Страховете на Байдън: загуба на съюзниците, разпад на НАТО, промяна на статуквото, възстановяване на СССР и Варшавския договор

Президентът Джо Байдън даде интервю за TIME в Белия дом на 28 май.

В хода на интервюто Байдън говори подробно за външнополитическата си програма, включително за възгледите си за Китай, Тайван, Украйна и Израел, както и за притесненията относно възрастта си, тъй като се бори за преизбиране.

По-долу е представена леко редактирана стенограма на интервюто, проведено от ръководителя на вашингтонското бюро на TIME Масимо Калабрези и главния редактор Сам Джейкъбс.

Калабрези: Благодарим Ви, че направихте това, г-н Президент. Оценяваме времето Ви. Натоварен момент. Следващата седмица ще пътувате до Нормандия за 80-годишнината от Деня D, за да отбележите повратната точка в лидерството на Америка в свободния свят. Но годишнината идва в момент, в който САЩ под Ваше ръководство не са в състояние да възпират кризи. Първо в Афганистан, след това в Украйна, Израел и нарастващото напрежение в Далечния изток. Способна ли е Америка все още да играе ролята на световна сила, която играеше през Втората световна война и по време на Студената война?

Байдън: Да, ние планираме още повече. Ние сме, ние сме световната сила. И това, което наследих, като последица от грешката, която направихме в Афганистан, е – не беше загуба в Афганистан, извинете ме за студа. Но мисля, че, вижте, вярвам, че имам коренно различно виждане от това на г-н Тръмп по редица въпроси. Първо: Наистина вярвам, че имаме съюзи по света, основани на ценности, както и на практиката. А той, Тръмп, искаше просто да ги изостави. Той казва, че е практичен…

Е, той не е свършил много неща. И така се озовахме в ситуация, в която, когато влязох, когато положих клетва, бяхме в положение, в което нямахме – например, има цитат от Макрон по това време, който казва, че през 2019 г., че Тръмп иска да ликвидира НАТО. Той смята, че НАТО е безполезна. И трябва да преосмислим цялата си връзка със Съединените щати, те вече не са водещи в света.

Имам точно този цитат тук. И те вече не водят света и трансатлантическият съюз трябва да бъде преразгледан. И интересната част от това е, че сега имате негов бивш съветник Джон Болтън, който казва, че е сигурен, че първото нещо, което Тръмп ще направи, ако бъде преизбран, е да излезе напълно от НАТО.

И така, винаги съм вярвал, че има два елемента на американската сигурност, а най-големият елемент и, и нашият нормативен пример, са нашите съюзи, нашите съюзи. В сравнение с останалата част от света, ние сме създали най-силния съюз в историята на света, номер едно. Второ, намираме се в ситуация, в която сме в състояние да се движим по начин, който признава колко много се е променил светът, и все още сме водещи в света. И това е нашата сигурност. Например идеята, че ако, когато Путин реши да навлезе в Русия – имам предвид, че той ще навлезе от Русия в Украйна – причината, поради която разреших на разузнаването, за да можем да публикуваме информацията, която знаехме, че той ще нападне, беше да покажем на света, че все още сме начело. Ние все още знаем какво се случва.

Това, между другото, е, ако не сте го прочели, трябва да го направите. [Изважда копие от речта на Путин, произнесена на 21 февруари 2022 г.] Това е обръщението към руския народ по проблема с Донбас на 21 февруари, когато Москва навлиза. И в него е изложено защо според мен Тръмп – това, което той така и не разбра – а именно, че Русия, той не просто влизаше в Москва, имам предвид от Русия в Украйна, с цел да не им позволи да имат оръжия и т.н. Той смята, че това е съществена част от Русия, от самото начало.

Той току-що е изложил, направо. Той каза, каза: „Искам да подчертая отново, че Украйна не е наша съседна държава. Тя е неотменима част от нашата собствена история, култура и духовно пространство… От незапомнени времена хората, живеещи в югозападната част на това, което исторически е било Русия, руската земя, се наричат руснаци и православни християни“. И той продължава. Той произнася цяла тази реч за това защо това е част от възстановяването на Съветския съюз.

