от 25 кутии бяха изнесени от дома на Ритер от агенти на ФБР по текущо федерално разследване

Според Ритър, цитиран от Times Union, заповедта за обиск в дома му „изглежда е свързана с опасенията на правителството на САЩ относно нарушения на Закона за регистрация на чуждестранните агенти на САЩ“.

Както отбелязва изданието, законът изисква лица и организации, представляващи чужди интереси в САЩ, да се регистрират в Министерството на правосъдието и да разкриват дейността си. Самият Ритър категорично отрича всякакви обвинения, обяснявайки, че не се е регистрирал като чуждестранен агент, защото не получава никакво финансиране от Русия или от която и да е друга държава извън САЩ. Той също отбеляза, че американските власти се опитват да го сплашат.

Многократно Скот Ритър поддържа тезата, че Русия ще победи Украйна без значение от това колко още американска помощ ще получи Киев. Според него тази война не е в интерес на САЩ.

През 2022 г. акаунтът му в Twitter беше  спрян за кратко след като той заяви, че украинските тайни служби ГУР, а не руските сили, са убили десетки и инсценирали насилието в киевското предградие Буча.

Източници: spectrumlocalnews.com, cbs6albany.com

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.