Руските власти в Херсон призоваха всички жители незабавно да напуснат града! Ето истинската причина: + Сводка от фронта на 22 окт.

Властите в новоприсъединената към Русия Херсонска област призоваха днес всички жители на Херсон незабавно да напуснат града. Апелът бе отправен на фона на цяла поредица от злополучни контранастъпления на украинските въоръжени сили в региона.

От сряда е в ход евакуация на хора от селищата по течението на река Днепър, отбелязва АФП.

Задаващата се битка за Херсон се очертава като една от ключовите от началото на войната.

Местните власти непрекъснато съобщават за украински обстрели по населените места в областта, включително със западни оръжия, сред които американски реактивни системи за залпов огън „Хаймарс“ (HIMARS).

Ситуацията в херсонското направление остава стабилна, въпреки опитите на украинските войски да пробият отбранителната линия, каза днес заместник-губернаторът на Херсонска област Кирил Стремоусов, цитиран от ТАСС.

Руското министерство на отбраната обяви по-рано днес, че неговите сили са осуетили опит за масиран пробив на украинската армия. „Всички атаки бяха отблъснати, врагът бе изтласкан на изходните си позиции“, каза говорителят на ведомството генерал-лейтенант Игор Конашенков.

Мощна атака на групировка на ВСУ в посока Берислав от Нова Каменка и Дудчан до Сухановка, предприета на 19 октомври, беше отблъсната, като всички първоначални успехи на войските на ВСУ са анулирани след въвеждането на руските резерви в битката.

Под ударите на „Солнцепек“ попаднаха украински батальонни групи, което създаде проблеми на погребалните екипи и групите за разпознаване на трупове. Същинска месомелачка се получи край Сухой Станок и Брускинский, където наред със стотиците изгорени украински войници, бе унищожена и голямо количество техника. Утилизирани бяха главно танкистите и щурмовите „пикапни групи“ от 128-ма планинска пехотна бригада и 28-ма мотострелкова бригада на ВСУ. Съобщения, снимки и видеоклипове в социалните мрежи показват, че тежки загуби е понесла и 60-та пехотна бригада, която за последните четири дни боеве вече е загубила над сто души.

Както се очакваше, след ученията край Волноандреевка, използвайки Байрактари, катери и афганистанските Ми-17, въоръжените сили на Украйна се опитаха да извършат тактически нощен десант северно от Енергодар на 19 октомври с цел да превземат АЕЦ Запорожие. Десантът обаче беше ударен от руска артилерия и беше напълно разбит.

Най-актуален остава въпросът за опасността от украински ракетни удари по язовирната стена на Каховската водноелектрическа централа, през която вече започна изпускането на водата от огромното Каховско водохранилище. Руското командване очаква удари по цялата каскада на Днепърските водноелектрически централи и язовири. Заплахата от апокалиптично наводнение на низинната Херсонска област обяснява и евакуацията на местните жители от Херсон и селищата по поречието на река Днепър.

Невъзможността на Въоръжените сили на Украйна вече няколко седмици да напреднат и със сантиметър в Херсонска област, въпреки ежедневните големи количества жертви, които дават, в Киев и Вашингтон се прикрива с информационни кампании.

„Руснаците се готвят да предадат „значителни територии от Херсонска област“, а войнствената реч на руския главнокомандващ генерал Суровикин беше за да скрие провала и изтеглянето на руснаците от левия бряг на Днепър“. Това заявиха от Американския институт за изследване на войната (ISW). Те разпространяват и дезинформацията, че руската армия организира „принудителната евакуация“, за да се изтегли на десния бряг на Днепър скрита зад цивилните.

Благодатната тема, започната от американците, веднага бе подхваната и от украинската страна. Ръководителят на Съвместния координационен пресцентър на Силите за отбрана на Южна Украйна Наталия Гуменюк каза сутринта на 20 октомври: „Нашествениците се опитват да напуснат териториите на левия бряг на Днепър, като преминават по Антоновския мост криейки се зад цивилното население. От там в момента извеждат и всички онези неща, които са им много близки до сърцето: семейства, документация, пенсионни фондове, банкови и окупационни институции.

Евакуацията на местните жители тя обясни и с това, че руснаците „смятат, че там [на десния бряг на Днепър] ще им е по-спокойно, и изтеглят цивилните от левия бряг, за да създадат на десния по-гъстонаселени места – жив щит от цивилни, зад които да се крият“.

Пак сутринта на 20 октомври секретарят на СНБО Алексей Данилов обяви, че руснаците възнамеряват да демонтират турбините на Каховската ВЕЦ, която доставя електричество на Украйна, но която по неясна причина е ударена от украинската артилерия и той, секретарят на СНБО Данилов, предупреждава Кремъл, че ако решат да взривят язовирната стена, то това ще доведе не само до катастрофа, но и до спиране на водоснабдяването на Крим.

Остава само неясно защо украинските „Хаймерси“ трети месец блъскат по същата тази язовирна стена, а украинските военни експерти настояват за взривяване на язовира, за да попаднат руските войски на левия бряг в котел, затворени от бурната река.

Много е вероятно Киев да подготвя нов голям терористичен акт, целящ да издави стотици хиляди жители на Херсонска област и като бонус да блокира руската военна групировка на левия бряг. Информационната провокация вече е факт, тъй като руското разузнаване потвърди пристигането в съседния Николаев и отпътуването към фронтовата линия край Херсон на голям брой западни журналисти. Явно целта на мероприятието е да отразят поредния бретален терористичен акт на лошите руснаци, които кой знае защо са взривили собствения си ВЕЦ, за да наводнят и издавят населението на руската вече Херсонска област и руските армейски части там.

Москва съобщи за двама убити цивилни при украински обстрел по руски град, сред жертвите е и дете

Двама цивилни са били убити днес при украински обстрел по руския град Шебекино в граничната Белгородска област, предаде ТАСС, като се позова на регионалния губернатор Вячеслав Гладков. Сред жертвите е едно дете, уточни Следственият комитет на Руската федерация. Здравните власти в Белгородска област съобщиха за 12 ранени. От тях четирима са в тежко състояние, като един човек е в реанимация.

Електроснабдяването в Шебекино вече е възстановено, обяви местният електроенергиен оператор. Регионалният губернатор каза, че всички пожари в цивилни обекти в града са потушени. Близо 15 хиляди човека са останали без ток, добави той и прогнозира, че електрозахранването ще бъде възстановено до 5-6 часа.

Шебекино, с население от около 40 хиляди души, се намира на двайсетина километра от границата с Украйна.

Русия, която на 24 февруари започна СВО в Украйна, отчете в средата на този месец значително зачестяване на украинските обстрели по свои гранични области – на първо място Белгородска, но също и по Курска и Брянска области, отбелязва Франс прес. Властите съобщиха наскоро, че са били поразени петролна база край Белгород и електроцентрала в града.

СВОДКА ОТ ФРОНТА НА 22 ОКТОМВРИ, 22 Г. ВИЖ ВИДЕОТО:

https://youtu.be/353RskvR02A

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.