Така че, разбирайки целите на Путин, светът, Западът, Съединените щати, и вие се оказвате изправени пред трудна ситуация в Украйна. Войната е в застой. Всеки ден средно 42 украински цивилни граждани са убити или ранени. Дали предложението на Русия за прекратяване на войната в Украйна е най-доброто, на което Украйна може да се надява в този момент?

Байдън: Не, не е. И между другото, не знам защо прескачате всичко, което се случи междувременно. Руската армия беше унищожена. Не пишете за това. Тя е страшно унищожена. Номер едно.

Второ, НАТО е значително по-силна, отколкото беше, когато встъпих в длъжност. Аз го сглобих. Не само възстанових факта, че това е най-силният съюз в историята на света, но и успях да го разширя. Докато бях на една от срещите на Г-7 в Европа. когато се върнах, се обадих на президента на Финландия, защото когато по-рано през годината се срещнах с Путин, той каза, че иска да види финландска финландизация на НАТО. Казах му, че ще получи не финландизация, а натоизация на Финландия. И всички си помислиха, включително и вие, че съм луд.

И познайте какво? Аз го направих. Направих го. И сега ние сме най-силната нация. Имаме най-силния съюз в цяла Америка, в цялата история. В същото време това, което продължаваме да пропускаме, е какво би било последствието от успеха на Русия в Украйна. Ето защо поднесох този въпрос. Вероятно не сте го прочели. Повечето хора не са го чели. Той казва, че това е част от възстановяването на Съветския съюз. Ето за какво става дума. Не става дума само за участие в – Той искаше, искаше да се върне към, към дните, когато имаше НАТО и имаше онази друга организация, към която Полша, всички принадлежаха. Така че за това ставаше дума. И междувременно това, което се случи, беше, че успяхме да – и между другото, похарчихме много пари в Украйна, но Европа е похарчила повече пари, отколкото Съединените щати, заедно. Европа е похарчила повече пари, за да се справи с Русия.

И така, каква е крайната цел в Украйна и как изглежда мирът там?

Байдън: Мирът изглежда така, че Русия никога, никога, никога, никога да не окупира Украйна. Ето как изглежда мирът. И това не означава НАТО, те са част от НАТО, а означава, че имаме отношения с тях, както с други държави, където доставяме оръжия, за да могат да се защитават в бъдеще. Но това не е, ако забелязвате, аз бях този, който когато – и вие го съобщихте в TIME – казвах, че не съм готов да подкрепям НАТОизацията на Украйна.

Не бива, не е – аз прекарах един месец в Украйна, когато бях сенатор и вицепрезидент. Там имаше значителна корупция. Имаше обстоятелства, които бяха наистина трудни. И така, въпросът обаче е, че ако някога оставим Украйна да се разпадне, запомнете ми думите: ще видите как Полша си отива и ще видите как всички тези народи по същинската граница на Русия, от Балканите и Беларус, всички те, сами ще се погрижат за себе си.

Искам да премина към Израел. Но по последния въпрос, има ли опасност НАТО да се окаже на хлъзгав път към война с Украйна – с Русия, при сегашното положение на нещата?

Байдън: Не, ние сме на хлъзгав път към война, ако не направим нещо за Украйна. Това просто няма да… така или иначе…

И така, в Израел, очевидно, е трудно време. Какви стъпки сте готови да предприемете срещу Израел сега, след като Нетаняху изглежда е преминал червената Ви линия в Рафах, г-н Президент?

Байдън: Няма да говоря по този въпрос сега, защото ще го съобщите преди да го направя, преди – в момента съм в процес на разговори с израелците. Така че няма да…

Какво означава това?

Байдън: Ако ви кажа, вие ще го напишете. Не е време да го пишете.

