Тръмп бе прострелян на митинг в Пенсилвания. Стрелецът е убит от агенти на Сикрет сървис (С ВИДЕО)

Доналд Тръмп бе прострелян по време на митинг в Бътлър, Пенсилвания. Куршумът е разкъсал ухото му, минавайки на сантиметър от черепа, предаде агенция Ройтерс. Тръмп показваше таблица с броя на преминаващите границата мигранти, когато изсвистяха куршумите. Видя се как той протяга дясната си ръка към врата си, а по лицето му има кръв. Тръмп падна на земята, докато агенти от охраната му нахлуха на трибуната и го изведоха, а от тълпата се разнесоха писъци. След това кортежът му напусна събитието.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Доналд Тръмп е в безопасност, обяви Сикрет сървис след инцидента и допълни, че са предприети мерки за защитата му. Стрелецът се е намирал на покрива на сграда на 180 метра от митинга и е бил убит от агенти на Сикрет сървис. Федералното бюро за разследване (ФБР) ръководи разследването на стрелбата. Един от присъствалите на митинга е бил убит от стрелеца, а други двама са ранени. Стрелбата се разследва като опит за убийство на бивш президент. По-късно Ройтерс съобщи, че ФБР е идентифицирало стрелеца. Това е 20-годишният Томас Матю Крукс. Той е родом от Бетел Парк, Пенсилвания.

По-късно бе съобщено, че Доналд Тръмп е добре и е напуснал болницата, в която е бил прегледан след стрелбата. Той смята да участва в Националната конвенция на Републиканската партия на 15 юли в Милоуки, щата Уисконсин, където се очаква да бъде номиниран за кандидат на партията за 47-и президент на САЩ. Самият Тръмп благодари на Сикрет сървис и на всички органи на реда за бързата им реакция при стрелбата, предаде Ройтерс. Той изказа съболезнования на семейството на човека от публиката, който беше убит при стрелбата, както и на семейството на друг човек, който бе тежко ранен. „Невероятно е, че такова покушение може да се случи в нашата страна“, посочи Тръмп и описа случилото се.

ФБР идентифицира заподозрения за опита за убийство на Тръмп. Свидетел го е посочил на полицията минути преди стрелбата

ФБР успя да идентифицира заподозрения за покушението срещу Тръмп. Това е 20-годишният Томас Матю Крукс, съобщи Ройтерс. Самоличността на стрелеца беше разкрита от ФБР след потвърждение на ДНК. Силите на Сикрет сървис застреляха нападателя, който е стрелял от покрива на една от околните сгради. При инцидента има убит човек от публиката и така жертвите са две. Има и други двама души, които са пострадали, с опасност за живота. Крукс, родом от малкото градче Бетел Парк, Пенсилвания, е стрелял с оптически мерник. Свидетел разказа пред екип на BBC, че е видял стрелеца минути преди стрелбата и е уведомил полицията, но смята, че полицаите не са успели да го видят поради наклона на покрива. Затова и не са предприели мерки, пише „Фигаро“.

Сн: Томас Матю Крукс е стрелецът по Доналд Тръмп

„ФБР идентифицира 20-годишния Томас Матю Крукс от Бетел Парк, Пенсилвания, като лицето, замесено в опита за убийство на бившия президент Доналд Тръмп на 13 юли в Бътлър, Пенсилвания“, се казва в прессъобщение на ФБР.

Според полицията полуавтоматична пушка AR-15 с оптически мерник е открита до стрелеца, описан като „бял ​​мъж“. ФБР, което ръководи разследването, вече търси оръжието в базите данни за продажбата на този вид оръжие, което е много разпространено в Съединените щати.

Видеоклипове показват безжизненото тяло на стрелеца на покрива на сграда до селскостопанския панаир в Бътлър, малкото градче, където се проведе митингът: мъжът беше застрелян почти веднага след стрелбата, пише „Фигаро“.

