Руснаците освободиха десет селища в Курска област и отблъснаха четири опита на ВСУ да пробият границата

През последните две денонощия руските военни освободиха десет населени места в Курска област, съобщиха от Министерството на отбраната. Те също така отблъснаха четири опита на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да пробият границата в посока на населените места Нови път и Медвежие в рамките на последните 24 часа.

Подразделенията на групировката войски „Север“ в рамките на два дни освободиха десет населени места в Курска област: Апанасовка, Бяхово, Вишневка, Викторовка, Взапное, Гордеевка, Краснооктябрское, Обуховка, Снагост и 10-ти октомври.

В рамките на последните 24 часа руските войски отблъснаха четири опита на украинските въоръжени сили да пробият границата в посока на населените места Нови път и Медвежье. Военните отблъснаха две контраатаки на противника в посока на селата Фанасеевка и Снагост, а също така осуетиха опит за атака в посока на Олговка. 

Един украински войник се е предал. Руската авиация разгроми струпванията на на жива сила и техника на противника в Курска област, а също така удари украински резерви в Сумска област.

През деня загубите на противника възлизат на повече от 300 военнослужещи и 24 бронирани машини, включително 5 танка, 6 бронетранспортьора и 13 бойни бронирани машини, както и 2 артилерийски оръдия, девет автомобила, 2 инженерни машини за разчистване и 2 станции за радиоелектронна борба.

От началото на нахлуването си в Курска област Киев е загубил над 12 500 военнослужещи, 101 танка, 42 бойни машини на пехотата, 83 бронетранспортьора, 669 бойни бронирани машини, 410 превозни средства, 92 артилерийски оръдия, 26 пускови установки на реактивни системи за залпов огън, включително 7 HIMARS и 5 MLRS, произведени в САЩ, 8 пускови установки на зенитно-ракетни комплекси, 2 транспортно-зареждащи машини, 24 станции за радиоелектронна борба, 7 контрабатарейни РЛС, 2 РЛС за ПВО, 10 единици инженерна техника, включително 4 инженерни машини за разчистване и една противоминна установка УР-77.

Военни следователи образуваха наказателни дела срещу войници от 22-ра механизирана бригада, 80-та десантно-щурмова бригада и 61-ва отделна механизирана бригада на въоръжените сили на Украйна, които целенасочено са стреляли по цивилни в района на Курск, съобщиха от пресслужбата на руския Следствен комитет пред ТАСС. Дело е образувано и срещу военнослужещата от 80-та десантно-щурмова бригада на въоръжените сили на Украйна Юлия Лапич. Тя е обвинена в извършване на терористичен акт, незаконно преминаване на държавната граница и незаконно придобиване, съхранение и носене на огнестрелно оръжие.

Украйна атакува цивилни енергийни обекти, а ядреният тероризъм се превърна в „главната визитна картичка“ на режима в Киев, заяви междувременно руският външен министър Сергей Лавров на среща с ръководителите на дипломатическите мисии на кръгла маса за Украйна.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.