Какъв е характерът на разговорите ви с израелците в момента? Разговаряли ли сте с Биби?

Байдън: Не съм разговарял с Биби от- Не съм разговарял с Биби от нападението в неделя насам. В неделя ли беше?

Бен ЛаБолт: Да. В неделя.

Байдън: Не съм говорил. Екипът ми е говорил.

Но дали той е пресякъл вашата червена линия?

Байдън: Няма да отговарям на това, защото съм на път да направя… така или иначе.

В по-общ план, от разузнавателните данни в доказателствата, които сте видели, в момента или през последните месеци, израелските сили извършили ли са военни престъпления в Газа?

Байдън: Отговорът е, че това не е сигурно и е разследвано от самите израелци. Международният наказателен съд е нещо, което ние не познаваме, не признаваме. Но едно нещо е сигурно, хората в Газа, палестинците, са страдали много, поради липса на храна, вода, лекарства и др. И много невинни хора са били убити. Но това е – и много от това е свързано не само с израелците, но и с това, което Хамас прави в Израел, докато говорим. Хамас сплашва това население. Отидох там веднага след нападението срещу израелците. Това, което направиха, надмина всичко, което някога съм виждал. А аз съм виждал много. Връзваха майки и дъщери с въже, заливаха ги с керосин и ги изгаряха до смърт. Подобни неща, опит за сплашване. И това е подло.

Относно действията на Хамас, живи ли са все още осемте американски заложници в Газа?

Байдън: Вярваме, че има такива, които са все още живи. Срещнах се с всички семейства. Но не разполагаме с окончателни доказателства за това кой точно е жив и кой не е жив. И между другото, аз призовавам за – трябва да прекратим огъня, точка. И да вземем тези заложници. Това е основната причина, поради която настояваме. И израелците отчаяно искат прекратяване на огъня, за да приберат заложниците. И това е начин да започнем да прекъсваме инерцията. И затова настояваме усилено за – и ние сме – шефът на разузнаването ни ли е там? Къде е той сега?

Кирби: Той се върна, сър. През уикенда той беше в Европа, в Брюксел.

И чия е вината, че сделката, прекратяването на огъня за заложниците, не беше осъществена? Хамас или Израел, или и двете?

Байдън: Хамас. Хамас може да прекрати това утре. Хамас може да каже … (не се разбира) и да приключи. Последното предложение, което Израел направи, беше много щедро от гледна точка на това кого са готови да освободят, какво ще дадат в замяна и т.н. Биби е подложен на огромен натиск заради заложниците, заради заложниците и затова е готов на всичко, за да си върне заложниците.

Споменахте глада в Газа. Някои твърдят, че Израел умишлено използва гладуването на цивилни граждани като метод за водене на война. Смятате ли, че това е така?

Байдън: Не, не мисля така. Смятам, че те са участвали в дейности, които са неуместни. Това е… Когато отидох там веднага след бруталната атака на Хамас, тогава казах, и това стана публично достояние, казах: не правете същата грешка, която направихме, преследвайки Бин Ладен. Не се опитвайте – идеята за окупация на Афганистан, идеята, че имате ядрени арсенали в Иран, които се, искам да кажа, в Ирак, които се генерират, просто не е вярна. И това доведе до безкрайни войни. Те не бяха верни. Не правете грешките, които направихме ние. И те правят тази грешка, според мен. Извинете за гласа ми, извинявам се.

Няма нищо. Някои в Израел предполагат, че Нетаняху удължава войната заради собственото си политическо самосъхранение. Вярвате ли в това?

Байдън: Няма да коментирам това. Хората имат всички основания да направят това заключение. И аз бих цитирал това като – преди началото на войната – удара, който той получаваше от израелските военни за това, че искаше да промени конституцията – да промени съда. И така, това е вътрешен дебат, който изглежда няма никакви последици. И дали той ще промени позицията си или не, е трудно да се каже, но това не е било полезно.

Тръмп заяви, че Нетаняху с право е критикуван за 7 октомври. Смятате ли, че той носи някаква отговорност за това, че 7 октомври се случи?

