Ръководителите на ЦРУ и МИ6 в съвместно изявление: По-важно от всякога е подкрепата за Украйна да продължи. Шефът на НАТО пък призова Китай да спре да помага на Русия

Директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Уилям Бърнс и ръководителят на британската разузнавателна служба МИ6 Ричард Мур най-изненадващо за първи път в историята на двете служби излязоха с общо изявление. Те заявиха, че е по-важно от всякога подкрепата за Украйна да продължи. А също и че Русия води „безразсъдна кампания за саботаж“ в цяла Европа. Обединеното кралство и САЩ са изправени пред „безпрецедентен набор от заплахи“, казнат те, като добавят, че целият световен ред е подложен на най-сериозното напрежение от Студената война насам.

Призивът на двамата шефове на тайни служби целият западен свят да се изправи срещу Русия и Китай бе отправен в публикувана днес статия на Бърнс и Мур във в. „Файненшъл таймс“.

Сн: Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс и Ричард Мур, началник на МИ6

„Партньорството е централно понятие в специалната връзка между нашите страни“, пишат двамата ръководители, като обръщат внимание на факта, че преди две години ЦРУ и МИ6 са отбелязали 75 години на партньорство.

Двете разузнавателни служби заедно се противопоставят на Русия и на агресивната войната на (руския президент Владимир) Путин в Украйна, се казва още в статията на Бърнс и Мур.

„Поддържането на курса (по отношение на Украйна) е по-важно от всякога. Путин няма да успее да унищожи суверенитета и независимостта на Украйна“, пишат ръководителите, като изтъкват, че службите им и занапред ще помагат на украинското разузнаване.

Бърнс и Мур отбелязват, че ще продължат да се противопоставят на „безотговорната кампания на саботажи из цяла Европа от страна на руското разузнаване“ и на „циничната употреба на технологиите“ за разпространяване на дезинформации от Русия.

Бърнс и Мур казват още, че са реорганизирали службите си, за да ги адаптират към възхода на Китай, който окачествяват като „основното разузнавателно предизвикателство и геополитическа опасност № 1 за Западния свят през 21 век“.

ЦРУ и МИ6, отбелязват ръководителите им, използват разузнавателните си канали, за да постигнат сдържане и деескалация в Близкия изток, като работят за спиране на огъня в ивицата Газа.

Припомняме, че вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Китай да спре да подкрепя руската агресия срещу Украйна, като заяви, че помощта на Пекин е важен фактор за продължаващата вече трета година война.

„Китай се превърна в решаващ фактор във войната на Русия срещу Украйна чрез помощта, която оказва на Москва“, каза Столтенберг пред репортери в Осло. Той се аргументира, че „Китай е този, който дава възможност за производството на много от оръжията, които Русия използва“, предаде БТА.

Столтенберг заплаши Пекин, че непрекъснатото подклаждане на войната в Украйна от Китай ще се отрази неблагоприятно на неговите интереси и репутация.

„Призовавам Китай да спре да подкрепя незаконната война на Русия“, каза той.

Това е поне 20-то изявление на НАТО, в което от военния алианс призовават Китай да спре да помага на техния основен противник Русия. То бе последвано от 20-тия официален отговор на китайското Външно министерство, което за пореден път определи твърденията на Столтенберг като „злонамерени и предубедени“.

Украинският президент Владимир Зеленски заяви през юли, че не иска Китай, който има партньорство с Русия „без ограничения“, да е посредник при евентуални мирни преговори, но че се надява Пекин да окаже по-голям натиск върху Москва да прекрати войната.

ПРЕДСТАВЯМЕ ПРЕВОД НА СТАТИЯТА НА ШЕФОВЕТЕ НА ЦРУ И МИ-6 БЕЗ РЕДАКТОРСКА НАМЕСА:

Бил Бърнс, директор на Централното разузнавателно управление на САЩ, и Ричард Мур, директор на Тайната разузнавателна служба на Обединеното кралство:

„Преди две години отбелязахме 75 години партньорство, 75 години от основаването на ЦРУ през 1947 г. Но връзките между разузнаването на САЩ и Обединеното кралство датират още по-отдавна, по-близо до основаването на Службата за разузнаване на САЩ (SIS) през 1909 г., когато за първи път заедно станахме свидетели на ужаса на насилието между държави в Европа.

Днес, след най-тясното сътрудничество през Първата световна война, Втората световна война и Студената война, последвано от обща борба срещу международния тероризъм, това партньорство е в основата на специалните отношения между нашите страни. Нямаме по-доверени и уважавани съюзници. Но предизвикателствата от миналото се ускоряват в настоящето и се усложняват от технологичните промени. Днес ние си сътрудничим в една оспорвана международна система, в която нашите две страни са изправени пред безпрецедентен набор от заплахи.

