Трюдо и Зеленски аплодираха украински ветеран от 1-ва галисийска дивизия на Нацистите от Вафен СС

Президентът на Украйна Владимир Зеленски и премиерът на Канада поздравиха бивш член на ужасяващата 1-ва галисийска дивизия на СС (14-та гренадирска дивизия на Вафен СС, която се сражава за нацистите през Втората световна война), докато присъстваха на заседание на парламента в Отава. За това свидетелстват снимки и видеа, публикувани от Асошиейтед прес (АП).

На една от снимките, направена в Камарата на общините в Отава в петък, се вижда Зеленски, който стиска юмрук и се смее, а до него Джъстин Трюдо бурно ръкопляска.

В надписа на АП се обяснява, че: „двамата лидери аплодират Ярослав Хунка, който е поканен в парламента на Канада, като ветеран от ВСВ. Същият се е бил в Първа украинска дивизия през Втората световна война, след което емигрира в Канада“.

„Първа украинска дивизия“ всъщност е 14-та гренадирска дивизия на Вафен СС, известна още като 1-ва галисийска дивизия.

Видеоклипове от парламента също показаха депутати, които аплодират 98-годишния ветеран, който е воювал срещу Съветската армия като част от 14-та гренадирска дивизия на Вафен СС.

1-ва галисийска дивизия е създадена от нацистите през 1943 г., когато Съветският съюз печели надмощие на Източния фронт. Тя се състои от около 80 000 доброволци, предимно украинци от района на Галиция, обхващащ териториите на днешна югозападна Полша и Западна Украйна.

Военното нацистко подразделение участва в операции в Полша и Съветска Украйна и е обвинено за кланетата на полското, еврейското и руското цивилно население. Дивизията е победена от Червената армия през юли 1944 г. и скоро е преименувана на Украинска национална армия, преди да се предаде на западните съюзници след падането на Берлин през май 1945 г. След войната част от членовете на 1-ва галисийска дивизия бягат в Канада, където има голяма украинска диаспора.

По време на речта си пред канадския парламент Зеленски заяви, че Канада винаги е била на „светлата страна на историята“ по време на предишни войни и благодари на правителството на Трюдо за подкрепата, която е предоставило на Украйна на фона на конфликта с Русия.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.