Украйна губи Донбас: Руската армия прочисти центъра на Маринка и влезе в Соледар – стотици загинали и пленени

Развитието на ситуацията по фронтовете в района на Соледар и Маринка е бързо, след като руската армия смаза украинските позиции със светкавична атака.

През последните 72 часа руската армия и силите на Донецката народна република постигнаха значителен напредък в град Соледар, като превзеха сградите на завода за гипс КНАУФ и целия булевард „Молодижна“.

Ситуацията вече е необратима за украинците, тъй като днес те загубиха важните си укрепления и крепости около града.

Руската армия влиза в стратегическия важния гр. Соледар, както показват картите в края на този текст.

В същото време на фронта в гр. Маринка руската армия овладя няколко блока в центъра на града и пресече булевард Дружба от юг и север, а също така овладя и района на болницата.

Руското министерство на отбраната официално съобщи, че уличните боеве са се преместили в западната част на града.

В целия район украинците играят ва банк.

Докато руската армия и силите на ДНР продължават да напредват в западната част на града, украинската армия е съсредоточила всичките си налични сили в района на Pobjeda/Pobêda, както показва последната карта в текста.

Украинците се опитват да изтласкат руската армия, удряйки по нейните „флангове“ в опит да намалят натиска в центъра, където са силите на ЧВК „Вагнер“.

Битките в този момент са ожесточени. Според източници, близки до Вагнер, руснаците контролират 80% от града.

Руският военен репортер Александър Сладков съобщи за развитието:

„Руската пехота (в това число и пехотата на Донецк) разбива въоръжените сили на Украйна.

Щурмови групи, подкрепени от танкове, изтласкват украинците от мазета и окопи.

Украинците бягат от града, изтегляйки се в полето, но отстъплението им не е лесно заради създадените от самите тях минни полета.

След като прочистим Маринка, фронтът ще напредне значително.

По-нататък следват Георгиевка, Максимиляновка и накрая Курахово (сериозен транспортен и железопътен възел, където помощта за въоръжените сили на Украйна пристига с влакове). Във всички тези селища обаче няма и помен от тежките укрепления, траншеи и бункери в Маринка и Авдеевка, градени от ВСУ в продължение на 8 години. Затова превземането им ще е значително по-лесно.

Разбира се, едно са прогнозите, друго е реалността. Но нашата пехота упорито изтласква въоръжените сили на Украйна към западните покрайнини на Маринка.“

Удариха позициите на две бригади от въоръжените сили на Украйна,

Според руското министерство на отбраната:

-В района на Константиновка и Златна Нива руската армия е унищожила пунктовете за дислокация на 61-ва и 72-ра механизирани бригади на украинските въоръжени сили. Украински диверсанти са убити и в района на Новодонецк.

-В посока Южен Донецк украинската армия е загубила до 70 войници, като също така са унищожени 3 бронирани машини и 2 камиона. При Соледар руската артилерия е унищожила оръдия M777 и склад за боеприпаси.

Над 200 загинали

-Руските войски напредват на Донецкия фронт от всички посоки. Само през последните часове са убити над 200 украински войници.

– Оперативно-тактическата авиация, ракетните войски и артилерията на въоръжените сили на Руската федерация поразиха склада за боеприпаси на въоръжените сили в Невски район, 64 артилерийски установки на огневи позиции, както и съсредоточения на сили и военна техника в гр. 143 области.

– Тежките боеве продължават във всички ключови райони, където руската армия напредва към Маринка, Артемовск (Бахмут), близо до Авдеевка. В гр. Маринка уличните боеве са се преместили в западната част на града.

-Положението на украинските войски в някои райони се влоши значително. На първо място, това може да се каже за Артемовск (Бахмут). Помощникът на ръководителя на Чеченската република, командирът на специалните сили „Ахмат“ Апти Алаудинов каза, че украинските войници вече масово отказват да отидат на бой в Артемовск, знаейки, че така подписват смъртните си присъди.

