Социологът Живко Георгиев: Борисов сля държава и мафия в едно! Затова Протестите няма да стихнат!

ГЕРБ сляха в едно държава и мафия. Никъде другаде по света няма такъв случай. Българската държава се е превърнала в мафия, а нейният кръстник е Бойко Борисов! Управляващите може би вече се досещат, че са пътници, но продължават да се утешават с илюзията, че имат избор между два, три, четири варианта на поведение. Въпреки че отдавна не са в позиция да избират, заяви социологът Живко Георгиев.

Вариантът е един: оставка и хората им го подсказват.

Според Георгиев престъпната коалиция ГЕРБ-ОП навярно е била много изненадана от обрата, който й се случи. „Помним преди 3- 4 месеца, когато вбастта рапортува излизане от карантинния период. Тогава услужливите медии и социолози определиха Бойко Борисов като спасител на нацията, услужливи и добре наплатени от ГЕРБ социолози му даваха растящ рейтинг и спад на народната подкрепа към всички Борисови опоненти. Представяха ни картина на пълна хегемония на ГЕРБ на политическата сцена. Някак си обаче много бързо се срути в тази кула“, отбеляза социологът.

На въпрос какво я е срутило той посочи, първо, но не по важност, лошото управление на епидемиологичната криза. „Ние скочихме в басейна, още когато нямаше вода, поседяхме си там, нанесохме ненужни щети на икономиката си, а след това с ударно темпо и под лобистки натиск разпуснахме ситуацията, за да се случи това, което се случи“,  отбеляза социологът.

Второ, „неадекватни първоначални мерки в социално-икономическата сфера. Безвъзмездното финансиране е достигнало навярно до клиентелата на ГЕРБ и до някои любими на властта бизнесмени, но широката публика не усети нищо. Беше ясно, че септември – октомври ще имаме изостряне на социално-икономическата ситуация вече не само по вина на правителството“.

„Към всичко това се прибавиха и цяла серия гафове и изтекли към широката публика снимки и записи,. Там, в тези записи Борисов е автентичен. А не пред телевизионните камери, с публика, с аранжиран от пиар-консултантите си стил на поведение“.

Всичко това Георгиев определи като „отровна комбинация“. „В обществото се трупаше потенциал за протест срещу некадърността и арогантността, които Борисов и шайките му демонстрират вече 11 години, нищо, че той сменяше управленското си обкръжение периодично в различни конфигурации“.

Към изброеното можем да добавим и арогантното криминално поведение на главния прокурор. Това бяха запалителните материали, но фактът, че така лесно пламна всичко означава, че си беше пожароопасна ситуацията и без някои от тези елементи“.

Според Георгиев поведението на управляващите показва, че там няма планове, а само опити за изграждане на някаква стратегия на поведение.

„Виждате самият премиер – днес: „Оставка“, утре: „Може би оставка“, полуоставка, накрая той иска оставката на Президента… При Борисов няма и никога не е имало стратегическо мислене, няма и тактическо такова.

В началото ГЕРБ хранеха надежда, че протестите ще се спихнат за седмица, тъй като наистина те са рядко нееднородни от гледна точка на политически течения – там са леви, десни, центристи, зелени, пембени, цялата палитра. Но не се спихнаха, а напротив- с всеки изминал ден се ожесточават.“

Полезен ход за управляващите, ако там въобще има някой способен да осмисли сегашната ситуация в държавата, е наистина да си подадат оставката – заяви Георгиев. – При определени условия, разбира се, биха могли да се довлачат по корем до редовните избори, но това ще ги унищожи напълно. Ако си мислят, че имат някакви спасителни идеи, ако се надяват да си купят благоволението на част от гражданите и да ги превърнат в свои избиратели… тоест ако пак се надяват на платена любов – вече и този техен прийом няма да им свърши работа.

Една нормална политика може да продължава при минимум доверие и съхранен капацитет на институциите, а няма институция, която да работи като хората“.

Социологът определи действията на Борисов и хората му от последните седмици като показващи липса на здрав разум и допълни, че коалиционните партньори – НФСБ и ВМРО – „силно се плашат от избори, каквито и да са те“, защото „те са едни от големите губещи от всичко, което се случва. Аз не ги виждам в следващ парламент. Не съм сигурен дори дали партиите им ще продължат да съществуват.

За управлението на ГЕРБ социологът заяви:

„Свърши този продължил доста време сериал. Изчерпа ресурса си да генерира минимум доверие, минимум респект. Всички картинки, които гледахме на шкафчета, на тези натурални записи, които слушахме, убиха всякаква възможност за чуваемост, каквото и да говорят управляващите. Може денонощно да излизат по официалните си платени медийни канали, няма чуваемост. Никой не желае да ги чуе, освен ако не иска да се позабавлява„.

В момента управляващите живеят в страх, в паника и се чувстват под обсада.

Според него едва ли ще се стигне до кървав сценарий на протестите, защото „всеки опит за противодействие, съпротива от страна на управляващите допълнително мотивира протестиращите“.

Социологът отбеляза, че се наблюдават елементи на разкол между ДПС и ГЕРБ. Както и между ГЕРБ и олигархичното задкулисие в България.

„Може би голямата причина е усещането за предстояща промяна, а олигарсите имат сетива за подобни рискове. Защото задкулисието и особено неговият икономически сегмент – олигархични, финансови, бизнес кръгове в български условия – е силно зависим от взаимоотношенията с държавата-майка като източник на политически чадъри, на обществени поръчки, на достъп до еврофинансиране. И там тече разколът, което е добра предпоставка за сериозна трансформация. Той е една от крачките към бъдещия демонтаж на днешния силно деградирал политически модел“.

„ГЕРБ ще го има още един или два цикъла на избори. Само че тези два избора може да се случат и в рамките на следващата една година. Предстоят ни турболенции. ГЕРБ е клиентелистка партия и ще просъществува само докато се подхранва привидността, че е партия на властта. В тази партия няма никаква друга спойка, нито каузи, нито идеи, нито ценности, освен факта, че е властта, че е основен работодател и основен разпределител на ресурси. Този тип партии се изчерпват тотално, когато бъдат отделени от властта“.

За протестите

„Наблюдаваме появата на свободни хора в страната. Едно е свободата на свободни хора, друга е свободата на робите. На тези протести за пръв път виждаме свободни хора, мислещи със собствените си глави. Хора, които нямат авторитети, които са без опорни точки, които не са зависими от държавата, от нейните обществени поръчки и еврофондове. Тези свободни хора ще стават все повече. След няколко политически трансформации ще се освободят зависимите, ще паднат и зависимостите. И тогава ще сме свидетели и на тяхната свобода, и тогава навярно ще се появи и реално гражданско общество, което да си върне контрола не само върху държавата, но и върху партиите, защото и сега партиите имат някакъв електорат, но те нямат контрол върху елитите си. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. РАЗСТРЕЛ НА БЪЛГАРОУБИЕЦА БОРИСОВ Е СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.