Украински неонацисти щурмуваха със сълзотворен газ и пистолети храм на каноничната църква в Черкаси (видео)

През нощта на 17 октомври към 3 ч. около 100 души в камуфлажни дрехи нахлуват на територията на катедралния храм „Архангел Михаил“ на Украинската православна църква – Московска патриаршия в гр. Черкаси. Нападателите опитват да превземат църквата със сила.

Когато група от хиляди вярващи от УПЦ, водени от Черкаския и Каневски митрополит Теодосий, се стекли на мястото, те организирали защита на катедралата. Хората в камуфлажни дрехи обаче открили огън с газови пистолети по енориашите.

Нападението е заснето на видео, на което се вижда как нашествениците продължават да стрелят по вярващите, докато се опитват да избягат.

ВИЖ ВИДЕОТО ТУК

Въпреки агресията вярващите успяват да си върнат църквата, но няколко часа по-късно катедралата на УПЦ-МП в Черкаси е превзета отново.

Привърженици на разколническата, близка до киевския режим Православна църква на Украйна (ПЦУ) атакуват катедралния храм на каноничната Украинска православна църква (УПЦ) в Черкаси и след няколко щурма я превземат, съобщи Съюзът на православните журналисти в своя канал в Телеграм.

„Щурмоваците нахлуха на територията на катедралата „Архангел Михаил“. Вярващите бяха атакувани със сълзотворен газ, много от тях вече имат изгаряния на роговиците на очите от отровното вещество, митрополит Теодосий е с мозъчна травма след удар в главата“, се казва в публикацията.

Черкаският и Каневски митрополит Теодосий заявява, че вярващите са направили всичко възможно, за да предотвратят превземането на църквата, и призова енориашите и свещениците да се молят по домовете си.

ВИЖ ВИДЕОТО ТУК

По данни на СПМ нападателите са стреляли по енориашите и са ги пръскали с лютив спрей, откраднали са касата, документи, компютри и икони от катедралния храм. На сутринта нападателите направили втори опит да щурмуват сградата, който бил успешен. Полицията не се намесила в случващото се.

ВИЖ ВИДЕОТО ТУК

През последните години украинските власти организираха най-мащабната в съвременната история на страната вълна от преследвания срещу каноничната Украинска православна църква- Московска патриаршия, която е най-голямата общност от вярващи в страната. С подкрепата на властите разколническата Православна църква на Украйна, създадена през 2014 година от киевската хунта, за да измести хилядолетната канонична църква на Украйна, насилствено завзе стотици храмове, националисти и разколници подеха нападения над духовници и вярващи, претърсват се свещеници, епископи, църкви и манастири. Десетки свещеници от УПЦ-МП бяха убити или изчезнаха безследно. Украинските съдилища издадоха осъдителни присъди срещу някои членове на духовенството по обвинения за връзки с Русия и много от тях са в ареста.

В края на септември в Украйна влезе в сила закон за забрана на дейността на религиозни организации, свързани с Русия, който позволява забраната на каноничната УПЦ-МП, която обединява 80 % от православните украинци. А тази седмица украинското правителство одобри правни процедури за по-нататъшно преследване на каноничната църква. Става въпрос за одобряване на процедура за „провеждане на разследване относно наличието на признаци за принадлежност“ на религиозни организации към Руската православна църква. Сега, ако Държавната служба за етнополитика и свобода на съвестта открие такива знаци, тя ще издава заповед, след чието неизпълнение ще последва съдебен процес за спиране на дейността на религиозната организация.

Източници: Риа Новостиspzh.life, Телеграм

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Осквернение дом Господен продалите душите вършат, дяволът така е силен внущава че го няма. Рогатите слуги с радост убиват белите си братя, избиват бели хора с дарени им оръжия да са продуктивни

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.