-До 30 украински военни бяха убити в района на Кисловка в Харков. С тях са унищожени и три коли

– В района на Червона Диброва и Стелмаховка в Луганската народна република са унищожени три диверсионно-разузнавателни групи на украинските въоръжени сили.

Украинските загуби само в това направление дневно възлизат средно на до 50 украински военнослужещи, две бойни бронирани машини и три камиона.

В посока Донецк руските войски продължиха настъпателните действия. В районите Ивано-Дариевка, Бахмутское и Орловка на Донецката народна република са убити 100 украински военнослужещи, четири БМП и две автомобила.

Вижте карти от Соледар:

 Вижте карти: Маринка

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

18 коментара

  1. А България кога?
    Като сте тръгнали да почиствате части от бивша България, дано си свършите работата до край!
    Че тук освен много безродници българи, доведоха и доста безродни укронацита.

  2. Ако ми позволите, ДПС внесе законопроект, За нефтохим
    Бургас прощетете го и който е гласуванот ВСИЧКИ ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ ПАРТИИ. С ТОВА СИ ГЛАСУВАНЕ СЕ УНИЩОЖАВА И ПОСМЕДНАТА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ
    СТАНДАРТА НА РОБИТЕ. ЗАТВАРЯЙТЕ КОЧИНАТА КОЯТО ОБСУЖВА ТУРЦИЯ.

  3. ВЕЛИКИ СИНОВЕ НА РУСИЯ,ПОКЛОН ПРЕД ВАС!МАЛКА БЪЛГАРИЯ ВИ ЧАКА,ОСВОБОДЕТЕ И НАС ,НОРМАЛНИТЕ БЪЛГАРИ! КАКТО СТЕ ТРЪГНАЛИ, НЕ СПИРАЙТЕ,ДАВАЙТЕ ДО БЕРЛИН! ЩЕ ИМА ВТОРИ ПАРАД НА ПОБЕДАТА !!! ПОБЕДА МОМЧВТА,САМО ПОБЕДА! ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА РУСИЯ!!! СЛАВА НА ПУТИН!!!

    • Г_О, БГ ПАРЛАМАТА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ТУРЧИН, ЗАКОНОПРЕКТИТЕ ВНЕСЕНИ ОТ ДПС СЕ ГЛАСУВАТ
      ТУРЧИН УРЕЖДА ВЪНШНАТА НИ ПОЛИТИКА. 33Г. ДПС УНИЩОЖАВА БГ. ПИТАМ ВИ, СПОРЕДВАС ИМА ЛИ СДЕЛКА ЗА БГ МЕЖДУ РУСИЯ, САЩ, И ТУРЦИЯ ЗАПРИЗНАВАНЕ НА ВСИЧКИ НОВИ РУСКИ ТЕРИТОРИИ А БГ ЗА ТУРСКА. ЗАЩОТО НА ТАМ ОТИВАТ НЕЩАТА.

      • Нещата тръгнаха в тази посока още преди 33 г., но тези дето пишехме, че има план за заличаването на България и превръщането и в турска, бяхме псувани, подигравани, плашени със съд ….. В края на краищата, народ който сам иска да се затрие, нищо и никой не може да го спаси. Нека продължават да рупат захарният памук с вкус на евро-атлантически ценности. Скоро ще гледат на живо и порно с децата им, докато резаците ги онождат пред тях в хола.

  4. БЪДИ БЛАГОСЛОВЕНА ВЕЛИКА И СВЯТА БРАТСКА Н А В Е К И РУСИЯ ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС ВЕЛИКИ РУСКИ БРАТЯ ИМАТЕ НАРОДНАТА НИ ОБИЧ И РРИЗНАТЕЛНОСТ БЕЗ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ФАШИСТИ БЪЛГАРОУБИЙЦИ ВСИЧКИ ПАРТИИ В БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ СА ФАШИСТИ СРЕЩУ ВАС САМО “ ВЪЗРАЖДАНЕ АТАКА И ВЪЗРАЖДАНЕ НА ОТЕЧЕСТВОТО ОСТАНАХА ДО НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ И СРЕЩУ УКРАИНСКИЯ ФАШИЗЪМ СПАСЕТЕ БЪЛГАРИЯ РУСКИ БРАТЯ ОСВОБОДИТЕЛИ САМО ВИЕ СТЕ СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ЧАКАМЕ ВИ ИДВАЙТЕ РУСКИ БРАТЯ БЪЛГАРИЯ ЗАГИВА

