“Уолстрийт джърнъл”: САЩ са в паника, може да дадат ЕС или поне източната му част като зона за влияние на Москва, за да предотвратят военен съюз на Русия с Китай

Независимо кой ще спечели президентските избори през ноември, на САЩ ще им се наложи да сключат голяма геополитическа сделка с Русия или Китай, за да избегнат влизането си в няколко големи войни наведнъж, пише във водещата си статия американският вестник “Уолстрийт джърнъл”.

Изданието отбелязва, че ситуацията в света става все по-напрегната заради все по- засилващите се икономически, финансово и военно авторитарни държави, които търсят експанзия. Такива, според изданието, са не само Русия и Китай, но и Иран и Северна Корея. Предвид упадъка на западната военно-промишлена база и невъзможността на САЩ и съюзниците им да отделят значително повече пари и ресурси за отбрана, САЩ признават неспособността си да се изправят срещу всички цитирани по-горе свои врагове наведнъж.

“Ние вече сме въвлечени в две войни – подкрепяме Украйна и Израел едновременно. И сега ни е трудно да доставяме боеприпаси и оборудване на на тези два наши съюзника, а какво остава да се включим в още 2, 3 или 4 войни – срещу Китай, Иран, Северна Корея, а може би и Венецуела. Ако влезем в глобална война, няма как да се справим с нашите противници предвид все по-нарастващите ресурси и способности, с които те разполагат”, казва пенсионираният генерал Джак Кийн, бивш заместник-началник на щаба на американската армия.

Един потенциален изход от тази ситуация, който предлага претендентът на републиканците за президентския пост Доналд Тръмп, е Вашингтон да се съсредоточи изцяло върху конфронтацията с Китай. Но за целта ще е необходимо преди това да разбие съюза между Пекин и Москва, като се споразумеем с Русия. А споразумение с Русия означава САЩ да жертват не само Украйна, а цяла Европа. Или най-малко източната й част, предавайки я на Русия като нейна зона на влияние.

“Едно от нещата, които Америка трябва да направи, от чисто американска стратегическа гледна точка, е да намери начин да сключи голяма сделка с Русия. Дали ще направим това или не, е труден въпрос и той зависи от това къде са руските червени линии – тоест какви ще са техните претенции – колко искат да е голяма зоната им на влияние в Европа. Но принципно това ще означава нова архитектура за сигурност в Европа“, казва Сумантра Майтра, директор в “Американски институт за идеи“.

Досега демократите публично отхвърлят възможността за такова споразумение с Москва, включително и заради войната в Украйна, която отново превърна САЩ и Русия в първи врагове. Сред републиканците също има много противници на каквото и да е сближаване с Кремъл, пише вестникът.

Това е отношение, споделяно от много републиканци. Ако САЩ искат да запазят позицията си на глобален хегемон, те нямат друг избор, освен да продължат участието си във всички големи конфликти по света, казва сенаторът от Републиканската партия Джон Корнън.

“Нищо в света не трябва да се случва без американското лидерство. Независимо дали ни харесва или не, това е част от цената, която плащаме, за да сме водещата икономика и суперсила в света“, обяснява той.

Както отбелязва изданието, най-сериозният риск за САЩ от евентуален техен опит да вбият клин между Русия и Китай, като предадат Украйна и Европа на Русия, е, че тази отстъпка ще унищожи огромна част от най-ценения актив на външната политика на Америка – нейната собствена мрежа от съюзи.

Източник: WSJ

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Ами всъщност военния съюз между РФ и Китай е вече факт . Според Вас как така китайски боен кораб се появи на Военноморския парад в Санкт Петербург ? И САЩ защо си мислят че такива велики държави като Русия и Китай ще трябва да ги слушкат ?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.