Байдън: Не знам как един човек може да носи тази отговорност. Той беше лидерът на страната, така че следователно това се случи. Но той не беше единственият… Ето защо трябва да има… Моето основно несъгласие с Нетаняху е, какво ще се случи след, какво ще се случи, след като Газа приключи? Към какво ще се върне? Връщат ли се израелските сили? Разговарях с египтяните и със саудитците. Говорих с йорданците, говорих с емирствата. Отговорът е, че ако случаят е такъв, това не може да се получи.

Трябва да има решение с две държави, преход към решение с две държави. И това е най-голямото ми несъгласие с Биби Нетаняху.

Имате ли съгласието на всички останали страни по този пакет от няколко части, който би осигурил това в Израел, в региона, освен на Биби? Единственото нещо, което пречи на този процес, Биби ли е?

Байдън: Трябва да бъда внимателен, защото ще отпечатате това преди излизането ми от статията, а аз съм в процес на договаряне на много от тези неща. Отговорът е, че според мен има ясен път за преход, при който арабските държави ще осигурят сигурност и възстановяване в Газа в замяна на по-дългосрочен ангажимент за преход към решение с две държави. И това се простира чак до Саудитска Арабия, с която продължавам да разговарям – с моя екип – до йорданците, които се опитват да работят за внасяне на стоки и определени стоки сега, храна, лекарства и т.н. И египтяните, с които често разговарям за това какво се случва по отношение на достъпа на повече суровини до Газа, за да се предотврати продължаването на тази катастрофа.

Г-н Президент, в началото споменахте съюзи, основани на ценности, и споменахте саудитците. Смятате ли, че споделяме едни и същи ценности?

Байдън: Не забравяйте, че казах какво е другото: има съюзи, основани на ценности, и такива, основани на практиката. И това в преобладаващата си част е в наш интерес. Например, може би си спомняте резолюцията, която представих на Г-20 и за която никой не смяташе, че ще стигне доникъде, а тя беше приета, като предвиждаше железопътна линия и петролопровод – петрол, извинете ме, изразих се неправилно. Железопътни линии и транспорт по целия път от Рияд до Саудитска Арабия, Йордания, Израел, през цяла Европа и по-нататък. И причината за това е, че икономиката може да се използва и за сближаване на хората. Факт е, че светът се променя. Намираме се в значителен преломен момент.

Саудитците са наясно, че след 10 години петролът няма да бъде техният билет за бъдещето. Те го знаят. Те знаят какво се случва. Същото важи и за останалите държави. Така че, ако имате предвид взаимни икономически интереси, вероятността от конфликт е по-малка. Така че това е – и между другото, тази резолюция беше приета.

Предстои ни да разгледаме голяма част от света. На други места в региона, в Иран, но също и в Далечния изток, има обезпокоителни събития в областта на националната сигурност, дългогодишни проблеми, които изглежда се задълбочават: Иран разширява запасите си от обогатен, високообогатен уран. Според съобщенията Северна Корея е възобновила ядрената си програма и тества ракети, способни да достигнат континенталната част на САЩ, някои от тях дори до Ню Йорк. Ефективна ли е сега американската политика да съжителства с ядрен или почти ядрен Иран и Северна Корея?

Байдън: Не, не е. И между другото, това се случва от известно време. Можеше да седнете тук преди пет години и да кажете същото по отношение на Северна Корея. Така че…

Но ситуацията става все по-опасна, не мислите ли, г-н Президент?

Байдън: Не, не мисля. Мисля, че е също толкова опасна, колкото и преди. Не мисля, че е по-опасна, както и че Северна Корея има нещо друго, с което трябва да се справи. Направих нещо, което вие бихте били твърде скептични, за да си помислите, че бих могъл да направя. Съставих индо-тихоокеанска стратегия, която е изключително широка.