  5. ВЛАДИМИР ПУТИН НАЙ ВЕЛИК НА НАШЕТО ВРЕМЕ ИМАШ ОБИЧТА ДОВЕРИЕТО И НАДЕЖДАТА НА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД БЕЗ УПРАВЛЯВАЩИТЕ БЪЛГАРИЯ ФАШИСТИ БЪЛГАРОУБИЙЦИ СПАСЕТЕ БЪЛГАРИЯ ВЕЛИКИ РУСКИ БРАТЯ ОСВОБОДИТЕЛИ НЕ ИСКАМЕ ТОЗИ ЖИВОТ БЕЗ ВАС БЪЛГАРИЯ ЗАГИВА БЕЗ БРАТСКА СВЯТА РУСИЯ ИДВАЙТЕ БРАТУШКИ МЕЧТАЕМ СКОРО ДА ВИ ПРЕГЪРНЕМ

  6. спокойно,няма сделки още за нас..нашите елити отидоха на съюз със запада,след като бяха принудени от горбачов-той не ни натири,той ни би един шут в гъза,нарече ни хрантутници,галеници,които само смучат..но да не забравяме думите на акад.лихачов-бг е държавата на духа,разбирайте го..и на нашия руски дух..защото им дадохме православие,вяра,култура,писменост,азбука..в руските църкви се пее на старославянски,старобългарски език…един от учениците на патриарх евтимий киприан напусна търново и отиде в киев където стана патриарх на киевска рус..в този смисъл може да се каже,че бг църква е като майка на руската,…някои казват-ама руснаците не го признават,страдат от имперско величие…ще обясня..не е така..те добре знаят истината и акад.лихачов я каза,но след 90г,когато русия почна да се разпада,те не можеха да признаят историческата истина защото тя щеше да формира комплекс за малоценност,който щеше да засили разпада..обратно,създадоха имперския комплекс за първенствуваща роля на руската духовност,който комплекс трябваше да предотврати разпада..и затова така говорят..това е защитна позиция,геополитика,повлияна от членството на бг в др.съюзи..в този смисъл пълна конюктура и геополитика са приказките на путин в македония,братята кирил и методии тръгнали от македония и пр…чиста политика и конюктурни приказки обслужващи полит.момент…но те много добре знаят истината и рано или късно ще се обърнат,ще я признаят,защото са наясно,че лъжата не ги прави силни,а обратното..бг ще я има,българи ще има..в бъдеще…но не и в тези граници…

    • Ясновидецо, къде провиждаш границите на България след няколко, така да се каже месеца?
      Можеш ли да очертаеш нещо приблизително, за да знаем на къде да бягаме, като тръгнат да ни обрязват или да ни карат да се дупим на чужди богове?
      Освен това, нямаш ли някакви проблясъци за съдбата на националните предатели, докарали ни до това дередже?
      Имам и други въпроси към всеки пророк но за днес стига :)

      • не ми се усмихвай,щото усмивките не са израз на реализъм и сериозност..ще ти кажа,макар да не съм напълно сигурен,че го заслужаваш…историята винаги се постаря на 200-300г..като кръговрата в природата..през 1828-1929г при поредната руско-турска война,ген.дибич минава през югоизт.бг и стига до одрин..постига се мир,войната приключва,на връщане руските войски минават обратно…цялото бг население на днешните ямболска,сливенска,бургаска-карнобатско и айтоско тръгват с руснаците към бесарабия-затова в карнобатско и айтоско живеят днес само турци–както и от голяма част от българите в сев.изт.бг..бил съм в ямболски музей..в продължение на 30г след 1928г областта и част от сливенско са напълно обезлюдени,…няма живи хора..само турци….сега разбра ли къде ще бягат хората от югоизт бг..но не в сл.6 месеца,както иронизираш,а следващите десетилия..и ще се реализира албански сценарий-щото за разлика от теб аз съм бил и в косово и в нови пазар,ю.сърбия и видях плачещи и бягащи сърби от нови пазар,които си продават къщите и бягат към кралево-ама няма кой да ги купи..а това за границите на бг не се отнсася за сл.6 месеца,а сл.десетилетия..имам инфо,което ти нямаш..

