„Украйна ще остане без армия“: Юрий Подоляка за грешката с напускането на Херсон и плана на Суровикин

Защо Владимир Путин се срещна с висшето военно ръководство на Русия? Какво се случва на бойните полета на СВO? Какво да очакваме след това? По тази и други теми автора и водещ на предаването „Ние сме в течение“ Елена Афонина, разговаря с военният наблюдател, носител на наградата „Знание – 2022“ Юрий Подоляка.

Елена Афонина: Много ви благодаря, че се съгласихте да участвате в обсъждането на една тема, в която се преплитаха много неща. И предлагам да започнем с това: миналия петък руският президент Владимир Путин, министърът на отбраната Сергей Шойгу и командващият Обединената групировка на силите в зоната на СВО Сергей Суровикин се събраха в един момент, за да обсъдят какво? Защо беше тази мощна мозъчна атака?

Юрий Подоляка: Знаете ли, отдавам това на факта, че наближава заседанието на разширената колегия на Министерството на отбраната, която, изглежда, за първи път след CВO ще бъде ръководена лично от Владимир Владимирович Путин. Може да се предположи, че ще има сериозни кадрови решения.

– Ако това е вярно, тогава каква е причината за това?

– Вероятно политическото ръководство на страната смята, че не всичко върви добре с военното ръководство и следователно тази ситуация трябва по някакъв начин да се подобри.

Планът на Суровикин

Нека да преминем през основните точки . Моля, разкажете ни за реалното състояние на нещата на фронтовата линия – разбира се, като не забравяте, че ни наблюдават и от другата страна на линията на съприкосновение .

– Мисля, че ако погледнете от стратегическа височина, тогава ние всъщност се върнахме към ситуацията от лятото, когато противникът предприе активни настъпателни действия – понякога успешни, понякога не. И ние се научихме да устояваме на тази негова тактика едва през ноември. Сега има изключително неудачна конфигурация за въоръжените сили на Украйна, когато те не могат да ни наложат инициативата си по никакъв начин.

И ние, използвайки нашата артилерийска мощ и огромното превъзходство на авиацията, нанасяме на Киев много по-големи загуби, отколкото той би искал. А това силно пречи на командването на въоръжените сили на Украйна и техните западни партньори да планират по-нататъшни операции. Защото техните резерви, които не са били подготвени за настъпателни операции, днес се изгарят предимно в битката при Артьомовск (Бахмут). Също така нашите войски смазват врага в района на Донецк,

Предишния ден беше превзет центърът на Маринка – и това е ключов момент. За да разберете защо се водят толкова ожесточени битки за това селище, защо врагът го държи толкова упорито, ще обясня: Маринка е ключът към Донецк. След като го взехме под наш контрол, ние висим над фланговете и тила на групировката Угледар, където можем да нанесем удар, развивайки настъпление на юг. След това ще отхвърлим фронта от Донецк с няколко десетки километра.

Разчитайки на Маринка и Невелское , можем да прекъснем всички комуникации, водещи към този район – едно от предмостията, от които се обстрелва столицата на ДНР. Той, разбира се, е много добре укрепен, но ако пътищата се пресекат, ще бъде много, много трудно да се удържи.

Последствието от това ще бъде възможността за нападение срещу Авдеевка и неговите околности. След това ще бъде възможно да поставите врага пред избор: или да се бие в обкръжение, както в Мариупол, или да избягате от Авдеевка, както от Лисичанск.

След като вземете Авдеевка, ще бъде възможно постепенно да преминете към Артьомовск (Бахмут) . Момчетата от Вагнер сега атакуват не само Артьомовск, но и се опитват да заобиколят Торецк (бившия Дзержинск) от север. И ние, след като превзехме Авдеевка, започваме да обграждаме Торецк вече от юг, тоест получаваме още един половин котел.

Това е като плочки от домино, поставяни едно по едно. Маринка е ключът към толкова много бъдещи операции – следователно случилото се предния ден е изключително важно, въпреки че напредването беше най-много половин километър. Но укрепеният район, който щурмувахме дълги месеци, беше превзет. И неслучайно врагът съсредоточи силите си тук, контраатакува, защото той прекрасно разбира значението на този укрепен район не само за Донецк, но и за цялата операция в Донбас.

