Украйна е пред двойна заплаха, ако Русия превземе Покровск

Последната руска офанзива в Донбас вероятно ще доведе до падането на град Покровск, а това ще нанесе големи военни, но и икономически щети на Украйна.

Покровск и предградието му Мирноград (бивш Димитровград), някога голяма градска агломерация с население от 120 000 души, е мишена на руската офанзива, която започна през юли и всеки ден се приближава с по няколко километра. Градът служи като ключов логистичен и транспортен център за украинските военни операции в югоизточната част на страната и е врата към завладяването на останалата част от Донбас. А също така, може би, към още по-големи завоевания, като град Днипро на река Днепър, четвъртият по големина град в Украйна, до който водят магистрала и жп линия от Покровск.

Но падането на Покровск може да има още по-коварен ефект върху способността на Украйна да продължи да воюва. В огромните находища край града се добиват 50 % от въглищата, които в момента Украйна притежава, след като загуби още по-големите находища край Донецк и Луганск. Те са жизнено необходими в стоманодобивната и металургичната промишленост на страната, която някога е била гръбнакът на украинската икономика и все още е вторият по големина отрасъл в нея, въпреки че производството е спаднало до по-малко от 1/3 от предвоенните нива.

Металургичният кокс е от съществено значение за производството на чугун, той захранва повечето от стоманодобивните пещи на Украйна и отговаря за голяма част от нейния промишлен износ. Мощната стоманодобивна промишленост плаща и голяма част от данъците към украинския бюджет, което помага за финансирането на все по-свиващата се украинска икономика.

„Без стоманодобивни заводи украинската икономика ще загине. Това е гръбнакът, най- важната част от нашата икономика“, казва Станислав Зинченко, генерален директор на украинската индустриална консултантска фирма GMK Centre.

Руските войски се опитват да засилят атаките сега, преди есенното разваляне на времето и липсата на листа по дърветата да усложнят напредването на механизираните и пехотните им части. Експертите твърдят, че битката за Покровск може да се проточи с месеци, а обсадата ще бъде подобна на продължилата с месеци битка за Бахмут.

Покровск е ключов украински транзитен център, тъй като именно от него тръгва магистралата, която свързва Донбас с Днепропетровска област и дяснобережна Украйна. През него минава и цялото снабдяване на агломерацията Славянск-Краматорск в северната част на Донецка област и превземането му е основният фактор руснаците да превземат и тази последна украинска крепост в Донбас.

Ако Покровск падне и руските войски запазят инерцията си, това може да послужи като трамплин за по-нататъшно руско настъпление, казва казва Майкъл Кофман, старши сътрудник в програмата „Русия и Евразия“ на Фондация „Карнеги“. В този случай градът ще бъде превзет от руските сили, а това ще затрудни създаването на нова отбранителна линия за защита на останалата украинска индустриална база на запад – в Днепропетровска област.

„След загубата на Покровск хълмистия Донбас свършва и до Павлоград няма никакви подходящи райони, където украинците да могат да създадат отбранителна линия“, смята Кофман.

Ако руските войски достигнат до западната част на Покровск, освен открития път към Днепър ще има и друг проблем – рискът за основния източник на украински металургични въглища. Той се добива в съседни находища дори по време на войната.

За украинските доменни пещи коксовите въглища са ключова част от производството на желязо, от което се произвежда стомана. Без евтини местни доставки на въглища Украйна няма да има друг избор, освен да се насочи към още по-скъп внос.

Това може и да не доведе до намаляване наполовина на останалото национално производство на стомана, както прогнозират някои, но ще направи Украйна напълно неконкурентноспособна на световния пазар, заради прекаленото оскъпяване на производството на стоманата й на фона на огромното китайско предлагане на евтина стомана, казва Зинченко,

За сектора, който представлява близо 6% от БВП на Украйна и 15 % от износа на страната, икономическата заплаха от руската офанзива в Покровск е голяма.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.