      • Като виден незаслуженик да ти благодаря, че ме осветляваш с инфото, което не разполагам. Без ирония, наистина не знаех, че имало цикличност през 200-300 г.
        Но за малко по-подробно описани статии още през 2014 г. чифутско-сорсоидни фирми – защитници на ценности и права ме плашеха със съд за насаждане на омраза……
        Виж в косово, албания, англия и скандинавия не съм ходил от Европа, така че още веднъж мерси.

      • Ясновидец, понеже говориш за реализъм и сериозност.
        Защо не пробваш да не се засягаш и да разчупиш малко схемата с излизане от “сериозността”?
        Пробвай- може да ти хареса:)
        Умишлено ти се усмихвам:)

    • Хайде да приемем, че това за главенстващата руска нация била нужна конюнктура. Обаче това, че Македония им дала азбуката какво общо има.
      Горбачов би шута на цялата социалистическа система, на Съвета за икономическа взаимопомощ и Варшавския договор.Просто ни продаде. Пякора му още от времето на СССР, когато е бил някакъв партиен фактор в Саратовска област, е Миша Конвертик – Миша Пликчето – заради пликовете с подкупи.Заради Горбачов е сега тази война в Украйна – защото му обещали, че НАТО няма да се премести и метър на Изток от позициите си през 1990г., но нищо не подписали, а той уж глупак и уж повярвал. В действителност и той и жена му са гушнали едни мнооого добри пари. По-късно и Елцин получил своята лепта и в прав текст казва на Буш старши, вземайте България, тя повече не ни е нужна. И имат нахалството нас да наричат предатели. Само Андрей Фурсов каза истината – „Не те нас предадоха, а ние ги предадохме през 90 г“.Има разумни хора сред руския елит, но са малко

      • достатъчно,путин знае,че областта македония,която стига до солун,където са родени братята е част от бг..казал е нещо с пилитически и конюктурен оттенък..нарочно акцентира нещо си против бг..нашите политици кво правят..плюят 2 пъти повече..

      • Едно е да плюеш, както прави Мария Захарова когато в качеството си на говорител на Външно министерство заявява, че българите са предатели, друго е да подменяш исторически факти.

      • Като ще е така и ние да започнем да твърдим, както го правят в САЩ и Зап. Европа, че САЩ и Англия са победили Хитлер, а атомните бомби над Япония е хвърлил СССР.

    • BASBAKAN BOYKO скоро ще цъфнe на „Козяк“ Str за политическо убежище! каза:

      День рождения Сталина
      Запись входит в топ 200 рейтинга
      21 декабря

      С Днем Рождения товарищ Сталин!
      С Днем Рождения товарищ Рокоссовский!

      Применительно к Сталину, можно отметить, что в 2022-м году интерес к деятельности Сталина в вопросах обеспечения суверенитета, защиты и безопасности государства и развития с опорой на собственные силы существенно вырос. И он очевидно будет расти.

      Метки: Рокоссовский, Сталин, праздники

    • Подкрепям идеята, че русите много добре знаят за какво иде реч.
      Дали ще го признаят- друга тема.
      Ако идеята на това, което правят към момента е това, което заявяват- добре.
      Иначе- оставят ли Балканите, основно в лицето на БГ- заминали са.
      Съмнявам се да са толкова тъпи, ама знам ли…
      Нали се сещате, че БГ заема основна позиция на Балканите, плюс Черно море и да не продължавам.
      Едва ли са толкоз тъпи рашките.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.