Свидетел, интервюиран от екип на BBC, разказва, че е бил извън периметъра на митинга и е видял мъж, въоръжен с пушка, да пълзи по покрива минути след началото на речта на Тръмп. Той посочил стрелеца на полицията и силно се зачудил защо десет минути по-късно Тръмп продължава речта си. „Посочихме го на полицията, казахме им „хей, има човек на покрива с пушка“… а полицаят просто ми каза: „Добре“. Свидетелят смята, че полицаите не са успели да видят стрелеца поради наклона на покрива. Той каза, че по-късно е видял полицаите да застрелват стрелеца: „Те изпълзяха на покрива, насочиха оръжията си към него и се увериха, че е мъртъв. Беше мъртъв и всичко свърши“.

По информация на „Ню Йорк поуст“ Томас Матю Крукс е стрелял от около 180 метра разстояние. Бил е облечен с бежова фланелка и къси панталони – това показват снимките, разпространени от ФБР, съобщи БНТ.

Федералното управление на гражданската авиация на САЩ съобщи, че въздушното пространство над град Бетел Парк е затворено незабавно.

Очевидец: 100% видях мъжът с пушката на покрива и информирах полицаите, но те не реагираха

Малко след изстрелите по Доналд Тръмп на предизборния митинг в Бътлър, Пенсилвания, очевидец изрича важен въпрос в микрофона репортерски екип на Би Би Си. „Въпросът ми е: тук има само няколко сгради. Защо Сикрет сървис не е във всички тези сгради?“.

Очевидецът разказва пред Би Би Си, че той и група негови приятели са видели мъж с пушка, идентифициран впоследствие като Томас Матю Крукс, да се качва на покрива на сграда в близост до трибуната: „Видях пушката, 100 процента“, казва Грег Смит. Групата се опитала да привлече вниманието на полицейските служители към мъжа. Но те просто „се разхождали наоколо“ и той се чуди защо Тръмп все още говори: „Защо не го свалиха от сцената?“

В този момент дошли изстрелите.

Голяма част от това, което излиза наяве в събота вечер, изглежда потвърждава разказа на очевидеца Грег Смит. Но вероятно ще минат дни или седмици, преди събитията от 13 юли да бъдат изяснени в детайли. В центъра на вниманието ще бъде въпросът как стрелецът се е приближил толкова близо до мястото и е заел огнева позиция – и дали силите за сигурност са допуснали грешка, коментира „Шпигел“.

Изявите на Тръмп по време на предизборната кампания често се провеждат на открито, в просторни паркове, на панаири или на голф игрища, какъвто беше случаят във вторник вечерта, когато той говори в един от собствените си курорти в Дорал, Флорида. Това се отнася и за „Farm Show Grounds“ в град Бътлър в Пенсилвания, където той се появи в събота: ансамбъл от открити ливади близо до летището на града, с дървета, езеро и няколко сгради между тях.

Как нападателят е заел позиция за стрелба?

Хиляди, понякога десетки хиляди, идват на тези събития, обикновено със собствените си автомобили. Трафикът се пренасочва в широка зона, отделни пътища се затварят – по външния периметър от местната полиция, а по-близо до самото място на събитието – от други сили за сигурност и от Сикрет сървис.

Преди малко повече от две седмици, ден след телевизионния дуел с президента Джо Байдън, Тръмп държи реч в подобен парк в Чесапийк, Вирджиния. Там охранителите блокират целия достъп още преди трибуната, много повече от час преди Тръмп да излезе на сцената. Стотици хора, които са в края на опашката, са върнати обратно. Атмосферата е напрегната. Млада двойка, която се опитва да прибере роднина, на когото му е станало лошо, близо до трибуната, е изхвърлена от двама шерифи, отначало учтиво, но после доста грубо.

В Бътлър извършителят очевидно е успял да се добере до издигната позиция за стрелба на покрива на сграда срещу трибуната, от която говореше Тръмп. Защо Сикрет сървис не са имали предвид това?