ЦРУ и МИ-6 са заедно в съпротивата срещу настъпателната Русия и агресивната война на Путин в Украйна. Предвиждахме, че тя ще се случи, и успяхме да предупредим международната общност, за да можем всички да се обединим в защита на Украйна. Внимателно разсекретихме някои от нашите тайни като нова и ефективна част от тези усилия. Запазването на курса е по-важно от всякога. Путин няма да успее да унищожи суверенитета и независимостта на Украйна. Действията на Русия са грубо нарушение на Устава на ООН и на световните норми.

Ще продължим да помагаме на нашите смели и решителни партньори от украинското разузнаване. Гордеем се, че го правим, и се възхищаваме на украинската устойчивост, иновативност и елегантност. Този конфликт показа, че технологиите, използвани заедно с изключителна храброст и традиционни оръжия, могат да променят хода на войната. Украйна е първата по рода си война, в която се съчетават софтуер с отворен код и най-съвременни технологии на бойното поле, като се използват търговски и военни сателитни изображения, технология на безпилотни самолети, кибервойна с висока и ниска степен на сложност, социални медии, разузнаване с отворен код, безпилотни въздушни и морски апарати и информационни операции – както и човешко и сигнално разузнаване – с такива невероятни темпове и мащаби.

Най-вече тя подчерта необходимостта от адаптиране, експериментиране и иновации. Отвъд Украйна продължаваме да работим заедно, за да прекъснем безразсъдната кампания за саботаж в цяла Европа, която се води от руското разузнаване, и циничното използване на технологиите за разпространяване на лъжи и дезинформация, предназначени да вбият клин между нас. В 21-ви век кризите не идват последователно.

Докато срещу Русия се насочват значително внимание и ресурси, ние действаме заедно на други места и в други пространства, за да противодействаме на риска от глобална нестабилност. Както за ЦРУ, така и за МИ-6 възходът на Китай е основното разузнавателно и геополитическо предизвикателство на 21-ви век и ние реорганизирахме нашите служби, за да отразим този приоритет. В същото време борбата с тероризма остава в основата на нашето партньорство и ние работим в тясно сътрудничество с други страни, за да защитим родината си и да осуетим възраждащата се заплаха от ИДИЛ.

В Близкия изток МИ-6 и ЦРУ използваха каналите ни за разузнаване, за да настояват усилено за сдържаност и деескалация. Нашите служби работят непрестанно за постигане на прекратяване на огъня и споразумение за заложниците в Газа, което би могло да сложи край на страданията и ужасяващата загуба на живот на палестинските цивилни граждани и да върне заложниците у дома след 11 месеца на адско заточение от страна на ХАМАС. Бил изигра практическа роля в обединяването на преговарящите страни с помощта на нашите египетски и катарски приятели.

Продължаваме да работим заедно за деескалация на напрежението в региона. Поддържането на технологично предимство е от жизненоважно значение за осигуряване на споделеното ни предимство в областта на разузнаването. МИ-6 и ЦРУ не могат да се справят с това сами – партньорството ни се допълва от мрежа от партньорства с частния сектор.

В момента използваме изкуствен интелект, включително генеративен изкуствен интелект, за да дадем възможност за разузнавателни дейности и да ги подобрим – от обобщаване до създаване на идеи и подпомагане на идентифицирането на ключова информация в морето от данни. Обучаваме ИИ, за да ни помогне да защитим и „преразгледаме“ собствените си операции, за да гарантираме, че все още можем да останем в тайна, когато е необходимо. Използваме облачни технологии, за да могат нашите брилянтни учени да се възползват максимално от данните ни, и си партнираме с най-иновативните компании в САЩ, Обединеното кралство и по света.

В цялата тази работа нашите изключителни хора, най-добрите примери за безкористна обществена служба и патриотизъм, са в основата на нашата мисия. Партньорството ни се основава на съвместната ни работа в областта на технологиите, анализа и тайните операции в чужбина – включително връзките с агенти. Това са смелите мъже и жени, които работят с нашите служители, за да спрат бомбите, да сложат край на насилието и да ни информират за намеренията на нашите противници.

Няма съмнение, че международният световен ред – балансираната система, която доведе до относителен мир и стабилност и осигури повишаване на жизнения стандарт, възможностите и просперитета – е застрашен по начин, който не сме виждали от Студената война насам. Но успешната борба с този риск е в основата на нашите специални отношения. Доверие, откритост, конструктивно предизвикателство, приятелство. На тези характеристики може да се разчита и през следващия век, както и на общата ни решимост да останем шампиони за световен мир и сигурност“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.