Мислили ли сте някога, ако ви кажа, че Япония ще отделя 3 % от своя БВП за отбрана и ще сключи споразумение в Кемп Дейвид с Южна Корея като непреодолима заплаха, която съществува както за Северна Корея, така и за Европа? Знаете ли, успях да събера 50 държави, за да помогнат в Украйна, водени от нас, но и ангажирани с, с ръководството на Япония.

Така че има – вижте, докато има ядрени оръжия, това винаги ще бъде проблем. Въпросът е как да го спрем? Ето защо смятах, че Тръмп сгреши, като не пожела да работи в началото преди пет години и преди три години, когато напусна поста си – с опити за контрол, за изработване на споразумение за контрол на достъпа на Северна Корея до ядрени оръжия и/или ядрени оръжия, които са на разположение на всяка друга област. И затова успях да събера четири или пет големи инициативи в Европа. Създадох четворка, която никога преди не е съществувала. Съставих – имам предвид лично съставих – работих по него, съставих AUKUS с Великобритания и Австралия. Съставих споразумение между Япония и Филипините, което се отнася до това да се уверим, че познаваме международните правила за движение по отношение на въздуха и водата и териториалната цялост.

И така, въпросът е, че сме инвестирали милиарди долари. В Тихия океан сме много по-силни, отколкото някога сме били. Между другото, Китай е много загрижен за това. Те ме попитаха – аз съм прекарал повече време със Си Дзинпин, отколкото с който и да е друг лидер в света, повече от 90 часа насаме с него, откакто бях вицепрезидент. И ние имаме много откровени отношения.

Знаете ли, аз нямам никакви (не се разбира). Той искаше да знае защо правя всички тези неща. Аз казах простата причина, поради която правя тези неща: за да се уверя, че вие не, че не сте в състояние да промените статуквото по никакъв начин.

Така стигнахми точно до този момент. Почти всички са съгласни, че управлението на възхода на Китай е най-важният въпрос на външната политика и националната сигурност за Америка и американците през следващия век. Директорът на ЦРУ Бил Бърнс казва, че президентът на Китай Си Дзинпин е наредил на китайските военни да бъдат готови до 2027 г. да извършат успешно нахлуване в Тайван. Многократно сте заявявали, че ще използвате американски сили за защита на Тайван. Какво означава това?

Байдън: Това ще зависи от обстоятелствата. Знаете ли, между другото, ясно заявих на Си Дзинпин, че сме съгласни с – подписахме с предишните президенти, връщайки се далеч назад – политиката, че не се стремим към независимост на Тайван, нито пък всъщност няма да защитаваме Тайван, ако те, ако Китай едностранно се опита да промени статута. И така, ние продължаваме да предоставяме капацитет. И се консултираме с нашите съюзници в региона.

Ако правилно съм разбрал, не изключвате възможността за разполагане на американски войски в Тайван в случай на инвазия?

Байдън: Не изключвам възможността за използване на военна сила на САЩ. Има разлика между разполагане на сухопътни сили, въздушна и морска сила и т.н.

Така че може би ще нанасяте удари от бази във Филипините или Япония, така ли…

Байдън: Няма да се занимавам с това. Тогава ще ме критикувате с основание, ако ви кажа.

Конкуренцията в Тихоокеанския регион е по-широка от твърдата сила и вие разширихте търговската война на Доналд Тръмп с Китай. Господин президент, която някога критикувахте.

Байдън: Не, не съм го правил. Продължете.

Повечето икономисти казват, че митата повишават цените.

Байдън: Така е.

Кумулативната инфлация означава, че цените са се повишили с 18%, поне откакто сте встъпили в длъжност, а увеличението на заплатите не е в крак с това.

Байдън: Откога кой е встъпил в длъжност? Откакто аз встъпих в длъжност?

Да, кумулативната инфлация означава, че цените са се повишили с близо 20 %, откакто сте встъпили в длъжност, а увеличението на заплатите не е в крак с тях.

