Соледар Падна! Руснаците разчистват административните сгради и кметството! Битките се пренесоха в солните мини!

Русия: ВСУ масово напускат Соледар

Ожесточени улични битки се водят от сграда на сграда с отделни гнезда на украинска съпротива в центъра на Соледар. Силите на ЧВК „Вагнер“ сега разчистват централните административни сгради на града.

Според руски военни източници скоро се очаква руското знаме да бъде издигнато над кметството на Соледар.

Соледар падна. ВСУ няма отбранителна линия в чертите на града. Руснаците сега контролират всички жилищни квартали, а ВСУ са се оттеглили в една от солните мини в очертанията на града.

Според авторитетния военен телеграм канал „Рибар“ руските сили вече са овладели кръстовището, което дава достъп до главния вход на солните мини. В района се водят тежки боеве.

Руснаците говорят за отчаяни опити за масово изтегляне на украинските войници от Соледар. Градът обаче е напълно блокиран под огневия контрол на руската армия. Преди два дни Скандално.нет съобщи, че е започнало постепенното оттегляне на украинските сили от града.

Свидетели сме на пълен колапс на източния фронт за украинците. До броени дни като плочки от домино последователно ще започнат да падат всички укрепени райони и градове-крепости на украинската отбрана по целия им защитен вал от Авдеевка до Северск.

„Падането на Соледар ще предизвика ефекта на доминото. Очаква се в рамките на седмица целият украински отбранителен вал от Северск, през Соледар, Бахмут и Авдеевка да рухне, а фронтът да се измести в околностите на Славянск и Краматорск далече на север на границата на Донецка и Харковска област“,  заяви говорител от армията на ДНР.

Цялата територия на Соледар е под контрола на въоръжените сили на Руската федерация, което прави и без това незавидното положение на въоръжените сили на Украйна в града безнадеждно“, казаха източници от руската армия.

Командването на Луганската народна република: Украинците масово отстъпват

61-ва бригада на въоръжените сили на Украйна се опитва да се измъкне от Соледар, съобщи и говорителят на силите в Луганската народна република.

Според Иван Филипоненко, говорител на луганската милиция, в момента се регистрира опит за масово изтегляне на украинските въоръжени сили от градските райони в Соледар.

„61-ва отделна механизирана бригада на въоръжените сили на Украйна се оттегля от Соледар, опитвайки се да го скрие дори от съюзниците си“, каза Иван Филипоненко, говорител на Луганското народно опълчение.

В ефира на телевизионния канал Русия-24 той каза, че украинските сили вече са се изтеглили от градските райони на Соледар, като там са останали само отделни взводове, които не са успели да се измъкнат навреме.

„Гръбнакът на отбраната на украинските войски в този район беше 61-ва отделна механизирана бригада. А по наша информация командирът на бригадата с позивна „Скиор“ е поискал вечерта от действащите командири на батальони да организират изтеглянето на силите си от града. Те обаче му отговориха, че няма как да стане, защото са обкръжени“, казаха военните.

„На същото място, в солните мини в Соледар, бяха изоставени части на полски наемници“, отбеляза Филипоненко, като подчерта, че опитите на 61-ва бригада да се изтеглят от града под артилерийския огън на руснаците, не е останал незабелязан от другите украински части в града.

Според Филипоненко украинците са засилили работата на диверсионно-разузнавателните групи, въпреки че – както той твърди – благодарение на ефективната линия на защита и оборудването за наблюдение, всички опити за контраатака на обкръжените в солниците украинци са били неутрализирани.

Всъщност длъжностното лице подчертава, че Киев се опитва да скрие обкръжението на украинската армия от Соледар, който заедно със съседния Бахмут са считани за „ключови“ точки от украинската отбранителна линия.

„Военно-политическото ръководство на Украйна се опитва да убеди украинските войници, че не става дума за изтегляне, а за прегрупиране на силите, замяна с нови сили.

Това им е практиката, те винаги лъжат военните си части до последно, че не са обкръжени, че не се налага да отстъпват…

И в крайна сметка се оказва, че те са обкръжени и или се предават, или биват напълно ликвидирани“, аргументира се Филипоненко.

Полковник Виталий Киселев (позивна „Комунист“) подчерта от своя страна:

„Музикантите“ (ЧВК „Вагнер“) продължават да действат и да бележат успехи, врагът продължава да отстъпва и да напуска позициите си. Нашите сили вече превзеха Соледар, Подгородни, Красная гора, Краснополие, Благодатни, Раздоловка, Весели и в момента щурмуват гара Сол.

