Украински философ и активист от Майдана: Властта в Киев трябва да признае, че загуби войната

За да сложат наистина край на войната, управляващите в Киев трябва първо да признаят пълното поражение на Украйна, а след това да признаят, че заслугата за това поражение е тяхна. Това заяви украинският философ и активист от Майдана Сергей Дацюк в интернет канала „Фабрика за новини“.

„Една част от украинския народ все още смятат, че трябва да държим страната ни да се върне в границите от 1991 г. Друга част е за прекратяване на войната сега, като границите се установят на фронтовата линия, каквато е в момента. Трета част от обществото ни е за „да отстъпим на Русия Крим и четирите области – Донбас, Запорожие и Херсон“. Четвърта част е за това „да замразим войната и в бъдеще да си върнем териториите“. Разнообразно е обществото ни и то има различни визии за това как трябва да изглежда краят на войната. Какво трябва да направи президентът в този случай?“ пита водещият. 

„Нищо. Няма да го чуят, защото хората у нас масово вече не му повярват. Но украинския елит вече сериозно обмисля казуса: „Да прекратим тази война възможно най-скоро, а каквото и да се случи на фронта, да го наречем пред населението „победа“. Повечето управляващи и други хора от политическия и икономически елит у нас, с които се срещам, на четири очи ми казват: „Русия искаше да превземе Украйна, ние не й позволихме, което означава, че спечелихме,“ отбелязва Дацюк. 

„Смятам, че това е и позицията на Зеленски и хората около него и тя скоро ще се съобщи официално пред населението. Тази позиция снема отговорността за поражението от онези, които управляваха по време на войната. От нея излиза, че всичките им решения и действия, дори най-глупавите, са били правилни. Посланието е – нека не пипаме всички отговорни за тази война, нека не търсим отговорност на Зеленски и хората около нето, нека ги преизберем, защото те ни донесоха победата“, обясни логиката Дацюк.

„Има само един момент, по който ще познаете, че наистина ситуацията се е променила – когато някой от управляващите излезе и каже, че сме загубили. Само тогава може да започне разговорът за възрастни. 

Виждаме, че хоората около Зеленски продължават да твърдят: „Ние печелим, въпреки че Западът не ни дава всичко, което ни е необходимо за тази война“. Том продължават да отправят подобни послания, значи са безотговорни политици, които просто искат да бъдат преизбрани отново. А приказките им за границите от 1991 г. са празни приказки. Връщането на Украйна в границите й от 1991 г. е сложен, дълъг, многогодишен план. Тези неща не могат да се постигнат на фронта“, каза още украинският философ. 

„Планът за победа“, представен от Владимир Зеленски на Байдън, съдържа същите искания към НАТО, които Киев отправя от много години, каза Сергей Дацюк. 

„И аз не бих го нарекъл план. От началото на войната това си е все същия план без никакви промени. Той се изчерпва със следното: „Ако ни дадете оръжие, ние ще се бием; ако ни дадете повече оръжия, може дори да спечелим… въпреки че може и да не спечелим. 

Не знам какво ново има тук. Ново ли е искането на Зеленски да ни вземат в НАТО или да ни дадат оръжие? Какъв е планът? Какви нови неща сме планирали, които трябва да обсъдим със САЩ? Прочетох този план и не намерих в него никаква идея как точно ще спечелим войната“, каза Дацюк. 

„Зеленски отиде в САЩ със същото нещо, с които ходи там вече трета година, даже още отпреди войната. Ние наричаме тези негови искания към Запада „план“, а сега пък се опитваме да го представим като „план за победа“. И какво всъщност ще е победа, как ще изглежда тя? Някой от управляващите разяснил ли е това на украинския народ? 

Това изглежда като чист PR, който не е интересен за САЩ, но който може да се продаде на вътрешния пазар в Украйна. Това е, което се опитват да направят управляващите в Киев с този „план за победа и постигане на мир“, добави Сергей Дацюк. 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Остатъчна Украйна, виртулна държава ведно с Полша, са напуснали времето на историческата необходимост, кому е нужно това. Киев Москва е само 800 км, и в двете посоки, и се достига от повечето артилерия, крила безкрила, ракетна и високоточна, летищна и наземна, е

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.