Е, тогава постепенно стискаме примката на Артьомовск, покривайки го от юг, но този уикенд имаше информация, че сме превзели гара Клещеевка малко на север от едноименното село. И на юг, в Курдюмовка , отидохме няколко дни по-рано, вагнеровци освободиха няколко важни укрепени райони. И всъщност сега врагът в Клещеевка е притиснат от три страни, вече е много по-трудно да се защити.

Мисля, че в близките дни ще чуем новината, че Клещеевка е напълно освободена. И това е последният сериозен укрепен район пред Ивановски, който се намира между Константиновка и Артьомовск. Това е основният път за снабдяване на противника в района и ние постепенно заобикаляме противника от юг и прекъсваме комуникациите му – първо с артилерийски огън, а след това и чисто физически, когато превземем тези населени места.

И падането на Артемовск е автоматично падане на цялата отбранителна линия Артемовск – Соледар – Северск . Съответно, в краткосрочен план, след падането на Артьомовск, врагът ще трябва да се оттегли към нови линии на отбрана, базирани на височините пред Славянск, Краматорск, Дружковка и същата Константиновка.

Стратегия за боен реализъм

– Украински източници твърдят, че Сергей Суровикин е избрал стратегията за изтощаване на въоръжените сили на Украйна. Това, за което говорихте, точно изтощение ли е или имате предвид нещо друго?

– Стратегията се избира въз основа на възможностите. Доколкото разбирам, поради техническото състояние на нашата армия, ние все още не сме в състояние да провеждаме дисекционни операции, както през Великата Отечествена война, защото има известни технически трудности при провеждането им. Не можем да провеждаме операции в голяма дълбочина, затова трябва да наложим на врага битка на изтощение, като вземем предвид нашето превъзходство в артилерията.

Дори врагът признава това: според оценките на Арестович , близо до Артьомовск превъзходството на руската артилерия е някъде около 9 към 1, всъщност с порядък. Същото и с авиацията. Съответно можем да наложим битка с най-важното смилане на вражески части, защото, ако сте загубили армията, губите всичко.

Достатъчно е да си припомним историята на Първата световна война. Тогава Германия капитулира пред Франция, Великобритания, Съединените американски щати, без да предаде нито един квадратен километър от територията си. Бяха в Белгия, във Франция. Но военната мощ на Германската империя беше унищожена, войските им бяха разбити и това постави политическото ръководство на страната пред факта, че е необходимо да капитулира.

Както каза Александър Василиевич Суворов, най-важното е да се унищожи живата сила на врага. Няма ли армия – територията ще падне сама. Съответно, сега врагът наистина не харесва това, което се случва около Артемовск и Соледар. Защото те наистина търпят големи загуби.

– Юрий Иванович, добре, сега, когато вие сами казахте, че най-важното е, че има с кого да се бие и самите територии ще се присъединят, уместно е да попитам: сега как оценявате решението за Херсон , мислите ли, че то е оправдано?

– Аз, както преди, така и сега се придържам към гледната точка, че все още не е правилно. Защото това беше най-важният плацдарм за по-нататъшно нападение срещу Николаев и Одеса и ние загубихме този плацдарм за много месеци. Доста съм запознат с момчетата, които бяха в това направление и знам, че по принцип бихме могли да задържим Херсон за много дълго време. Да, това може по някакъв начин да повлияе на операциите в Донбас, разбира се, но въпреки това моето мнение остана същото.

Но сега няма какво да говорим – след боя не се размахват юмруци.

Няма да има блицкриг

– Говори се много за варианти за ранна атака срещу Николаев, Одеса, главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валери Залужни в интервю за The Economist като цяло казва, че Русия се готви да щурмува Киев – колко реалистични са такива планове в близко бъдеще?

