Украинската армия удари с ракети центъра на Донецк, има 20 загинали мирни граждани, сред които и деца

Отстъпвайки под напора на въоръжените сили на ДНР и ЛНР, украинската армия сравнява окупираните населени места със земята, твърдят властите в Донецките народна републики

Тази сутрин украински националистически батальони са ударили с ракети центъра на Донецк, съобщиха руски медии. Кметът на града Алексей Кулемзин съобщи, че в столицата на ДНР до сградата на правителството е свалена една от украинските ракети „Точка-У“, снабдена с касетъчна бойна глава – забранен боеприпас от ООН.

От Щаба на териториалната отбрана на ДНР съобщиха за загинали мирни жители. По предварителни данни става въпрос за 28 загинали и 9 ранени“, гласи съобщението. Ръководителят на ДНР Денис Пушилин уточни, че сред загиналите има и деца.

В момента на мястото работят спасители, на ранените се оказва медицинска помощ. Здравното министерство на републиката обаче съобщи, че в болници са откарани 18 ранени. Очевидци съобщават, че в резултат на масирания ракетен обстрел по центъра на Донецк, са загинали водач и пътник в лек автомобил и няколко души пасажери в автобус на градския транспорт.

Според официалния представител на Народната милиция на ДНР Едуард Басурин артилерийските подразделения на украинските части продължават умишлено да нанасят удари по жилищните квартали на населените места в републиката. „Те са хванати в обкръжение близо до града, не могат да се изтеглят, това ги ожесточава и затова обстрелват жилищните квартали на Донецк – от отчаяние.

За изминалото денонощие заобградените в котел украински националисти са изстреляли 177 снаряда и мини по 15 населени места в ДНР.  В резултат на украинската агресия има жертви сред мирното население, четирима са ранени. Повредени са 22 жилищни сгради и пет обекта на гражданската инфраструктура.

По донецкото направление украински диверсанти са извършили атака срещу Авдеевския коксохимически завод, в резултат на което е избухнал пожар. Погасяването на пожара е затруднено заради блокираните подстъпи към завода от страна на подразделенията на паравоенната украинска организация „Десен сектор“ и украински въздушно-десантни части.

На мариуполското направление частите на ДНР, рискувайки живота си, са успели да евакуират общо 86 души, сред които 15 деца.

Говорителят на Народната милиция на ЛНР Иван Филипоненко съобщава, че украинските части продължават терора срещу мирното население в онези части от Донбас, които все още са под техен контрол, като обстрелват обекти на гражданската инфраструктура и гъсто населени жилищни квартали, където няма никакви военни обекти.

За последното денонощие са обстреляни четири населени места в ЛНР. В Новокраснянка е ранено 14-годишно момиче, което е евакуирано в болница с рани от осколки по лицето и в рамото.

Вчера властите в ЛНР съобщиха, че в освободена територия край град Папасная (в района на Северодонецк) е открит масов гроб на разстреляни от украинските националисти мирни местни жители. Прокуратурата на РФ е установила, че над 50-те убити са били ползвани от неонацистите като жив щит, след което са ги застреляли в тил. Много жилищни сгради са разбити – отстъпващата украинска армия сравнява населените места със земята, обявиха още от ЛНР. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.