Мисля, че в близко бъдеще – ако вече не е направено – обкръжените в Соледар войници на ВСУ ще вдигнат бяло знаме, а тези от околните села просто ще се оттеглят. Различни източници потвърждават, че въоръжените сили на Украйна в Соледар са получили заповед да отстъпят. Но проблемът е че са в оперативно обкръжение и ако го направят, има голяма доза вероятност да бъдат избити от нашата артилерия. Искам също да отбележа, че тази операция ще бъде първият голям успех след превземането на оста Лисичанск-Северодонецк”.

Напредъкът, постигнат от руските сили през последните три дни е най-значимата и важна военна операция на РФ за последните шест месеца. Стойността й е фундаментална и може да се сравни с разбиване на портата към Донбас.

Както ще видите във видеото долу Соледар беше превзет с руски удари от 4 посоки.

Тази битка ще влезе в учебниците по история като украинския „Сом“, тъй като за да победят, руснаците трябваше да преодолеят гъста мрежа от окопи, бункери, множество укрепени райони и тунели и още безброй линии на статична отбрана, изградени по най-съвременни НАТОвски стандарти. И все пак всичко това беше смляно и превзето от силите на ЧВК „Вагнер“

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

24 коментара

  1. По-добре да се предават и то веднага, дори да не бъдат убити, в солниците не може да се диша кислород, ще се натровят, питайте някой специалист да ви го обясни и потвърди, ще загинат на халос момчетата, по-добре е да се предават веднага!

  2. СЛАВА ВЕЛИКА БРАТСКА РУСИЯ ПОЗДРАВЛЕНИЯ ! “ ВАГНЕР “ ЧАКАМЕ ВИ В БЪЛГАРИЯ !

  3. СЛАВА НА РУСКАТА ОСВОБОДИТЕЛНА АРМИЯ! ПОБЕДА БРАТЯ,ПОБЕДА!НИЕ СМЕ С ВАС!

  4. За да не е досадно, споменавам имената на само два града – Берлин и Варшава. И двата са в Европа. Два големи града – две столици, превзети от руснаците преди много години. А сега някои „стратези“ се надяват сгрухано украинско село да остане непревзето. Тъпи тъпаци ! Руснаците се раждат с умението да воюват и да превземат. Да – може да не Ви се харесва но е така! Който не извлича поуки от историята я повтаря на собственият си гръб – в Хохландия ще стане тъкмо това. Трябва да благодарим на Владимирович, че още не се е вкиснал съвсем и не е натиснал онова копче! До кога обаче ще изтрае – никой не знае. А ние вече участваме в конфликта – с оръжие, с американски бази тук при нас, с превоз на оръжие за фронта през България. Руснаците никога не забравят такива неща! Четете бе тъпоъгълници,четете но май вече е късно. „Армията“ на КГБ за която така гръмогласно джафкате, ви снема – сурат по сурат, установява всеки който ви помага, набелязва координатите и така нататък. Бягството ви в Чужбина няма да помогне – спомнете си Скрипалите. Един Христо Грозев бил в Америка – тъкмо там е най-удобен я!

    • Браво, дядовото! Кат чита другае все сирсеми и малоумници дращят и си мислат, че ще го надскочат на руснаците!
      Неее ,тва са НАРОД,тва е ДУША С НЕИЗКОРЕНИМИ ЦЕННОСТИ,КОЙТО ЩЕ БРАНИ РОД И РОДИНА ДО ПОСЛЕДНИЯ СЛАВЯНИН!
      Пък тука стана един говедарник- да ма прощават добичетата,щото от тях има повече полза ,отколкото от ония там горе- дето е за подпалване от четирито края и да седнеш и да гледаш как са гърчат и горят ,пък и да вардиш някъв да не избяга случайно!
      Ама българинът казва – МЕЧКАТА ИГРАЕ ЛИ У КОМШИИТЕ,ША ДОЙДЕ И У ВАС!

  5. падне ли одеса и почти цяла украйна ще има интересни събития с МАТ РЯЛА и у нас..

  6. Ясновидец,и аз съм на същото мнение!ТЕ ИДВАТ,БРАТЯТА РУСИ! ЗА УЖАС НА ПУТКОПОКЛОННИЦИТЕ У НАС!