– В близко бъдеще такива планове са абсолютно нереалистични, тъй като обстановката на фронта и числеността на резервите на противника показват, че няма да ни позволят да извършим нито една дисекционна операция, нито един мащабен пробив. Ако имаше планове да се отиде до Николаев и Одеса, беше невъзможно да се предаде плацдармът близо до Херсон. Всеки военен, всеки щабен офицер ще ви каже това. Що се отнася до севера, да стъпиш с разтворени пръсти в гориста местност, където населението не те харесва, е невъзможно.

Мисля, че единственото нещо, до което ще се свежда планът на зимната кампания, са тези „домино“ операции след битката при Марьинка, за които вече споменах. Едва ли ще можем да си поставим по-сериозни задачи преди пролетта. Ако преди пролетта отблъснем вражеската отбрана край Славянск, Краматорск, Дружковка, Константиновка, превземем Авдиевка, отблъснем врага от Донецк, това ще бъде нормален край на зимната кампания. И през тази зимна кампания е много важно да смелим резервите на противника, така че той да няма шанс през пролетно-лятната кампания – а тя няма да има възможности – да парира нашите евентуални удари. И там много ще зависи от това колко технически ще подготвим нашата армия. Повтарям, нашето широкомащабно настъпление се задържа преди всичко от техническата неподготвеност.

Американците виждат нашите проблеми

Винаги е интересно да знаеш какво казват враговете ти за теб. Винаги можеш да питаш приятели, но врагът е друг въпрос. Тук New York Times публикува статия , в която анализира защо страната ни не е успяла да постигне напълно целите си в Украйна. Цитирам заглавието на материала: „Как войната на Путин в Украйна се превърна в катастрофа за Русия“. А сега текста:

Някои от причините, довели до бедствието, са корупцията в армията, липсата на координация между родовете войски, нереалистичните планове в началото на специалната операция, липсата на разбиране за това как въоръжените сили на Украйна ще устоят и подценяването на западната помощ.

Освен това авторите стигат до други заключения. От материала става ясно, че Путин няма намерение да се отказва и да спре спецоперацията. Вестникът се позовава на данни на свои източници от неотдавнашна среща между шефа на ЦРУ Бърнс и шефа на руското външно разузнаване Наришкин:

Според присъстващите висши служители Наришкин е казал, че Русия никога няма да се предаде, независимо колко войници е загубила на бойното поле.“

И така, половината от това, което написаха в NYT, вие, Юрий Иванович, вече практически казахте, говорейки за някои недостатъци на това как се развива специалната операция. Съгласни ли сте с всичко останало?

– Абсолютно съм съгласен с оценката на журналистите от New York Times. Наистина беше направена много добра оценка на проблемите, които съществуваха преди началото на СВО, както и по време на планирането на СВО. В момента, след вече 9-10 месеца, можем да кажем, че точно това се случи.

По принцип, доколкото знам – вече може да се говори за това, не е тайна – имаше два сериозни плана за операцията, план минимум и план максимум. Решихме да вървим по план максимум и да превземем Киев. И имаше минимален план: вместо Киев да щурмуват Харков и за да го превземат още в първите дни, буквално две бригади не бяха достатъчни. Тоест да се изпратят основните сили към Харков и да се отреже Украйна от морето. Имах добри източници, следих внимателно.

По принцип почти стигнахме до южноукраинската атомна електроцентрала в района на Николаев, врагът нямаше нищо там, освен малки отряди и местна териториална отбрана, всичко това можеше да бъде победено без големи проблеми от една рота наши военнослужещи. Но тази рота я нямаше, имаше взводове – опорни пунктове, които държаха отбранителната линия и тогава трябваше да се спрем. Ако имахме две бригади там, ротата тук – и ние щяхме да отррежем врага от Приднестровието, целият юг падаше. На базата на Одеса и Харков бихме могли да сформираме доброволчески части и на територията на бивша Украйна, което напълно би променило целия ход на кампанията. Затова съм напълно съгласен с оценките на New York Times, там се работи качествено.

Така защо сценарият не проработи, след като сега говорим за такива неща?“ Обсъждахме картите на възможните варианти за операцията преди година . Защо не беше избран планът, който споменахте?

