Само една фраза на Путин предизвика земетресение на Запад

На вътрешна работна среща с руското правителство президентът Путин предложи да се „помисли“ за възможността за ограничаване на доставките на външните пазари на стратегически суровини като уран, никел, титан и редица други, при условие, че това не вреди на руската икономика.

Това искане на руския президент предизвика паника – западните пазари буквално избухнаха, цените на гореспоменатите стоки рязко скочиха, а икономическите и специализираните медии бяха затрупани с панически публикации.

Защо на Запада му се образуваха рязко такива нерви? В края на краищата на западните общества им се вменяваше, че Русия е страна, в която тоалетната е лукс и тя е толкова изостанала, че не засяга никой с нищо и нищо в света не зависи от нея.

До скоро уважавани световни експерти обаче така и не можаха да разберат и още по-малко им се отдаде да обяснят защо „обречената” Русия не пълзи за прошка на колене. Например Foreign Policy съобщи, че „западните санкции, без значение колко мащабни и исторически мащабни са, не са подкопали руската икономика и способността на Путин да води война“. А сега с още по-голям ужас и оголени нерви започват да проумяват катастрофата, която ще им се случи ако Русия не само помисли, но и реализира контрасанкциите си.

Например, ако страната въведе ограничения върху износа на уран, ядрената енергетика на САЩ няма да бъде изправена пред крах, но ще се озове близо до него. Гордите американци не говорят за това, но делът на руското гориво за американските атомни електроцентрали е почти една трета и в обозримо бъдеще САЩ просто няма с какво да го заменят, като се има предвид, че Росатом стои зад половината от производството на ядрена енергия в света .

Почти същата разочароваща картина е с титана. Русия държи 30 % от резервите и заема една четвърт от световния пазар на този стратегически метал. А също така държи и една трета от неговата модификация „гъба“, която е от решаващо значение за самолетостроенето и корабостроенето, а компанията VSMPO-Avisma е най-големият производител на титан в света с пълен технологичен цикъл. Според Critical Minerals Institute (CMI) „Русия е основният световен доставчик на титан“ и ако въведе ограничения или напълно спре износа си, „глобалните пазари ще се сринат“.

Интересно е, че Boeing и Airbus след началото на CBO патетично обявиха своя „пълен и безусловен“ отказ от руския титан. Но се оказа, че това е пълна и безусловна лъжа. Западните власти тихомълком включиха тези компании в „малките“ изключения и те щастливо продължават да строят самолетите си от руски титан и алуминий, а ако спрат да ги внасят от Русия, производството им ще стане много трудно, скъпо и нерентабилно.

По отношение на никела се получи още по-забавна ситуация. Русия е на първо място в света по запаси и добив на „суров“ никел, а по обогатен никел е трета след Индонезия и Филипините. След намека на Путин борсовите цени на никела скочиха с почти три процента само за час. Борсата в Лондон LME бе принудена да признае, че почти 40% от световния никел е с руски произход.

Спирането на износа на никел може да засегне Запада много повече дори от урана и титана. Факт е, че абсолютно цялата стратегия на Запада по „зелената революция“ разчита на използването на редките метали, които са необходими за вятърната енергия, слънчевите панели и електрическите коли, а фикс идеята на Запада е да спечели битката срещу Китай в тази област.

За разлика от Китай, който използва основно литий за батерии за електрически превозни средства, САЩ разчитат на никела и в хоризонт до 2035 г. нуждата от него се очаква да нарасне шест пъти.

След думите на Путин американците хукнаха към Индонезия (42% от световния пазар на обогатен никел), но и тук настъпи паника. Индонезия обяви, че планира да се присъедини към БРИКС, след което Русия стана основният доставчик на зърно за страната (десетократно увеличение през тази година). Тоест – междуконсорциумно споразумение между двете членки на БРИКС, които държат над 80 % от световния никел, е въпрос на едно телефонно обаждане и някои други лични уговорки.

Русия отдавна предупреждава, че Западът се нуждае от нея хиляди пъти повече повече, отколкото тя от него. Виждаме, че нещата се случват – и това е само началото…

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Тия наши пишман политици не преглеждат ли поне този рядък сайт,не искат ли да се ограмотят поне първично за да не изглеждат така отчаяно тъпи. Щото е ясно, че банкянският мъдрец не познава чужди езици, но егото не му позволява и да се консултира с някой знаещ, тъжно и страшно. Ако продължаваме хлъзгането надолу, осигурено от нашия президент и нашите стратегически „партньори“ англичаните и американците изчезването ни е гарантирано.По-голямо безумие е наистина невъзможно, само дето Севрюкова е предсказала малко по- добри неща, още преди трийсет и няколко години.

  2. Аз нали започвам деня със Скандално, откривам същия материал и в Поглед. Дано повече хора се запознаят с тази картина, щото става много напечено.

  3. У наше село на тва му викаме ‘голо ,па на голямо!’.хем няма ,хем се мислят за най-великите- западняшки тъпунгери!

  4. Та именно затова обединения Запад и води войни с Русия от памтивека. Иска да я разпарчельосва и да ограби нейните ресурси.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.