Самолети на НАТО евакуират военните си инструктори от Украйна след кървавата руска атака в Полтава

Сутринта на 4 септември във въздушното пространство на Румъния и Полша бяха регистрирани няколко транспортни самолета на държави от НАТО. Сред тях са самолети на Военновъздушните сили на Германия, Полша и САЩ, показват данни на сайта за следене на полетите Flightradar24. Самолетите са кацнали на летища в близост до границите на Румъния и Полша с Украйна Това се случва часове след руския удар с балистични ракети „Искандер“ по тренировъчен център в украинския град Полтава, който уби най-малко 300 военни, сред които и десетки западни инструктори.

В училището за военни комуникации и информационни технологии в северната част на Полтава се намира 179-и учебен център на украински свързочници, където десетки западни инструктори са обучавали оператори на радари и ударни дронове. Същите, с които през последните месеци ВСУ извършват терористични нападения срещу гражданската инфраструктура на Русия – включително срещу училища, болници и детски градини. Центърът в Полтава беше буквално взривен, изпепелен и сринат до основи от две руски хиперзвукови ракети „Искандер“ във вторник сутринта.

Украинското министерство на отбраната определи броя на загиналите на смешно-скромните 49, като добави, че 219 са ранените.

Губернаторът на Полтава Филип Пронин по-късно актуализира броя на жертвите до 50 убити, като добави, че ранените са над 235, а има и 15 изчезнали.

Русия съобщи, че убитите са над 300 военни, в това число и около 30 чуждестранни инструктори от НАТО. Близо до руските данни е и Игор Мосийчук, бивш депутат и заместник-командир на „Азов“, който твърди, че атаката е довела до 600 жертви. Той разкритикува украинското военното командване за това, че е допуснало струпването на толкова много войници на едно място, превръщайки ги в лесна мишена за руските хиперзвукови ракети.

Припомняме, че преди седмица украинският президент Володимир Зеленски поиска повече западни далекобойни ракети и разрешение от държавите от НАТО да нанася с тях удари дълбоко в територията на Русия. А на 1 и 2 септември ВСУ нанесоха масиран удар с ракети и дронове по цивилната инфраструктура на десетки населени места в Руската федерация, взривявайки болница и детска градина в гр. Белгород.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.