– Стандартната грешка, която винаги и по всяко време е била присъща на подобни планове: надценяване на собствените сили и подценяване на силите на противника.

Задачата е да се убият руснаците

– Да се върнем към интервюто на Залужни, което може да се цитира безкрайно. Обръщайки се към западната публика, той по-специално казва, че за тези осем години, от 2014 г., цитирам, „ние се научихме да убиваме руснаци“ – само тази фраза струва много. А също и тук:

Най-важният опит, който сме имали и който практикуваме почти като религия, е, че руснаците и всякакви други врагове трябва да бъдат убивани, просто убивани и най-важното – не трябва да се страхуваме да правим това. И това правим.

Как ви се струва това, срещу кого се изправят нашите момчета лице в лице?

– Това добре го каза журналистът, председател на обществената организация „Русь Триединна“ Сергей Моисеев, който между другото участва в кампанията срещу Харков, много смел човек – ние трябва преди всичко да сломим тяхната сила. на ума и да им наложим нашата сила на ума. Иначе няма да победиш нацизма.

И защо Залужни казва така – защото той отлично разбира задачата, която техните западни партньори поставят на киевския режим. Тази задача е следната: да избием повече руснаци. Съответно той съобщава чрез медиите, че сме се научили да убиваме руснаци, дайте ни оръжие – танкове, артилерия, боеприпаси – и ние ще убиваме още повече руснаци.

Залужни е наясно, че проблемите с доставките са сериозни, че Украйна няма да може да спечели, но ще може да забави всичко за известно време. В Киев се готвят за година и половина-две въоръжена конфронтация – и в същото време молят за места за себе си, за да не бъдат екстрадирани по-късно в Русия, а да бъдат приютени на Запад. Колкото и местни, частни успехи да постигат въоръжените сили на Украйна, те нямат шанс да спечелят. Единственото нещо, което може да сломи Русия, е вътрешен бунт.

Ефект на Суровикин

– Генерал Суровикин пое командването на спецоперацията на 8 октомври, преди повече от два месеца. Виждаме, че начинът на водене на война се промени, именно при Суровикин бяха нанесени „ответни удари“ срещу критична инфраструктура – смятате ли, че това е ефективен метод?

– Бих обърнал внимание и на други постижения на Суровикин. Веднага след като беше назначен за командир на СВО, във всички направления, където нашите войски не предприемаха стратегическо настъпление, навсякъде най-накрая започнаха да копаят нормални, сериозни линии на отбрана; в района на Сватово, например, се завършва втората отбранителна линия, направени са три отбранителни линии в района на Херсон.

Преди всичко това не съществуваше, което помогна на врага да пробие нашите редици, които бяха много редки по това време, и да постигне резултати – предимно в района на Харков. И сега ние лишаваме врага от шансовете да извърши каквото и да било – през целия ноември той се опитваше да пробие нашата отбрана в посока Сватово със същите методи, с които постигнаха успех в района на Балаклея – и не постигна абсолютно нищо, освен огромни загуби. Тоест бяха взети правилните решения, които ни дадоха желания резултат.

Друг важен момент – може би просто съвпадна с пристигането на Суровикин, но въпреки това – проблемът, за който писа „Ню Йорк Таймс“, а именно лошото взаимодействие на различни звена на армията, изчезна. Сега забравяме за това – взаимодействието се възстановява много бързо, внедряваме най-модерните методи за водене на война много бързо и врагът вече го усеща.

Наскоро имаше изявления на един от високопоставените офицери, които планират операциите на въоръжените сили на Украйна, че „руснаците бързо се научиха, сега знаят как и това ни създава големи проблеми“. Затова бих се съсредоточил не толкова върху ударите по енергийната структура, а върху факта, че пристигането на Суровикин драматично промени ситуацията в армията.

Човешкият фактор

– А как успяха да подготвят украинската армия така, че да се задържи, буквално да се впие в земята, макар и под психотропните вещества, които са откривани неведнъж – ние не забелязахме това, не обърнахме внимание, затворихме очи за това? Сега ги помпат с оръжия, ние също казваме: „А, това не е правилното оръжие, изобщо не е ясно какво додоставиха, те не знаят как да боравят с него“ – това са остатъчните ефекти от това, което имахме осем години, когато гледахме и не виждахме?