Байдън: Увеличението на заплатите е надхвърлило това, което са разходите за инфлация, за която вие говорите като за цени, които са били преди въвеждането на COVID. Цените отпреди COVID не са същото като това дали – сега имате американска, корпоративна Америка, която ограбва обществото. Това не е същото като инфлация. Това е подбиване на цените.

Но, г-н Президент, няма ли новообявените от Вас мита да повишат цените за американските потребители?

Байдън: Не, защото сделката е следната. Има разлика. Още от самото начало дадох ясно да се разбере на Путин, че – аз не съм, ние не участваме в… Например Тръмп иска 10% мито върху всичко. Това ще повиши цената на всичко в Америка. (Бележка на редактора: Байдън изглежда имаше предвид Си, а не Путин.)

Това, за което говоря, казах, че ще играем по едни и същи правила. Кажете ми, че ако искам, ако американска корпорация иска да инвестира в Китай, тя трябва да даде 50% собственост, 51% собственост на китайски оператор. И това продължава оттук нататък. И аз казах, значи вие ще направите това с нас? (неразбираемо) Ще направим същото, ако искате да инвестирате тук. Няма да въведем тарифа. Просто казваме, че ако искате да го направите, добре, ще го направим. И не можете да промените пазара по начин, по който да го залеете с – игнорирайте всички китайски правителствени субсидии, за да подкопаете способността им да се справят с електрическите превозни средства. И ние няма да се примирим с това. Това е нещото, за което говорихме. И за това говорим. Не говорим за повсеместни мита.

Добре, ще направя няколко бързи изстрела тук. Друго от първите Ви действия като президент под знамето на лидерството, основано на ценности, беше да отмените различни наказателни мерки за имиграцията от ерата на Тръмп, г-н президент, които според Вас и други бяха нехуманни. В ретроспекция, смятате ли, че тези хуманни ходове помогнаха за рекордното незаконно преминаване на границата?

Байдън: Не.

Сгрешихте ли, като отменихте някоя от тези мерки?

Байдън: Ако съм сгрешил, то е защото ми отне твърде много време,

Вие отново въведохте някои от тях. По въпроса за зелената карта беше съобщено, че обмисляте да възстановите режима „Остани в Мексико“. Искате ли да възстановите…

Байдън: Не

Последните две години от мандата на президентите, на двукратните президенти, обикновено са съсредоточени върху външните работи. Вие сте на 81 години и към момента на напускане на поста щяхте да сте на 86 години. Голямо мнозинство от американците, включително в Демократическата партия, заявяват пред социолозите, че смятат, че сте твърде стар, за да ръководите. Бихте ли могли наистина да се справите с тази работа като 85-годишен човек?

Байдън: Мога да се справя по-добре от всеки друг, когото познавате. Гледате ме, мога да се справя и с вас.

Обмисляли ли сте да не се кандидатирате отново заради възрастта си?

Байдън: Не, не съм го обмислял.

А какво бихте казали на американците, които се притесняват от това?

Байдън: Гледайте ме. Вижте, посочете ми президент, който да е свършил толкова много работа, колкото аз за първите три години и половина. Когато всички вие пишехте в списание „Тайм“, аз не можех да свърша нищо от това. Когато ми казахте, че няма как да плати, няма как, няма как да направи законопроект за над трилион долара по отношение на, за справяне с инфраструктурата, където няма как да получи 368 милиарда долара за справяне с околната среда, където няма как да успея да прокарам, законодателството.

Спомням си, че когато се отправях към Тайван, извинете, към Южна Корея, за да възстановя производството на чипове, бяхме получили 865 милиарда долара инвестиции от частния сектор, инвестиции от частния сектор, откакто съм тук. Посочете ми президент, който да е направил това.

В началото обещахте да възстановите единството. Както Тръмп, така и водещи демократи, включително някои от вашите помощници, казват, че най-голямата заплаха за националната сигурност на Америка е самата тя – и нейната способност да ръководи свободния свят – не идва от чужбина, а отвътре, от политиката на САЩ.. Съгласен ли сте с това?

