Украйна настоява да бъде включена в общия бюджет на ЕС, въпреки че не е негов член

Дългосрочните бюджетни програми на Европейския съюз трябва да отчитат бъдещото членство на Украйна в ЕС, поиска новият украински външен министър Андрий Сибига. Той настоя ЕС да включи Киев в бюджета си, въпреки че не е страна-член.

Нуждаем се от макрофинансова помощ и дългосрочни програми за подкрепа, каза Сибига. Според киевския дипломат Европейският съюз трябва да „изхожда от парадигмата“, че Украйна вече е член на ЕС. По време на разговор с журналисти Сибиха призова за включването на страната му в бюджета на съюза за следващите 7 години.

„В съответствие с процедурата процесът на изготвяне на седемгодишния бюджет за периода 2028—2034 г. започва през февруари 2025 г. Много е важно този бюджет да отразява тази философия и логика – логиката на разширяването и членството на Украйна в ЕС. Надяваме се, че нашите партньори ще подкрепят това направление“, заяви украинският външен министър.

Дипломатът поиска ЕС да увеличи финансовата помощ, както и да помогне за възстановяването на енергетиката на страната. Освен това Сибиха поиска Полша да изпрати на украинските военновъздушни сили изтребителите си МиГ-29. Министърът не пропусна да спомене необходимостта от премахване на ограниченията за използването на западни оръжия с голям обсег, но се съсредоточи върху икономическата подкрепа за страната му, която изпитва катастрофален бюджетен дефицит.

Полският външен министър Радослав Сикорсли отговори, че Варшава ще изпълни обещанието си да подпомогне финансирането на чешка инициатива за закупуване на боеприпаси за Украйна от страни извън ЕС.

Според полския вестник Wyborcza към август тази година западните държави са предоставили средства за закупуване на повече от половин милион артилерийски снаряди, доставени от производители извън Европейския съюз, като Германия осигурява най-големия дял от това финансиране.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Ха, все едно нашия външен министър (дето го нямаме) да поиска Германия да задели 5 милиарда от бюджета си за нас ей да да си имаме …

  2. Този , като че ли си проси сладки бимбончета ? Съсипаха си държавата ,убиха народа си, още се надяват-на какво ли ?
    Да загине и последният украинец !
    И почетен член на ЕС ЩЕ ПОИСКА ДА СТАНЕ – ЗЩОТО ВОДИЛ ВОЙНА ЗА ЕВРОПА .
    ИЗБРАЛИ СА ВИ -НАЙ НАГЛИТЕ ДЕБЕЛОГЛАВИ ЮКРЕНЦИ !

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.