Тръмп разкритикува Зеленски: Украйна вече е мъртва, а ние даваме милиарди на човек, който отказва да преговаря за мир

Републиканският кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Украйна вече е „мъртва”, съобщава Associated Press. Според политика Украйна сега е в изключително плачевно положение. Страната е буквално унищожена, а нейните жители са „мъртви“. Случи се най-лошият сценарий от всички възможни. Доналд Тръмп обвини украинския президент Володимир Зеленски, че отказва да сключи споразумение с Москва за прекратяване на войната на Русия в Украйна, съобщиха агенциите. „Продължаваме да даваме милиарди долари на човек, който отказва да преговаря за мир“, каза Тръмп на предизборен митинг в Северна Каролина, цитиран от ДПА и Франс прес. „След толкова много загинали всяко мирно споразумение, дори най-лошото би било по-добро от това (положение), което имаме сега“.

„Говорим за страна, която е заличена, невъзможно е да бъде възстановена“, продължи Тръмп, визирайки обстановката в Украйна. „Ще са нужни стотици години, за да бъде възстановена. Дори и целият свят да се обедини, пак няма да се намерят достатъчно пари, за да бъде възстановена.“

Тръмп разкритикува и президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис за продължаващата им подкрепа за Киев и даде знак, че ще спре помощта на САЩ за Украйна, ако спечели президентските избори на 5 ноември. „Те няма да успокоят бесовете си, докато не изпратят американски деца там“, заяви Тръмп. „Няма да пращаме наши войници оттатък океана“.

Кандидатът на републиканците започна атаката си срещу Украйна с препратка към наскоро споделени от Зеленски критики към Тръмп и кандидата му за вицепрезидент Джей Ди Ванс, посочва Асошиейтед прес.

Украинският лидер, който е в САЩ за участие в годишната сесия на Общото събрание на ООН, каза пред „Ню Йоркър“, че Ванс е „твърде радикален“ в предложението си Украйна да отстъпи на Москва териториите, които в момента са под руски контрол и че Тръмп „всъщност не знае как да спре войната дори и да си мисли, че знае“.

„Важно беше да обсъдим този въпрос, защото този човек (Зеленски-б.р.) в момента е в страната ни и отправя неприятни критики по мой адрес докато проси още пари от Белия дом- т.е. от вашите данъци“, каза Тръмп пред многохилядния митинг.

Очаква се днес Байдън да приеме Зеленски в Белия дом. Украинският лидер възнамерява да му представи своя „план за победа“ срещу Русия. Предвидени са и негови срещи с членове на американския Конгрес. Зеленски изяви желание в рамките на посещението си в САЩ да се срещне и с Тръмп. Но по данни на изданието „Политико“ подобен разговор на този етап е малко вероятно да има.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.