Байдън: Смятам, че тя оказва значително по-малко влияние върху способността ни да постигаме успехи в международен план. Вижте, ще ви кажа само – нека ви дам един пример. След като бях избран, първата среща на Г-7, на която присъствах като президент, беше в Лондон – в Англия, покрай плажа там долу. И седнах със седемте лидери, които бяха там. Седях там, където и вие, на тази по-дълга маса.

Казах: „Е, Америка се завърна.“ Макрон ме погледна и каза: „За колко време? За колко време?“ И тогава Шолц ми каза: „Какво бихте казали, господин президент, ако утре вземете в ръка „Лондон Таймс“ и разберете, че хиляди хора са нахлули в британския парламент, разбили са вратите, убили са двама служители, за да предотвратят изпълнението – полагането на клетва на, на министър-председател, на избор на министър-председател?“

И това ме накара да осъзная колко фундаментално е това, което той е допуснал да се случи, седейки в тази стая, гледайки телевизора в продължение на три часа и не е направил нищо, казано за Америка и колко много хора са загубили доверие в Америка. Няма, няма… ще кажа, внимавайте какво казвам… Няма голяма международна среща, на която да присъствам и преди да е приключила – а аз съм присъствал на много, повече, отколкото повечето президенти за три години и половина – някой световен лидер да не ме дръпне настрани, докато си тръгвам, и да не каже: „Той не може да спечели. Не можеш да му позволиш да спечели.“

Моята и тяхната демокрация са заложени на карта. Моята демокрация е заложена на карта. И така, посочете ми световен лидер, различен от Орбан и Путин, който смята, че Тръмп трябва да бъде световен лидер в Съединените американски щати.

ЛаБолт: Ще трябва да го оставим там.

Позволете ми да Ви попитам, ако наистина спечелите през ноември, г-н президент, с мандат да продължите Вашия подход към външната политика, какви биха били целите Ви през втория мандат?

Байдън: Да довърша това, което започнах през първия мандат. Да продължа да се уверявам, че европейският континент – ще ви кажа, че Кисинджър ми се обади около 10 дни преди да умре. И той направи следния коментар. Той каза, че от времето на Наполеон досега Европа не е гледала през рамо с ужас какво може да направи Европа – какво може да направи Русия. Досега не можете да позволите това да се промени.

Въпросът е, че имаме възможност решенията, които ще вземем през последните няколко години, през следващите четири години, да определят бъдещето на Европа за дълго време напред. И затова не можем да позволим НАТО да се провали, трябва да го изградим както в политически, така и в икономически план. И във военно отношение, в което инвестираме значително. Освен това съм отчаяно съсредоточен върху това да се уверим, че ще се справим с… това, което сега наричат юг. През следващите няколко години в Африка ще има един милиард души. Ние трябва, трябва да бъдем катализатор на промяната в полза, за, за по-добро, трябва да им помогнем да изградят отново по-добро, трябва да им помогнем.

Ние, по отношение на климата, дойдохме и направихме всичко, което е разумно – и три други държави са причината да сме в проблема, в който сме. Но какво ще стане, ако изведнъж в Амазонка започнат да изсичат огромни площи земя, да изсичат гори и т.н. Още когато Дик Лугар беше жив, двамата с него започнахме нещо през 90-те години, в което казахме – извинете, в края на 80-те години – че в Амазония те казват: „Вижте, ако вие, ние ще сключим сделка с вас, Бразилия. Не изсичайте горите си, а ние ще ви платим, за да не го правите. Ще ви платим, за да не го правите, Трябва да предотвратим… И затова работим толкова усилено, за да сме сигурни, че Ангола може да бъде в положение, в което има повече соларни мощности от почти всяко друго място в света, за да помогнем на целия континент.

Ето защо искаме да построим железопътна линия по целия път – заедно с други в Европа – по целия път през континента. Така че да имате, да имате страни, които имат свръхпроизводство на селскостопанска продукция, и такива, които нямат, но няма как да получат трансфер. В Африка има толкова много възможности. И ние трябва да я използваме.

