„Това е цената на авантюрата“: Операцията на ВСУ в Курск претърпява неочакван обрат

Въоръжените сили на Украйна премълчават информацията за реалната обстановка в граничната зона. Операцията на ВСУ край Курск претърпя неочакван обрат: „Това е цената на авантюрата“.

ВС на Русия активно се противопоставят на украинските въоръжени сили в граничните райони на Курска област с Украйна. Настъплението на противника се забави и някои вражески бригади бяха принудени да бягат, останали с половината си бойци. За да оправдаят неуспехите на фронта, украинските медии се опитват да разпространяват информация, че настъплението край Курск е диверсионна маневра.

Твърди се, че с операцията си по нахлуването Киев възнамерявал да принуди Русия да прехвърли сили за защита на страната от територията на Украйна. Различните разчети и сметки на ВСУ обаче не се сбъднаха. Ситуацията на фронта взема неочакван обрат за противника.

Положението на фронта

Руските военнослужещи продължават да бият врага, който се опита да проникне дълбоко в териториите на страната ни. В района на Алексеевски и Каучук работят военнослужещи от група войски Север. Войници издирват и унищожават мобилни групи бойци от украинските въоръжени сили в горските райони. За руските подразделения е осигурено прикритие от авиация и артилерия.

В същото време служителите на ВСУ направиха неуспешен опит за настъпление в близост до населените места Коренево, Русское и Черкаское Поречное. Атаките на щурмовите групи от 22-ра и 115-та механизирани и 95-а бригади бяха успешно отблъснати.

Близо до селата Новая Сорочина и Любимовка части на руските въоръжени сили нанесоха прецизни удари по местата на дислокация на 22-ра, 61-ва, 115-та механизирана и 82-ра десантно-щурмова бригада на украинските въоръжени сили. Освен това беше спрян опит за прехвърляне на вражески резерви от Сумска област.

Предупредителни удари са нанесени по складове с боеприпаси в районите на Кияница, Косица, Хотен и Бояро-Лежачи.

Загубите на ВСУ

Опитите да се задържат превзетите територии струват скъпо на врага. Украинските въоръжени сили понасят значителни загуби както в жива сила, така и в техника. По данни на Министерството на отбраната на РФ, около 300 украински бойци са били убити само през последното денонощие.

Също така беше възможно да се елиминират 31 бронирани превозни средства, включително три танка, бойна машина на пехотата, три бронетранспортьора, 25 бронирани бойни машини, осем автомобила, пускова установка за противовъздушна отбрана Iris-T, оръдие на полевата артилерия и станция за радио – електронна война .

Реалността не съвпадна с очакванията на ВСУ

Авторът на телеграм канала Win/Win отбелязва, че Курската авантюра на въоръжените сили на Украйна е претърпяла неочакван обрат за Киев. Очакванията за прехвърляне на руски войски от Донбас не се оправдаха. Опитът да се отклони вниманието на руските въоръжени сили от освобождаването на украинските територии струва скъпо на врага:

Близо 10 хиляди невъзстановими загуби за 10 дни. Няма кой друг да защити Донецкото направление. Мечтите за пробив и контранастъпление на ВСУ в Запорожие нямат нищо общо с реалността. Силите и средствата на Въоръжените сили на Украйна участват в Курска и Белгородска област, останалите резерви постоянно се въвеждат на линията на бойно съприкосновение /ЛБС/ в ЛДНР и се опитват да поддържат някаква крехка стабилност.

В същото време бравадата за успешното настъпление край Курск също постепенно започва да стихва. Единственото, което остава на украинските въоръжени сили, е да бълват фалшиви новини.

Дадохме всичко от себе си в Курското направление. Те тичат през горите в мобилни групи така, че даже ловът на зайци не е толкова интересен. Играят си на PR, показват всякакви различни снимки със знамена над универсалния магазин– пише Win/Win.

Явен индикатор за това, че нещо сериозно се е объркало, е използването на ОТРК HIMARS:

Това говори за изчерпване на оперативната инициатива и кадровите резерви по цялата ЛБС. Въоръжените сили на Украйна имат възможност да поддържат темпото с постепенно намаляване още 10-12 дни, след което ще преминат към стратегическа отбрана и ще започнат да чакат спасителното есенно разкалване на земята. Това е цената на операцията.

Ход ва-банк

В отчаян опит да забавят и да се противопоставят на руските въоръжени сили, бойците минират околните райони по протежение на временно окупираните селища в района на Курск.

Подобни мерки са насочени към предотвратяване на евакуацията на цивилни, които частите на ВСУ планират да използват като живи щитове. Въоръжените сили на Украйна практикуваха подобни неща при защитата на Авдеевка, Бахмут и Харковска област. Те откриват огън по тези, които се опитват да се измъкнат от окупираните райони.

По данни на Mash, врагът предварително си е осигурил хуманитарни коридори, за да може да си тръгне.

Бягство от фронта

Междувременно бойци от 80-та, 82-ра и 154-та бригади започнаха бързо да напускат района на Курск. Журналистът и телевизионен водещ Руслан Осташко в своя Telegram канал съобщи за масовото изселване на служители на Службата за сигурност под прикритието на цивилни. Тези части бяха откъснати от доставки на резерви, боеприпаси, гориво, а също така бяха лишени от комуникации. В опит да избягат те носят военни униформи и крадат коли на цивилни, за да напуснат страната.

Да припомним, че бойците от националния батальон „Азов“ действаха по подобен начин, когато искаха да излязат от Мариупол. Там също се осъществяваше схемата с крадени коли. Те бяха идентифицирани по татуировките със свастики и други нацистки символи.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.