Както всички бивши президенти, Доналд Тръмп е денонощно охраняван от Сикрет сървис. Според доклад на американската телевизия Си Би Ес екипът му за сигурност е по-голям от този на други бивши президенти, отчасти защото той отново е кандидат за президент. Президентът Джордж Буш и баща му Джордж Буш-младши до голяма степен са се оттеглили след края на мандата си, цитира Си Би Ес бившия служител на Сикрет сървис Тим Милър. „Не такъв е случаят с бившия президент Тръмп“. Службата е била до него навсякъде, където е пътувал, казва той.

Детектори за метал, инспекции, снайперисти

На входовете на предизборните митинги на Тръмп са поставени металотърсачи. Телевизионни репортери съобщиха в събота вечерта, че оборудването им всеки път се проверява внимателно, включително редиците седалки на трибуните и околните сгради. Там редовно са разположени снайперисти.

Фактът, че въпреки тези мерки извършителят е останал неоткрит в събота и е бил застрелян, вероятно ще засили дебата за процедурите за набиране и обучение на служители на Сикрет сървис, който беше започнат преди няколко седмици. В края на май Джеймс Комър, председател на Комисията за надзор и отчетност към Конгреса, започна разследване на Сикрет сървис и предупреди за „потенциални рискове за националната сигурност“, които „могат да възникнат от уязвимости в агенцията“. Повод за това стана инцидент, при който се твърди, че един от бодигардовете на вицепрезидента Камала Харис е нападнал един от началниците си.

В събота вечерта Комър започна разследване на нападението от 13 юли и призова директора на Сикрет сървис Кимбърли Чийтли на изслушване в Конгреса на 22 юли.

Стрелбата срещу Тръмп е кошмарът на Сикрет сървис, пише в. Уолстрийт Джърнъл“.  Опитът за убийство на Доналд Тръмп по време на митинга в Пенсилвания бележи най-голямата криза за сигурността на Сикрет сървис от десетилетия насам (след стрелбата срещу Роналд Рейгън през 1981 г. американският президент е сериозно ранен), предизвиквайки поток от въпроси за това как е възможно да се случи шокиращата стрелба.

Агенцията вероятно ще бъде изправена пред няколко разследвания след събитията в Бътлър, в резултат на които Тръмп остана с окървавена буза и рана на горната част на дясното ухо. Един зрител беше убит, а двама бяха тежко ранени.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. Този запис силно разколебава останките от вярата ми, в честността на американските избори. Остави, че публиката няма адекватна реакция, но има едно типче, точно зад трибуната, което явно преиграва. Не знам дали случайно е поставен там или нарочно, но начинът, по който се оглежда е напълно неестествен. Трябваше малко да ги потренират или поне да вкарат някой адекватен статист, който да знае, каква е реакцията на тълпата, когато стрелят по нея.
    Това е усещането, когато гледам клипчето. Не твърдя, че историята е нагласена, но белите конци се виждат от километър.

    • „Дълбоката държава“ на чифутските сатанисти е в паника, и иска на всяка цена да премахне бай Дончо. Тръмп много им пречи – на престъпниците от Еврейската мафия. До сега има над 30 опита за убийството му.

      Секретните служби със сигурност са замесени, както и местната полиция.

      Но хазарските свине са си направили сметката без кръчмаря. Бог пази Тръмп от еврейските сатанисти.

    • Не само това,поведението на охраната също е неадекватно.Тръмп също се държи неестествено за човек изпитващ болка.Чисто бялата ризка също е съмнителна.А гвоздеят на представлението беше дясната ръка с която уж си хвана за простреляното ухо о чудо! се оказа чиста и неокървавена.Холивуд пикчърс за американската публика.

  2. Дали е истина или инсценировка , не знам, но политиката ме отвращава! Вместо да се заемат да помогнат на населението си и изградят един по-добър за хората свят, на който да се радват всички, се занимават с интриги, убийства, омраза, следене, разруха, къде е съзиданието, което нормалните хора очакват от тях? Вместо да строят и създават за радост на всички, те унищожават , включително и труда на хората+усилията, който полагат!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.