Освен това трябва да се справим и с Индо-Тихоокеанския регион. Вече два пъти тук имам президенти и лидери на 15 острова. Те знаят, че ако не направим нещо по въпроса за глобалното затопляне, няколко от тях ще бъдат под вода. Искам да кажа, буквално под вода, а не да… Така че събираме коалиции от хора, които имат сходни интереси. И това го прави трудно. Знаете ли, вие говорите, всички говорят за това колко силен е Китай и колко мощни са те. Кажете ми – бихте ли си разменили местата със Си Дзинпин и някоя друга държава? Това не е шега, говоря съвсем сериозно, а риторичен въпрос. Но бихте ли го направили? Имате население, което е значително по-възрастно от по-голямата част от младежите в Европа, което е твърде старо, за да работи. И те са ксенофоби. Откъде идва това? Къде ще се разрасне? Имате икономика, която е на ръба. Идеята, че икономиката им е в подем? Дайте ми почивка.

Имам една последна тема за Китай, а именно дали се намесват в изборите? Виждали ли сте доказателства, че се намесват с изкуствен интелект или по друг начин в изборите в САЩ?

Байдън: Има, има, има доказателства, че се намесват. Няма да навлизам, не мисля, че трябва да навлизам от гледна точка на разузнаването, има…

Звучи така, сякаш са.

Байдън: Мисля, че Китай би имал интерес – нека го кажа по този начин – би имал интерес да се намесва. Всички, всички лоши момчета се застъпват за Тръмп, човече. Това не е шега. Помислете за това. Помислете за това. Искам да кажа, че тази реплика, която Макрон използва, и в която се казва, че… аз си правих бележки за това. В нея се казваше: Макрон, те познават преживяването на мозъчна смърт за разлика от всеки друг път. Заради липсата на лидерство от страна на САЩ трябва да преоценим реалността на НАТО в светлината на липсата на лидерство от страна на САЩ.

Знаете ли, говорихме за това, което те очакват по отношение на Азия. Едно от нещата, в които успях да убедя японците, е, че ние не се оттегляме от Япония. Защото Япония, събрана заедно с нас, е източник на голяма икономическа сила и стабилност, физическа стабилност и за двама ни. Няма да имате, искам да кажа, че идеята, че Китай иска да се разправи с всички, е на друго място.

Между другото, разходите на Китай за изграждане на армията им са многомилиардни. И познайте какво са, знаете ли, те са, те са… как го наричат? Обикалят света? Инициативата „Пояс и път“? Тя се е превърнала в инициатива за гробище на неприятностите. Говоря сериозно. Помислете за това. Казвам това от три години, а вие пишете: „Не, Китай е вдясно – Китай ще пробие“. Къде са те, къде пробиват? И вижте какво се случва в Африка.

Е, бих могъл да продължа с този въпрос още дълго, г-н президент, много ви благодаря, че взех…

Байдън: След като всичко това приключи, ще се радвам да поговоря с вас. Всъщност.

Поправка, 5 юни

В първоначалната версия на тази стенограма е изписана грешно фамилията на човек, когото президентът Байдън споменава, докато си спомня за разговори с други световни лидери. Това е германският канцлер Олаф Шолц, а не Шулц.

Източник – TIME

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Пр Байдън изгуби Уол стрийт подкрепа, заложиха на Пр Тръмп и проблемите го заваляха, и мемоарите на Пр Байдън не вълнуват, анализи на USA Today Америка от океан до океан, жал за удавниците ДС

  2. Байдън и сега не е адекватен, а в следващ мандат ще бъде съвсем на Марс. Защо не оставят стареца, а го излагат пред цял свят? Имам в предвид кукловодите, които го бутат да е лице на цялото това свинство.

    • За да се гаврят с нас.
      Правим каквото си искаме и нищо не можете да ни направите!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.