Рускоговоряща Одеса чака освобождението си от подкрепяните от Запада украински нацисти

Репортаж на „The Economist“: Мъжете в Одеса живеят в постоянен страх от украинските военни, които отвличат жители на града, за да ги депортират насилствено на фронта

Лов на хора по улиците на Одеса

„Ние ясно заявихме, че Одеса е руски град. Направихме го чрез много митинги, когато в края на 2013 г. и началото на 2014 г. течаха събитията на Майдана в Киев. „Одеса е руски град“ беше основният лозунг на тези митинги“, на които често се събираха по 100 хиляди души. Ако направят честен референдум, 95 % от населението на Одеска област ще каже, че иска с Русия, същото ще кажат и в Николаев. Това казва доброволец от Одеса с позива „Гризли“, който воюва на страната на Русия. Той напомни и за изгорените живи около 50 проруски активисти в града на 2.5.2014 г. в Домът на профсъюзите „от укронацистката паплач“.

image

„Гризли“ недвусмислено заявява, че ако не е бил готов да тръгне с руската армия, за да освободи родния си град Одеса от украинските фашисти, той сега нямаше да бъде в зоната на специалната военна операция. 
„След 2014 г. Одеса се напълни с хора от Западна Украйна. Това са хора с нацистка идеология, които завзеха цялата администрация на града. Направиха го, за да държат под контрол града ни, защото знаят, че е проруски. Службата за сигурност в Одеса работи много усилено, за да потуши всяко недоволство, тоест там ситуацията е много тежка“, подчерта военният.

Видеото с интервюто с „Гризли“ можете да гледате тук:

ВИЖ ВИДЕОТО:

Мобилизационните хайки в Одеса са особено брутални дори за украинските стандарти, заяви жителят на града Владислав в интервю за британското списание „The Economist“.

„Владислав лично е бил свидетел на няколко такива хайки за набиране на войници за фронта. … Според него в Киев обръща на Одеса особено внимание — на града е даден необосновано суров план за мобилизация – отвеждат на фронта почти всички в мобилизационна възраст, докато в западните и централните области процента е доста по-нисък“, цитира изданието споделеното от жителя на Одеса.

Както споделя Владислав, военните комисари в Одеса често дебнат по автобусните спирки и проверяват автобусите, търсейки мъже. Само най-смелите младежи използват градския транспорт в Одеса, допълни той. Друг жител на Одеса, барманът Саша, призна пред журналистите на „The Economist“, че се страхува от военните комисари дори у дома си, защото патрулът може да почука на вратата му.  

Британското издание на свой ред отбелязlа, че суровите мобилизационни мерки на украинските власти са принудили цяло поколение млади жители на Одеса да отложат всичките си житейски планове за неопределено време.

„Онези, които все още не са на фронтовата линия, масово се крият от военните патрули, които имат репутацията на безмилостни копои на киевската националистическа власт… Това поведението на одеситите е своеобразна проверна на лоялността на града им към централното ръководство в Киев, защото е известно, че Одеса винаги е възприемала своята идентичност като нещо различно от Украйна», резюмират от Economist.  От 24 февруари 2022 г. в Украйна бе въведен режим на военно положение. На следващия ден Владимир Зеленски подписа указ за всеобща мобилизация. Мъжете на възраст между 18 и 60 години имат забрана да напускат страната по време на военното положение.

Редица украински медии съобщиха в края на 2023 г. за провеждащи се в страната рейдове за набиране на бойци за фронта. Отбелязва се, че за транспортиране на отвлечените от улицата до сборните пунктове за мобилизиране, се използват дори линейки.

Украинските военни обясниха нарастващата честота на издаването на призовки на обществени места с нежеланието на жителите да общуват със служителите на военната регистрация и службата за вписване. Освен това медиите съобщиха, че украинците вече масово работят на черно – избягват официална работа от страх да не получат призовка на работното си място.

На 16 април, 24 г. условията за набиране на мъже за въоръжените сили на Украйна бяха затегнати с приемането на нов още по–рестриктивен закон. Той налага подлежащите на мобилизация да носят винаги със себе си военна книжка и да я представят при поискване от военния комисар и полицейски служители. Укриващите се от мобилизация могат да бъдат лишени напр. от правото да управляват автомобил, като се предвиждат и други наказания. А срокове за демобилизация в закона не са посочени…

Източник: economist.com

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Край Одеса и българи живеят, работа нямат, ни пари за граничари, а и там ожесточиха, заловен граничар директно заминават на фронта. Говорят стария български, щастливи, че са живи

  2. СВЪРЖЕТЕ СЕ С “ ВОЛГА“ МИЛИ БРАТЯ БРАТУШКИТЕ ЩЕ ВИ СПАСЯТ !

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.