Синовете на Тръмп и Кенеди: Преговаряйте с Москва за прекратяване на войната в Украйна и предотвратяване на ядрено унищожение

Автори: Робърт Ф. Кенеди-младши и Доналд Тръмп-младши, thehill.com

„Ню Йорк Таймс“ съобщи в четвъртък, че администрацията на Байдън обмисля да позволи на Украйна да използва предоставени от НАТО далекобойни ракети срещу цели дълбоко в Русия. Подобно решение би изложило света на по-голям риск от ядрена катастрофа, отколкото по време на Кубинската криза.

Във време, когато американските лидери трябва да се съсредоточат върху намирането на дипломатическо решение за войната, която изобщо не трябваше да започва, администрацията на Байдън и Харис следва политика, за която Русия предупреди, че ще тълкува като обявяване на война. По думите на Владимир Путин, ударите с далекобойни ракети по територията на Русия „ще означават, че държавите от НАТО – САЩ и европейските страни – са във война с Русия“.

Някои американски анализатори смятат, че Путин блъфира или поне им се иска да е така. Както съобщава „Таймс“, „„Отмяната на ограниченията върху западните далекобойни оръжия няма да накара Москва да ескалира бойните действия“, това написаха 17 бивши посланици и генерали в открито писмо до президентската администрация тази седмица. „Ние знаем това, защото Украйна вече нанася удари по територия, която Русия смята за своя – включително по Крим и в Курска област – с тези оръжия и отговорът на Москва остава непроменен.“

Тези анализатори бъркат сдържаността на Русия със слабост. По същество те се застъпват за стратегия на водене на войната по ръба на ядрения апокалипсис. Всяка ескалация – от HIMARS, касетъчни боеприпаси до танкове Abrams, F-16 и ATACMS – приближава света към ръба на Армагедон. Тяхната логика изглежда е, че ако провокирате една мечка пет пъти и тя не реагира, ще е безопасно да я провокирате много по-силно шести път.

Подобна стратегия би била разумна, ако мечката нямаше огромни остри зъби и нокти. Ястребите в администрацията на Байдън изглежда са забравили, че Русия е ядрена сила. Те са забравили мъдростта на Джон Ф. Кенеди, който през 1963 г. каза: „Ядрените сили трябва да предотвратят онези конфронтации, които поставят противника пред избора или на унизително отстъпление, или на ядрена война.“

Трябва да приемем този съвет сериозно. Путин много пъти е сигнализирал, че при екстремни обстоятелства Русия не би се поколебала да използва ядрени оръжия. През септември 2022 г. Путин заяви: „Ако териториалната цялост на страната ни бъде застрашена, ние без съмнение ще използваме всички налични средства, за да защитим Русия и нашия народ, включително и ядрени — това не е блъф“. През март 2023 г. той сключи сделка с Беларус за разполагане на тактически ядрени оръжия там. По-рано този месец заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков обяви, че Русия ще промени ядрената си доктрина в отговор на намесата на Запада във войната в Украйна.

Представете си, ако Русия предостави на друга страна ракети, обучение и информация за насочване, за да нанесе удар дълбоко в американска територия… САЩ никога не биха го позволили. Не трябва да очакваме подобна толерантност и от Русия.
Тази игра на ядрено „пиле“ (бел. ред. състезание при американските младежи, когато карат колите си един срещу друг и този, който пръв се отклони, е наричан пиле) стигна твърде далеч. Няма друг промеждутъчен ход между изстрелването на американски ракети дълбоко в руска територия и ядрената война. Не можем да се приближим до ръба повече от това.
А и за какво го правим? Да „отслабим Русия“? Да контролираме ресурсите на Украйна? Никакъв жизненоважен американски интерес не е заложен там на карта. Да се ​​рискува ядрен конфликт в името на неоконсервативната фантазия на вякои демократически среди във Вашингтон за „пълна доминация на САЩ над света“ е лудост.

Военната треска във външната политика на САЩ е достигнала такава степен, че е трудно да се каже дали те вярват на собствената си реторика. В дебата от миналия вторник вицепрезидентът Камала Харис описа картини как руските сили маршируват из Европа. Тя със сигурност знае, че това звучи абсурдно. Русия едва успя да изтръгне няколко провинции от Украйна, която въпреки голямата западна помощ в никакъв случай не е една от големите военни сили в Европа.

На второ място, Русия още в самото начало на конфликта много ясно посочи своите военни цели – най-вече неутралитет на Украйна и спиране на разширяването на НАТО на изток. Стотици хиляди изгубени животи и стотици милиарди долари по-късно, никой не е по-добре – нито Европа, нито Америка и със сигурност не Украйна.

Крайно време е този конфликт да бъде деескалиран. Това е по-важно от който и да е политически въпрос, за който нашата нация спори. Ядрената война ще сложи край на цивилизацията, каквато я познаваме, може би дори край на човешкия вид.
Бившият президент Доналд Тръмп се зарече да сложи край на тази война, но докато встъпи в длъжност, може да е твърде късно. Трябва да изискаме точно сега Харис и президентът Байдън да отменят своята безумна военна политика и да започнат преки преговори с Москва.

Автори: Робърт Ф. Кенеди-младши и Доналд Тръмп-младши, thehill.com

Източник: thehill.com

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Приветствено е, достойни политици не по наследство а с ума си, мнение да изразят, и проблем, с кого Русия мир да сключи, о.з. Зеленски, глобално кланова Америка,най важния европейски търговски партнер Китай,или Англия, метрополията, която по право направлява американската външна политика, и Лондон сити с огромни трансакции в битката с Брюксел. Кой управлява в реалност Америка докато Байдън спи, за клана Клинтън Харис е още рано, най важното е невидимото

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.