„Точно за това говорех. В началото на специалната военна операция не постигнахме целите си, защото подценихме силите на противника и надценихме своите. Това, което беше сериозно в полза за Въоръжените сили на Украйна, за разлика от нас, беше бойният опит. Харесва ли ви или не, противостоянието в Донбас беше друго, но това беше боен опит, през който те прокараха няколкостотин хиляди души, след което получиха боеспособен резерв. Едва през септември започнахме да викаме хора, но някои от тях не са служили десет години, други повече, а те веднага обхванаха онези, които бяха тествани в Донбас. Това им даде превъзходство в пехотата, което те реализираха през август–октомври.

Това обаче беше последният коз на врага и сега той е неутрализиран. Вече се научихме как да работим срещу Hymars – да, те ни причиняват някои щети, но все по-малко и по-малко болезнени – научихме се как да удряме техните самоходни оръдия, да ги обезвреждаме. И превъзходството на нашата артилерия, за което говори Арестович, също е следствие от това, че сме се научили да воюваме. Много артилерийски установки, доставени от Запада, да не говорим за старите съветски, бяха свалени; за някои няма снаряди.

Това е сложна повратна точка в ситуацията и оттук-нататък ще вървим само напред.

Елена Афонина

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

7 коментара

  1. Този го гледах в началото на войната и Онуфриенко също,но се оказаха и двамата най обикновенни витановци

    • Дайте да видим Вашите прогнози или на ясновидецът под вас! Много ми се иска, да не са като развлекателните истории по някои музикални канали, но…

  2. този-онзи..не си в час..ми глупости ще говори..ти кво чакаш,истини…нали го слушат ония…

  3. BASBAKAN BOYKO скоро ще цъфнe на „Козяк“ Str за политическо убежище! каза:

    День рождения Сталина
    Запись входит в топ 200 рейтинга
    21 декабря

    С Днем Рождения товарищ Сталин!
    С Днем Рождения товарищ Рокоссовский!
    Применительно к Сталину, можно отметить, что в 2022-м году интерес к деятельности Сталина в вопросах обеспечения суверенитета, защиты и безопасности государства и развития с опорой на собственные силы существенно вырос. И он очевидно будет расти.

    Метки: Рокоссовский, Сталин, праздники

  4. Ванка,прогнози се правят трудно,аз съм си сненил мнението за тази война 10 пъти.Но което е по лесно да помним какво е направено и да се опитаме да обясним с това какво става.А фактите са Азовските нацисти освободени,зимата не помага на руснаците,уж като нямало листа укрите нямало как да се скрият,новите руски територии узаконени със указ на Путин,изоставени на съдбата си.Запада наглее все повече с доставките и хохлите удрят все по дълбоко в Русия,докато достигнаха атомните бомбардировачи на руснаците и отговора е какъв,ами никакъв.ЗАТОВА АЗ КАЗВАМ ЧЕ ТАЗИ ВОЙНА Е ТЕАТЪР ПЛАТЕН МАЧ ИМА ДОГОВОРЕНОСТ МЕЖДУ РУСИЯ И ФАЩ.

    • Юрий Подоляка и Михаил Онуфриенко са истински ентусиасти и не трябва да се поставят на една линия, с лицата вземащи решенията в Кремъл. Подразних се от пренебрежителното Ви отношение лично към тях. Подоляка многократно предупреждава къде и кога има опасност руснаците да бъдат „изненадани“. От последвалите събития се разбира, че те високомерно са пренебрегнали „лаишкото“ му мнение и губят. Анализите му са логични и обосновани, а като украинец има и малко повече вътрешна информация. Сбъркали Сте, когато Сте решили да пренебрегнете мненията му и информацията, която предоставя. Естествено, той е боец на информационния фронт и понеже го гледат и „по ту сторону“ може да си позволи някой „вброс“, защото да лъжеш враговете, не е грях.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.