    • изкушаваш ме да ти кажа няколко неща-събития у нас ще има,но не много скоро след събитията на изток,а по-скоро след тия на запад-това е верига от процеси..второ трябва да правиш разлика между ясновидец и пророк,каквито са ванга,слава сврюкова,дядо влайчо-като споменах последния,през 1922г баба ми дядо ми с каруца отиват в дома му в с.коньово..познава им всичко,казва имена на бащи,майки,братя сестри-казва на дядо ми,че отиде да служи на границата..след 4 месеца го пращат граничар..двамата плачат пред влайчо..баба ми му дава златна пендара-отказва..и тогава и аз не зная как,за момент,той разкрива пред плачещите младежи как получава инфо..аз съм обследвал този феномен,той не е лесен,необясним е за науката,знам нещичко,но за да го обясня трябва да си изчела много много книги,да си учила философия и психология и да имаш поне няколко образования..дано не те обиждам..в този смисъл ясновидец наричам човек,който има доста знания,изчел е доста книги,завършил е няколко образования,вижда по-далеко от носа си и разбирайки от парапсихология,може да вижда някои процеси,факти,явления,събития по ясно от всички останали..верно е това,което казва ванга,че бг няма бъдеще без русия,че бг пак ще бъде с нея,но това няма да стане скоро..и бг няма да е сегашната-а части от нея..

      • Точно, а българите едва ли ще са много. По-скоро под милион, останалите ще се замозаличим с толерантността и ценностите, които придобихме с бананите.
        Ясновидецо, а мога ли да те попитам къде мислиш ще е границата между християнска и мюсюлманска България, да ги сравня с моите наблюдения?

      • не мога веднага да ти отговоря,необходимо е време,но смятам,че родопите и югоизтока ги губим..има периоди от време когато материалното взема връх над духовното и обратно..последното столетие материалното е определящо..по тази причина родопите напр.се обезбългаряват-българи напускат същите и търсят развитие и просперитет в по-богати градове и региони..в родопите остават бедни хора,от малцинствата,турци,помаци-те нали се имат за етнос-и така лесно всичко отива в прегръдката на турция..тя има жизненоважни интереси,ресурси,води,гори..и строи джамии..българите блеят като овце..и..се изселват..продават това онова и слизат надолу,към пловдив..същите процеси видях вече в района на нови пазар,ю.сърбия-един сърбин плака,че са вече 6 проц.и продават всичко-албанци нахлуват на талази..вика-нема брате повече живот за нази тука…честно казано допускам северозапада на бг в един момент,не го изключвам,да иска и конфедерация със сърбия след като загубим някои територии…но няма да сме живи..в повечето бг областни градове,в момента циганите са 30 проц.от жителите,а редица малки градове и села,като напр.лом,берковица,левски,павликени и много др.циганите вече са повече…бг я обезкостяват..циганските гета на големи градове са не само развъдници на престъпност,там турските служби са като у дома си..данс,манс,шанс..кухи плондери..одринския университет от 30г готви кадри които работят в бг..

      • Ясновидец, някой от пророците, не помня точно кой, беше казал, че част от България ще се отцепи- но за кратко.
        А баба Ванга предвиждаше добрите години за бг около 2050- което на фона на безкрайността е нищо време.
        Моите тайни надежди са, че времето е относителна величина и може да протича с различна скорост, в днешните времена се забързва все повече- от тази гледна точка си мечтая по-скоро да ни се случат добрините. А кой ще е жив- кой не е Божа работа. Винаги Неговата дума е последна.

  7. Къде? По билото на Стара планина. Ма дано вземат и София с всичките предатели в нея.

  8. Ясновидец,учила съм и философия,и политическа икономия,и научен комунизъм!Затова се обръщам към теб,защото знам каква е разликата.И аз виждам неща,процеси,които предстоят.Просто ми беше любопитно,затова го написах! Благодаря!

  9. добре,сега ме чуйте…преди 20-на години,в един град в ю.българия живееше възрастна,много скромна и бедна жена..изключителен пророк..втора ванга..хора не приемаше,не желаеше да гледа..не е искала проблеми с властта,със служби..по изключения е предсказвала на болни,бедни,роднини..не съм ходил при нея,бях чувал..тя почина отдавна..но по стечение на живота имах мой приятел,шеф на рокери,близък с дъщеря й..и тя му е казала така..преди да почине питах мама какво вижда към 2050-2060г в нашия град..бабата мислила и почнала да плаче…дъщерята не можела много дълго да я успокои..плачела и треперела..накрая казала…лошо,лошо,лошо..турци…нявсякъде наоколо живеят турци-виждам ги как са разперили чадъри,пият кафета,щракат с пръсти кючечи и въртят…ишмедимета..това е което знам…и допускам,че това ще бъде истина като гледам накъде върви бг…

    • Възможно е. Допускаш ли, че не всичко, което твърдят пророците е пълна истина.
      И е възможно някои от тях да грешат.
      Христос ни е предупредил, че в последните времена ще се появят много лъжепророци- не казвам, че умишлено лъжат. По-скоро е възможно пророчествата им да идват от друга сила.
      Също ни е предупредил, че ако имаме вяра колкото синапено зърно, ще можем да преместим черницата- с мои думи.
      За останалото- много ми е интересно, ако някой път решиш да споделиш повече- единствено, ако не изпитваш вътрешна съпротива. Имаш ли и най- малката такава- може би не трябва да го правиш засега.

