Украйна ще разположи в други страни западните Ф-16. Русия: Можем да ги унищожим навсякъде

Украйна ще разположи в чужбина част от получените от Запада изтребители F-16, съобщи началникът на авиацията на командването на украинските ВВС Сергей Голубцов, цитиран от Strana.ua.

„Някои от тях ще останат в центровете, където се обучават нашите пилоти и авиационен персонал. Има определен брой самолети, които ще се съхраняват в сигурни авиобази, а не в Украйна, за да не бъдат мишени тук“, каза той.

Голубцов обясни, че самолетите на чуждестранните летища ще бъдат резерв, в случай че се наложи да бъдат заменени и ремонтирани неизправни машини.

Андрей Картаполов, ръководител на комисията по отбрана в Държавната дума, заяви пред РИА Новости, че ако Ф-16 вземат участие в бойни полети, както те, така и летищата, на които са базирани, ще се превърнат в легитимна цел за руските въоръжени сили. Но ако само ще стоят на летищата като на склад, и ще изпълняват мисии от територията на Украйна, тогава, според Картаполов, Русия няма да има претенции към „бившите партньори“.

„Но ако те излитат от летища на някоя държава, навлизат в украинското въздушно пространство, изстрелват ракети и се връщат там, тогава това е легитимна цел. Що се отнася до свалянето – ние можем да свалим всеки и навсякъде“, подчерта депутатът.

Преди около година САЩ дадоха разрешение на европейските държави да предадат на Киев изтребители Ф-16. Холандия и Дания бяха сред първите, които изразиха готовност да направят това. По същото време започна и обучението на украинските пилоти в европейски авиобази. Очаква се Хага да изпрати първите самолети в Украйна тази година, а белгийският външен министър Аджа Лабиб заяви, че Брюксел ще предаде 30 Ф-16 до 2028 г.

Москва многократно е предупреждавала западните страни, че оръжейните доставки за Украйна не променят нищо и само удължават конфликта. Според външния министър Сергей Лавров Русия ще разглежда доставката на Ф-16 като преднамерен ядрен сигнал на НАТО към Русия. Появата им в Украйна обаче по никакъв начин няма да промени ситуацията на линията на съприкосновение, тези самолети ще бъдат унищожени както другите им видове оръжия, подчерта Лавров.

Източник: РИА Новости

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.