      • IYI, моето мнение съвпада на 100% с ясновидеца, не защото съм пророк, а защото виждам случващото се в обкръжаващата ме среда.
        Пълната циганизация, турцизация и обезлюдяването на районите, които ясновидеца назова. Има го и в други части на България в ужасяващи размери, но в софия тава не се вижда. Не го виждат и мои познати, които си джиткат само в центъра на пловдив.
        Между другото от доста време не бях се натъквал на човек като ясновидеца, чието мнение съвпада с моето на 99%. На повечето като заговора ме гледат като екземпляр от джунглата и не проявяват никакъв интерес от заличаването на родината ни и някак си не вярват, че ще се случи.

  10. допускам всичко…но опита ми показва,че трябва и да вярвам..не на всички разбира се-има и шарлатани..на ванга вярвам..като войник,от бойното ни поделение,изчезнаха 20 автомата..ей така,изпариха се от пирамидата в спалното помещение..10 дни търсене,ровене-нищо..дигнаха на главата си трета армия в сливен..нищо..накрая пратиха едно вкр при ванга и тя посочила едни камъни зад едни паркови помещения за танкове където са затрупани..отидоха и ги намериха..от генщаба са благодарили чрез людмила живкова..ванга обаче не пожелала да каже кои военни са сторили това..знаела е кво ще им се случи..

    • За пророчествата на Ванга имам особено мнение, което разбира се е лично мое и не твърдя правотата си.
      Дяволът работи с 90% истина и 10% лъжа.
      Което няма никаква връзка с нейната личност, към която изпитвам уважение и състрадание.
      Никога не съм имала желание да посетя църквата й, но познавам една доста високо образована жена, която ми сподели, че когато е влязла там, е изпитала такъв ужас, че й е прилошало и е трябвало да излезе и да я свестяват.
      За мен остана въпроса- каква е тази сила.

  11. ами…енергия е..какво да е..познавах една италианка на 80г-почина..лека й пръст-изключителен художник и склуптор..веднъж ме покани на 2 я етаж на къщата си в ю.италия да видя иконите,които е нарисувала..качих се в стаите-останах поразен от изяществото на 10-ки нарисувани икони..и като ме удар нещо като ток-почнах да треперя..седнах на стол,това помня,не знам колко съм стоял,щото тя излезе,не бях на себе си..не можех да се успокоя,не бях аз..за мен това беше енергия,от космоса-но едва ли дяволска,за каквато ми говориш…

  12. Що ми се струва,че в близко време някои от нас ще живеят в бившето Княжество България,а други в бившата Източна Румелия?!Ония чифути в Кърджали и региона,всичко са изписали на турски_хекимин,бербер и т.н.И на никой не прави впечатление,ни на управляващи,ни на раята,дето е там.Питах веднъж нещо,те вдигат рамене,не разбират български.И Това е в България,в 21век.За облекло да не говорим,шамии,шалвари,абе все едно са в 17век.Те самите не знаят какви са,тук са турци,оттатък са гяури.

  13. Нищо не ти говоря и налагам.
    Ти си достатъчно умен и интелигентен човек.
    Аз си имам мой показател- ако нещо стопира енергията ми, ако я мачка и гази, ако ме кара да се чувствам зле- значи има нещо много криво. Неистинно.
    Мое мнение- наложено ни е да съществуваме- различно от живеем- в материалистичен свят.
    Отдавна разбрах, че това не е живо.
    Едно от най- приказните ми приключения беше с кон.
    Когато си помислях какво трябва да направи- той го правеше. Преди да му дам заповед.
    Това продължи пет дни в планините.
    Беше телепатия- нямам теоретично обяснение. Тогава разбрах нещо като духовността- аз го помислях- той изпълняваше мисълта ми.
    Разбрах защо предците ни- траките, са отдавали толкова голямо значение на коня.
    Ние сме конен народ.
    Всеки българин би трябвало да го разбере.
    Бях с травма- от която мислех, че ще приключа. Нищо подобно- на втория ден с любимия ми кон се събудих без травма. Без болка. Без страх.
    А той направи всичко възможно да ме предпази от падания- каквито имах преди това.

  14. възможно е..по темата княжество бг-източна румелия ще ви насоча в др.постове…засега ще добавя само,че от човек работил на високо ниво в комун.служби научих,преди повече от 10г,че в официален доклад до ердо турските служби са докладвали,че са приключили с бг и започват работа за установяване на влияние в румъния..

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.